Çalışma Hayatındaki İzolasyon Yalnızlıktan Daha Tehlikeli Olabilir 

Edanaz Aksoy

Edanaz Aksoy

Editör - Bilgi Hukuk

Unutulmuş veya dışlanmış hissetmek insanı bulunduğu yerde güvende hissettirmeyebilir. Bu güvensizlik de zamanla bir kompleks haline gelebilir. CIGNA (Küresel Sağlık Servisi Örgütü) Yalnızlık İndeksi Araştırmasına göre, uzakta çalışan ya da bireysel iş yapan kişilerin izolasyonları daha fazla oluyor ve bu durum iş sağlığını ve kişinin hayat standartlarını etkiliyor.
Belli bir kesimden uzakta çalışan insanlar için yalnızlık duygusunun, kişinin kendi başına kararlar verebilmesi olarak yorumladığı gözlemleniyor. Kişi işleri ile ilgili bireysel kararlarda bulunabilse de insanlarla etkileşim halinde bulunmaması üretimsel gelişme açısından olumsuz etki bırakabiliyor.
Sosyal medyanın da yalnızlık için çare olduğunu söyleyebilmek zordur. Çalışma sırasında yalnızlıktan azaltmak için sanal çalışma ortamları yaratılsa da fiziksel olarak bir etkileşime geçilmediği için beklenen motivasyonu sağlayamıyor. Her ne kadar sanal ortamdan etkileşim ve iletişim sağlansa da, karşılıklı ilişkilerin gerçekleştiği bir ortamda sanal ortam kadar rahat davranılmadığı ve iletişime geçilmediği gözlemleniyor.
Maslow’un İhtiyaçlar Teorisi’nde insan, üçüncü basamakta bulunan ait olma ve sevgi ihtiyacından uzakta kalamaz. Çünkü bu durum insan için sevgiden ve bunun yarattığı fırsatlardan uzakta kalmak demektir. İnsan, Maslow’un da değindiği üzere etkileşime açık bir varlıktır. İşgücünün olduğu bir ofiste bulunan çalışanın ihtiyaçlar teorisinde bulunan basamakların çoğunun karşılanması muhtemeldir denebilir.


Neleri İzole Ediyoruz?

Fiziksel olarak etkileşimde olan insanların sanal ortama oranla paylaşımları daha farklı oluyor. Birbirlerine gören kişilerin yönelttiği sorular irdelemeye yöneliktir. Bu etkileşimler sonucunda ise bir fırsat kapısı aralanabilir.
Uzaktan çalışanlar açısından bu durumu elde etmek özellikle sanal ortamda kolay olmayacaktır. Çözüm önerisi olarak, Skype görüşmeleri sanal iletişimi daha güçlü bir hale getirebilir.

“İş yeri, insanları birbirine bağlamak ve şirketleri uzun süredir devam ettirecek yeni fikirleri hızla yakalamak ve geliştirmek için yüksek performanslı bir iş aracıdır.” – Bob Fox

Çalışma şeklinin farklılıkları avantaj veya dezavantaj sağlasa da unutmamak lazım ki birlikten kuvvet doğar. Bireysel çalışsak da başka fikirlerle ve insanlarla bir arada olmak büyük bir motivasyon kaynağıdır.


İlgili İçerikler:

This post is also available in: English

Kategoriler: Kariyer

Yorumlar (0) Yorum Yap

/