Daha önce Bilim ve Sanatın Doğayı Taklit Etmesi: Biyomimetik isimli yazımda konu hakkında ufak bilgiler vermiştim. Burada daha spesifik bir konu olan Biyomimetiğin Robotikte esinlenmesine değineceğim. Biyomimetik gerçekten geniş bir alan ve bu alan geçmişte olduğu gibi gelecekte de bir çok sorunun çözülmesi için bize yardımcı olacağını düşünmekteyim.
Biyomimetikten bir çok alan etkilendiği gibi, günümüzde Robotik konusunda da Biyomimetik ile birlikte çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmalar gittikçe artmaktadır ve bir çok yeni Robot tasarımı ortaya çıkmaktadır. Bu tasarımlar Robotiğin oldukça yeni bir alt kategorisidir. Biyolojik ilhamlarla oluşan robotlar, biyolojik sistemleri inceleyip, bu sistemler ile birlikte mühendislik alanında bir sorunu çözebilecek mekanizmaları aramaktadır. Tasarımcı daha sonra bu özel mekanizma için oluşturulan sistemi basitleştirmeye ve geliştirmeye çalışmaktadır. Biyo-ilham kaynağını ele alan Robotikçiler genellikle biyosensörlere (örn. Göz), biyoaktivatörlere (örn. Kas) veya biyomalzemelere (örn. örümcek Ağı) ilgi ve ihtiyaç duyarlar. Robotların çoğunun bir tür hareket sistemi vardır. Dolayısıyla, bu makalemde size Biyolojik ilhamlar ile oluşan Robotlardan bazılarını tanıtacağım ve daha detaylı incelemek için kaynak paylaşımı yapacağım. Ayrıca Biyolojik İlhamlı Robotiğin ( Bio-Inspired Robotics ) hareketlere ve sistemlere göre bir çok alt çeşidi bulunmaktadır.
StickyBot: Geko’dan İlham alan Robot
ISplash: Balık Robot
Soft Robotics Inc. – Fırın Otomasyon Robotu: Fil hortumundan esinlenilen Hasas Robotik Sistem
MIT Çıta Robot
Burada sadece örneklerle ufak bir kısmını sıraladığım Robotiğin bu alt dalının ilerde rağbet gören alanlardan olması muhtemel. Biyomimetik üzerine dünyanın bir çok yerinde araştırma çalışmaları yapılıyor. Robotik üzerinde de çığır açacak bir başlık gibi gözüküyor. Google bünyesinde bulunana Boston Dynamics şirketinin görünen çoğu çalışması sadece Biyomimetik Robotlar üzerine yapılıyor.
Konu üzerinde araştırabileceğiniz bazı İngilizce ve Türkçe faydalı linkler ve kaynakları Linkedin makalemde sunmaktayım. Umarım ilginizi çeker. Linkedin üzerinde de makalemi bulabilirsiniz ve çeşitli kaynaklarda mevcut bulunmaktadır.Bu yazıyı hazırlarken bende bu linklerden esinlendim ve çeviri yaptım. Ayrıca Türkçe olarak bu linkte konu hakkında 2001 yılında Zafer Barutçuoğlu tarafından hazırlanmış makaleyi bulabilirsiniz.
Yorumlar (0) Yorum Yap