Ruh ve beden arasındaki dengeyi sağlamak yaşamımız için büyük önem taşır. Günlük hayatta hissettiklerimizin ‘çakra’ adı verilen enerji noktalarının dışa vurumu olduğuna inanılır. Çakra renkleri ve anlamları da bu enerji noktalarını anlamak adına oldukça önemlidir.
Bedenimizde fiziksel alanların dışında bir de enerji bedeni olduğu düşünülür. Enerji bedenimiz, hayatımızdaki hissiyatlardan eylemlere kadar birçok şey hakkında bizlere bilgi verir. Davranışlarımıza kadar bizi etkileyen çakra nedir? Hangi çakra hangi rengi temsil eder? Enerji bedenimizi tanıyalım.
Çakra nedir?
Çakra, en bilinen tabiriyle ‘dönüş’ anlamına gelir. Hindu geleneklerine ve hint felsefesine göre, insanda bulunan bazı noktaların ‘dönen enerji alanları’ olduğuna inanılır. Bu nedenle ismini de buradan alır. Kültür fark etmeksizin insanlar, çakraların metafiziksel boyutuyla ilgilenir. Enerjinin bağlantı noktasını yaratan şey çakra olarak bilinir. İnsanların sözünü ettiği ‘üçüncü göz’ gibi olaylarda, fiziksel alanların ötesinde bambaşka bir bünyeye sahip olduğumuz söylenir. Çakra, gözle görülen değil, hissedilen enerjisel bir noktadır.
Bedenimizin çoğu noktasında, hissedebileceğiniz çeşitli çakralar bulunur. Ana çakra noktaları (merkez olarak da adlandırılır) omurga boyunca sıralanır. Vücudumuzda bulunan 7 çakranın frekansı ve anlamları farklıdır. Çakraların renkleri burada devreye girer. Peki çakralar ve anlamları nelerdir? 7 çakra renkleri nelerdir? Gelin birlikte bakalım.
Çakra Renkleri ve Anlamları
Her çakranın ayrı bir rengi ve anlamı vardır. Bunlar çakraları daha kolay ayırt etmemizi sağlar. Peki bu çakra renkleri anlamları nelerdir?
1) Kök Çakra Rengi: Kırmızı
En önemli çakra olarak bilinen kök çakra, omurganın sonunda, üreme organlarının olduğu bölgede bulunur. Ayak tabanlarımızda bulunan çakralara bağlıdır. Enerji bakımından en yoğun çalışan nokta olarak bilinir. Tutku, güç, özgüven, aşk, öfke gibi durumları ifade ettiği için kırmızı renk çakrasıdır. Çakralar ve renkleri dediğiniz anda ilk akla gelenlerden biridir.
Kök çakrası dengeli olan insanlar, genellikle fiziksel bedenlerinde herhangi bir eksiklik hissetmez. Değişim ve dönüşümlere açık olurlar. Kararlarını net bir şekilde verdiklerinde, onaylanma gibi bir düşünceleri veya şüphecilikleri olmaz. Dört yapraklı nilüfer çiçeğiyle temsil edilen kök çakra, yaşama olan bağlılık seviyemizi temsil eder. Eğer kök çakranız dengeli değilse, bir işe başlamakta zorlanabilirsiniz. Ya da başladığınız işlerde sürekli bir sorgulama halinde bulabilirsiniz kendinizi. Bunun için kırmızı renkte çoraplar, takılar tercih edebilirsiniz.
Kök çakranız olması gerekenden daha kuvvetliyse, gereksiz bulunan konularda öfkelenip kontrol etmekte zorlanabilirsiniz. Ayrıca paraya düşkünlük ve yorulmadan çalışmaya devam etme istekleri de farklı belirtileri…
2) Sakral Çakra Rengi: Turuncu Çakra
“Turuncu hangi çakra?” sorusunun cevabı Sakral çakradır. Sakral çakrayı temsil eden turuncu rengi, bu çakrayla aynı enerjisel anlamı taşır. Sakral çakra, yaratıcılık, özgünlük, hayal gücü ve üretkenlik gibi durumları ilgilendirir. Sezgilerimizle yakından ilişkisi olan sakral çakranın bulunduğu nokta, göbek deliğimizin iki parmak altındadır. Cinsellikle de yakından ilişkisi olan bu çakra, ‘yaşadığım hayattan zevk alıyor muyum?’ gibi soruları barındırır.
Sakral çakrası dengeli olan kişiler genellikle mutlu olduğu ve haz duyduğu noktaları iyi bilir. Yani bu konuda sıkıntı yaşamaz. Cinselliği hayatında dengede tutabilir. Yaratıcılığınızı tetikleyen bu çakraya engel olan enerji, ‘suçluluk duygusu’ olur.
Eğer sorumluluklarınızı yerine getirirken zorlanıyorsanız, nasıl mutlu olacağınıza dair kararsızsanız, sürekli iş değişimi yapıyorsanız sakral çakranız olması gerekenden az çalışıyor demektir. Ayrıca bu konuda, cinsel isteksizlik ve menstrual döngüde çeşitli problemler yaşayabilirsiniz. Bu konuyla ilgili evinizde turuncu rengi kullanmak sizi iyi etkileyebilir…
3) Solar Plexus Rengi: Sarı
“Sarı renk hangi çakra?” diyenler için bu çakraya Solar plexus çakrası diyoruz. Göbeğin üst kısmında kalan bölgede bu çakra bulunur. Stres, endişe ve anksiyete gibi problemlerin başladığı çakra, irade konularına hakimdir. Hayatta iyi veya kötü anlamda yaşadıklarımızı ne kadar sindirebildiğimizi gösterir. Kişinin benliğine olan güvenini ve insan ilişkilerinde kendini yansıttığı konumu belirler.
Solar plexus çakrası dengeli olan kişiler, doğru empatiyi yakalayabilen, kendine ve başkalarına saygılı davranan, kendi için en doğru yolu bilen bireylerdir. Ayrıca ego ve kibir gibi davranışlardan uzak olurlar.
Eğer solar plexus çakranız düşükse, özgüven eksikliği, yorgunluk, mide rahatsızlıkları gibi problemler yaşayabilirsiniz. Hayatınızdaki önemli konularda bir adım atamıyorsanız çakranızın daha düşük çalıştığının belirtisi olabilir. Solar plexus çakranızın düşük olduğunu düşünüyorsanız, sarı renkli eşyaları hayatınıza dâhil edebilirsiniz. Çakranız olması gerekenden daha fazla çalışıyorsa, aşırı hırs, cesaret veya kontrolsüz davranışlar sergileyebilirsiniz.
4) Kalp Çakrası: Yeşil
Kalp çakrası rengi yeşildir. Göğüs kafesimizin ortasında yer alan kalp çakrası, merhamet, sevgi ve sağlık ile ilişkilendirilir. Kalp çakranız dengeli çalıştığında, diğer çakralar da bundan etkilenir. Yani kalp çakrası temel merkezde bulunur. Sevginin merkezi olarak bilinir.
Kalp çakrasını dengeli tutabilen bireyler, sevgi ve şefkat gibi duyguları yaşayabilen, karşı tarafa da hissettiklerini kolaylıkla aktarabilen kişilerdir. Aynı zamanda çevresine pozitif enerji yayabilir.
Hissizlik, huzursuzluk ya da öfke gibi duyguları yaşayan bireylerde, kalp çakrası olması gereken dengede çalışmaz. Aynı zamanda bir çeşit ‘içe dönük olma durumu’ da söz konusu olabilir. Çeşitli solunum hastalıkları, sağlıklı çalışmayan kalp çakrasını belirtir. Doğayla daha fazla iç içe olmaları gerekir. Mantığını devre dışı bırakacak derecede duygularıyla hareket eden bireylerin kalp çakrası fazla aktif çalışıyor olabilir. Yeşil renk kullanımını azaltabilirsiniz.
5) Boğaz Çakrası: Mavi
Çakra renkleri içeriğimize mavi çakra ile devam ediyoruz. Adından da anlaşılacağı üzere boğaz üstünde bulunan çakra, boğaz çakrası olarak bilinir. Boğazdan gözlerimize kadar uzanan bir enerji noktasını kapsar.
Boğaz çakrası, iletişim kurabilme ve kendimizi ifade etme açısından önemlidir. Tabii ki de her insanın kendini ifade etme şekli farklıdır. Yazı yazmak, iletişim kurmak, dans etmek, resim yapmak gibi birçok eylemle örneklendirilebilir.
Boğaz çakrası dengeli olan kişilerde, kendini rahatlıkla ifade edebilme durumu hâkimiyet kazanır. Akıcı ve net konuşabilirsiniz. Tereddüt yaşama veya duraksayarak konuşma gibi sıkıntılar yaşanmaz. Herhangi bir konuda kendinizi ifade etmekte zorlanıyorsanız, kırgınlıklarınızı veya sıkıntılarınızı belli edemiyorsanız boğaz çakranız dengede olmayabilir. Bunun için denize yakın alanları seçmenizde fayda var. Aynı şekilde gökyüzünü izlemek de size bir terapi sağlayabilir.
6) Üçüncü Göz Çakrası: İndigo
Kaşların arasında, alnın tam ortasında bulunan çakra, duyularımızın ötesini gösteriyor bize. Daha çok maneviyatla ilgilendirilen üçüncü göz çakrası, altıncı his, duru görü, paranormal durumların açıklayıcısıdır. Üçüncü göz, her bireyde tamamıyla kuvvetli çalışmayabilir. Fakat geliştirmenin yolları mevcut.
Üçüncü göz çakrası dengeli çalıştığında, manevi bağlar, sezgiler, bazı durumları daha net görüp farkında olabilme durumu artar. Belirli durumlarda unutkanlık, manevi hissizlik yaşıyorsanız indigo mavi rengini yakınlarınızda tutabilirsiniz. Sezgilerinizin sizi yanlış noktalara götürdüğünü düşünüyorsanız, en sık bulunduğunuz ortama indigo rengi yerleştirebilirsiniz.
7) Taç Çakra: Mor (Mor Çakra Anlamı)
Maneviyat, taç çakra için dünyevi olandan daha önemlidir. Başın üstünde bulunan taç çakra, mor ve beyaz renkler ile ilişkilendirilir. Kişiden kişiye maneviyat algısı farklılaşan bu çakra, kimi için tanrıyla olan manevi bağlantıyı kimisi için de farklı bir hayat amacını ifade eder. Çakra renkleri arasında popüler olanlardandır.
Taç çakrası dengeli çalışan kişiler, genellikle hem maddi hem de manevi konularda telaşa kapılmadan, kendilerini huzurlu tutmayı başarır. Daha derin anlamlara odaklanabilir. Taç çakrası gerektiğinden az çalışanlar, hayattan zevk alamama, gerginlik, hayata karşı hissedilen bir uzaklık ile tanımlanabilir. Taç çakrası dengede olmayan bireylerin baş ağrısı diğer insanlara göre daha fazladır. Bu çakra, olması gerekenden daha aktif bir şekilde çalışıyorsa, bireyler dünyadaki gerçeklikten kopmuş hissiyatına kapılabilir. Böyle durumlarda toprağa basmak ve doğayı hissetmek gerekir.
İlgili İçerik: Enerjinin Bedenimizde Dolaşımını Sağlayan Sistem: Çakralar
İlgili İçerik: Hatha Yoga: Vücudunuza ve Ruhunuza Faydaları
İlgili İçerik: En Temel Yoga Hareketleri – Yoga Vücudunuzu Nasıl Etkiliyor? Hangi Kasları Çalıştırıyor?
İlgili İçerik: Yin Yoga Nedir? Nasıl Uygulanır? Diğer Yoga Çeşitleri Nelerdir?
This post is also available in: English Français Español Deutsch
Yorumlar (0) Yorum Yap