New Horizons Kış Uykusundan Uyanıyor

   

14 Temmuz 2015’te Pluton’un ve uydularının yanından tarihi bir geçiş yapan,gönderdiği bilgilerle Kuiper Kuşağı’nın iç sınırındaki bilim dünyasının merak ettiği ve evrenin karanlık sayfalarına ışık tutan,var olan bildiklerimizi güncelleyen New Horizons kış uykusundan tekrar uyandırıldı.

   Şu anda Kuiper Kuşağı içinde bulunan New Horizons,Pluton’un yanından geçişinden sonra uyutulmuş ve 11 Eylül 2017’de Kuiper Kuşağı Nesneleri’ni gözlemleme görevine hazırlık ve rota düzeltimi amacıyla tekrar uyandırılmıştı.Görevini tamamlayıp tekrar uyandırılan araç bu sefer de 2019 Aralık ayı ‘’Ultima Thule’’ görevi için uyandırılıyor.

   Bu araç için yapılan hazırlıklar arasında :
*Bellek güncellemeleri
*Kuiper Kuşağı Bilim Verileri’nin gönderilmesi
*Bir dizi alt sistem ve bilim aygıtı kontrolü

   Operasyon sorumlusu Alice Bowman,uzay aracının sağlığının iyi olduğunu,düzgün bir biçimde çalıştığını ve tüm sistemlerin beklendiği gibi çevrimiçi hale geldiğini açıkladı.

   Operasyonun başlangıcı ve amacı :
**Araştırmacıların önümüzdeki Ağustos ayında gönderecekleri komutlar sayesinde New Horizons Ultima’yı uzaktan gözlemlemeye başlayacak.Gözlemlerden elde edilen verilerle de araştırmacılar aracılığı ile uzay aracının rotasını Ultima’nın yanından geçecek şekilde güncelleyip ayarlamak olacak.

   New Horizons’un görevi :
*Ultima’nın yanından yaklaşık 2 ay sürecek olan geçişte elde ettiği bilgileri Dünya’ya göndermek
*Kuiper Kuşağı Bilim Gözlemleri’ni tamamlamak.(2020 sonuna kadar aktif kalmak)

   **New Horizons şu anda Dünya’dan 6.1 milyar kilometre uzaklıkta.Bu yaklaşık olarak Dünya-Güneş mesafesinin 40 katına eşdeğer.
Aracın ışık hızıyla bize yolladığı radyo-sinyallerinin Dünya’ya ulaşması 5 saat 40 dk sürüyor.
Kategoriler: Bilim

Yorumlar (0) Yorum Yap

/