Hatha Yoga: Vücudunuza ve Ruhunuza Faydaları

Hatha Yoga ismini sıklıkla duymuşsunuzdur. Özellikle son dönemde oldukça sıklıkla karşımıza çıkan Hatha Yoga’nın vücudunuza ve benliğinize birçok faydası bulunuyor. Bütünsel iyi olma halinizi teşvik edecek, stresten kurtulmanızı, depresyon semptomlarımızın azalmasını sağlayacak Hatha Yoga nedir ve nasıl faydaları vardır?

Özellikle stresin bireyler tarafından yoğun olarak hissedildiği günümüzde yoganın popülaritesi artıyor. Birçok farklı yoga türü olmakla beraber sizin kişisel olarak en iyi uyum sağlayacağınız, bedeninize ve ruhunuza en iyi gelecek, yaparken kendinizi en iyi hissedeceğiniz yoga türünü bularak onunla yola başlamak ilerlemenizi kolaylaştıracak ve ivmelendirecektir.

Her yoga türünde birbirinden farklı pozlar bulunsa ve vücudun farklı bölgelerine odaklanılsa da çoğu yoga tarzı aynı temel yoga pozlarına dayalıdır. Ancak yine de hangi yoga türünü seçeceğinize doğru karar vermeniz çok önemlidir. Sanskritçe’de güç anlamına gelen Hatha Yoga’nın temellerinin nefes teknikleri ve hem Budist hem de Hindu metinlere göre 1. Yüzyıla kadar uzandığı biliniyor. Özellikler stres yönetimine ve core bölgesi kaslarına iyi geldiği araştırmalarla kanıtlanmış olan Hatha Yoga bireyler tarafından sıklıkla tercih ediliyor.


Hatha Yoga Nasıl Ortaya Çıktı?

hatha yoga

Hindistan’da 15. Yüzyılda ortaya çıkmıştır. Swatmarama tarafından 15. yüzyılda Sanskritçe dilinde kaleme alınan Pradipika eseri Hatha Yoga’nın el kitabıdır ve Hatha Yoga’nın temellerini oluşturur.

Hatha Yoga, Swatmarama’nın kendi tanımıyla meditasyon için bedeni ve zihni arıtma sürecidir. Hatha kelime anlamı olarak güçlü demektir, Hatha Yoga’yla asanalar ve duruşların derinine inilerek nefes egzersizleriyle birlikte cildinizi, kaslarınızı ve kemiklerinizi hizalamak amaçlanır. Zaman zaman sandalye, duvar ya da blok gibi yardımcı aletlerin de kullanıldığı Hatha Yoga’da duruşlar derinleştirilerek bir duruşta belki birkaç dakika kalınır ve duruş detaylı olarak incelenir.


Hatha Yoga Ne İşe Yarar?

Hatha yoganın fiziksel ve psikolojik olarak pek çok faydası olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Hatha Yoga’nın başlıca faydaları arasında stresi azaltması, uyku kalitesini iyileştirmesi, boyun ve sırt ağrısını hafifletmesi, esnekliği güçlendirmesi ve zihin sağlığına iyi gelmesi sıralanabilir.

Aynı zamanda Hatha Yoga esnekliği artırdığı, kas gücünü artırdığı, dolaşım ve kardiyo sağlığını iyileştirdiği, daha iyi uykuyu desteklediği, bireylerin enerji seviyesini artırdığı, yaralanmaları azalttığı, duruşu geliştirdiği ve postür bozukluklarına çözüm ürettiği, kaygı ve depresyonu iyileştirdiği ve kronik ağrıya yardımcı olduğu için de çok tercih edilir.


Üç Ana Pratik

Çoğu yoga stilini ve pozlarını içinde barındıran Hatha Yoga aslında genel bir kategori olarak da tanımlanabilir. Zihin ve bedenin uyumunu sağlamayı, zihin ve bedeni ortak noktada birleştirerek bireyin daha iyi haline ulaşmasını sağlayan Hatha Yoga bahsettiğimiz gibi asanaları ve nefes egzersizlerini içeren oldukça eski ve köklü bir sistemdir.
Illinois Üniversitesi Egzersiz Psikoloji Labarotuvarı Yöneticisi Neha Gothe’a göre Hatha Yoga üç ana pratiği içerisinde barındırıyor.

Duruşlar (asanalar), nefes alma teknikleri (Pranayama) ve rahatlama ve meditasyon (dyana). Hatha Yoga yaparak nefesinizi kontrol etmenin yollarını öğrenebilir, yoga duruşlarıyla doğru meditasyon tekniklerine hakim olabilirsiniz.


Hatha Yoga’nın Fiziksel Faydaları

1) Core kaslarınızı güçlendirir.

core kasları

Pek çok farklı yoga duruşundan oluşan Hatha Yoga’da plank ya da dövüşçü gibi pek çok duruşla karın kaslarından, pelvisten ve sırtınızdan oluşan core bölgesini güçlendirebilirsiniz. Unutmayın ki tüm bedeninizin bir ahenk içerisinde çalışabilmesi için core kaslarınızı güçlendirmeniz ve bedeninizi tanımanız çok önemlidir. Ayrıca core kasların vücudunuzun genel işlevi için de önemi büyüktür. Genel vücut işlevini dengeleyen core kaslar güçlendikçe bel ağrısını önlemeye, dengenizi iyileştirmeye ve kas yaralanması olasılığını azaltmanıza yardımcı olabilir.

Gothe, yoganın, core kaslarını güçlendirmek isteyen ancak koşma veya ağırlık kaldırma gibi daha yüksek yoğunluklu egzersizleri yapamayan insanlar için de iyi bir seçenek olabileceğini söylüyor.

Hatha Yoga, karın kaslarınız ve kalça kaslarınız gibi kasları harekete geçiren uzun süre pozlar tutmayı gerektirdiğinden çekirdek kaslarınızı güçlendirir.


2) Daha iyi bir uyku çekmenize yardımcı olur.

verimli uyku

Hatha Yoga yapmak uykunuzu iyileştirir, uyku döngünüze bağlı bir hormon olan kortizol seviyenizi de artırmanıza yardımcı olur. Düşük kortizol seviyeleri vücudunuza uyku zamanının geldiği haberini verir yani yatmadan önce yoga yaptığınız taktirde vücudunuzu da uykuya hazırlayabilir ve böylelikle Hatha Yoga sayesinde mışıl mışıl bir uyku çekebilirsiniz.


3) Depresyon semptomlarınızı iyileştirir.

hatha yoga

Uzmanlar Hatha Yoga’nın depresyon semptomlarını iyileştirdiğine inanıyor. Çünkü bu, antidepresanlara benzer şekilde beyninizdeki nörotransmitterlere etki eder. Beyindeki başlıca baskılayıcı nöro iletici olan GABA vücudunuzdaki tüm kontrolü elinde tutan düğmedir. Beynin yakıtı olarak görev yapan glutamic asit ve aminobütrik asidin bileşiminden oluşan GABA vücudunuzdaki nitrojenin taşınmasına yardımcı olur. Aslında vücudunuzdaki GABA seviyesi uygunsa bunun kas gevşetici bir etkisi olur ve daha az gergin hissetmenizi sağlar.

Yoga yapmak, hormon salınımı ve kan basıncı değişiklikleri gibi bedensel işlevleri kontrol eden sinir ve endokrin sistemlerinizi etkileyerek size her anlamda iyi gelir.

Derin bir konsantrasyon isteyen Hatha Yoga, duruşlarda derinleşerek bedeninizi ve bedeninizdeki akışı daha iyi anlamanızı sağlar. Bedeninizi doğru çalışmaya teşvik ederek liflerinizi gerek, omurganızı esnetir, kan dolaşımızı hızlandırır, yorgunluğunuzu alarak vücudunuza enerji verir.

 

İlginizi çekebilecek ilgili içerikler:

Yin Yoga Nedir? Nasıl Uygulanır? Diğer Yoga Çeşitleri Nelerdir?

En Temel Yoga Hareketleri – Yoga Vücudunuzu Nasıl Etkiliyor? Hangi Kasları Çalıştırıyor?

Video Önerileri: Evde Yapabileceğiniz Yoga Türleri ve Hareketleri

This post is also available in: English Français Español Deutsch

Kategoriler: Fayda, Sağlık, Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/