Mandala, özellikle pandemi ile birlikte hayatımızda yer almaya başladı. Pek çoğumuz karantina günlerinde mandala ile vakit geçirip kötü günlerin geçmesini bekledik. Peki, mandala nedir? Sadece boyama yaparak vakit geçirmek için tasarlanmış bir çizim değildir. Gelin birlikte mandala hakkında merak edilenlere bakalım.
Mandala enerji anlamına gelen manda ve kap anlamına gelen la kelimelerinin birleşiminden oluşur. Sanskritçe “çember” anlamına gelen mandala kelimesi enerjiyi tutan kap olarak tanımlanabilir. Hinduizm ve Budizm inanışına göre evrenin yapısını simgelediği düşünülen sembollere mandala ismi verilir.
Mandalanın Tarihi
Son yıllarda oldukça popülerleşen mandalanın tarihi çok eski zamanlara dayanmaktadır. Yaklaşık 40.000 yıl öncesine ait olduğu düşünülen mağara çizimlerinde mandala benzeri pek çok şekle rastlanmıştır. Özellikle Batı Tibet’te yer alan Khartse Vadisi’nde bulunan Budist kalıntılarında pek çok mandala çizimlerine rastlanmıştır.
Mandala Nedir?
Kendi felsefesi olan bir çizimdir. Mandala felsefesi tıp literatüründe de kabul görmektedir. Psikanalizin kurucularından sayılan Carl Gustav Jung, aynı zamanda mandalayı tıp ile buluşturan kişidir. Tıp alanında çalışan bazı bilim insanları çalışmalarında mandalaya oldukça fazla yer vermektedir.
Yapılan şekillerle insanlar doğduğu günden başlayarak bugüne kadar çektiği acıları ve yaşadıkları bamaşka duyguları kağıda dökerler. Bu döküş ile acılar ve duygu değişimi ile yaşanan yıpranmalar azalmaya başlar. Bu sayede insan, kendi kendisinin şifacısı haline gelir.
Burada asıl önemli olan enerjiye inanmak ve bilinci temizlemek için çaba sarfetmektir. Bu çaba ile farkındalığınız artacaktır ve bir içe dönüş yaşanacaktır. İçe dönüş hayat amacını bulmanızı sağlayacak ve gelecek günler için daha emin adımlar atmanıza yardımcı olacaktır.
Mandala Nasıl Yapılır?
Genel olarak dairesel bir bütünlükten oluşan şekillerdir. Merkezde var olan bir noktanın çevresine çizilen halkalar veya başka şekillerden oluşur. Mandala çizimine her zaman ortadan başlanmalıdır. Ortada yer alan küçük dairesel şekillerin etraflarına farklı şekiller eklenir.
Hindistan’da ve Tibet’te yaşamakta olan rahipler genel olarak bu çizimleri kum ve taş gibi malzemeleri kullanarak yaparlar. Spiritüel gelişimlerin bir parçası olarak sayılan bu çizimleri tamamlamak bazen saatler hatta günler sürebilir. Mandala tamamlandıktan sonra etrafında toplanılır ve çemberin çevresinde şarkılar söylenir. Şarkılar söylendikten sonra yapılan mandala bozulur ve mandala yapımında kullanılan ürünler bir kavanoza doldurulur. Ardından yakınlarda var olan bir nehire dökülür.
Mandalada renk bütünlüğü oldukça önemlidir. Aynı zamanda çizimin bir temasının da olması gerekir. Tek bir desende değil desen bütünlüğünde anlam vardır. Desen bütünlüğü ile mükemmeliyet yakalanmaya çalışılır. Görsel açıdan rahatlatıcı etkilere sahiptir.
Ne İşe Yarar?
Mandalanın kullanım alanlarının başında meditasyon gelir. Meditasyon amacı ile kullanıldığında ortadaki nokta “ben”i temsil eder. Noktayı çevreleyen şekiller ise “benim etrafımdaki evren” olarak algılanır. Bazı inanışlara göre ise dileğinizi mandalanın ortasına koymalısınız. Bu dileği çevreleyen şekillerle bir mandalayı çizmelisiniz. Bu sayede enerjiyi sabitleyecek ve dileğinizin gerçekleşmesini kolaylaştıracaksınız. Çiziminizi bir duvara asabilir veya tılsım olarak üzerinizde taşıyabilirsiniz.
En önemli faydası ise ruhsal dinginliği sağlamasıdır. Her gün zihnimizi onlarca konu meşgul eder. “İşe yetişebilecek miyim?”, “Akşam ne yesem?”, “Ne olacak bu ülkenin hali?”, “Acaba o da beni seviyor mu?” ve benzeri onlarca soruya gün boyu cevap ararız. Mandala çizerken sadece ana odaklanırsınız. Bu sayede zihninizin içinde sürekli dönen sorulardan ve düşüncelerden biraz olsun uzaklaşıp kendinizle baş başa kalabilirsiniz.
Görsel açıdan başarılı olan çizimler sayesinde parça içindeki bütünü ve bütün içindeki küçük detayları görebilirsiniz. Bu sayede görsel zeka gelişimi gerçekleşecektir. El yeteneğini geliştirdiği kadar sabırı da deneyimleten bir aktivitedir. Bu sayede sabır direnciniz yükselecek ve strese karşı daha dirençli olabileceksiniz. Çift aktivitesi olarak da yapılabilir. Uzun ve kaliteli zaman geçirmenizi sağlayacaktır.
Her zaman keniniz çizmek zorunda değilsiniz. Özellikle son yıllarda çok fazla hazır çizim kitap yayınlandı. Hazır çizimleri gönlünüze göre boyararak güzel vakit geçirebilirsiniz.
Mandalanın Faydaları Nelerdir?
1) Kendinizi tanımanızı sağlar. Kendinizi tanımanızla içinizi dışarıya daha rahat döker ve isteklerinizi daha yüksek sesle dile getirirsiniz.
2) Karmaşık iç sesinizi biraz olsun dindirerek iç huzurunuzu ve dinginliği tekrar sağlamanıza ön ayak olur.
3) Hayatı, yaşadığınız duyguları ve insan ilişkişerini; geçmiş, şu an ve gelecek olarak hem parça halinde hem de bir bütün olarak görmenizi sağlar.
4) Bilinçaltınızdaki gerçekleri ortaya çıkarır.
5) Sabırlı davranmayı öğretir.
6) İç huzurla birlikte dünyayı, doğayı ve insanı anlamaya başlarsınız.
Mandala ve Terapi
Yuvarlak bir gezegen olan dünyada yaşayan varlıklarız. Kimilerine göre enerji dairelerden üretilir ve yayılır. Enerji dairelerden üretildiği için canlılara enerji ve huzur verir. Mandala çizimlerinin dairesel olmasının en büyük sebeplerinden birisi de budur. Enerji üretmek ve huzuru yakalamak…
Çizim esnasında çizen kişi içinde yaşadığı duyguları dışa vuracaktır. Kullanacağı renkler ve desenler sayesinde içinde hapsettiği düşünceleri dışarı yansıtacak ve biraz olsun ferahlayacaktır. Ancak kişinin kullandığı renkler her zaman onun iç dünyasını yansıtan renkler değildir. Oldukça renkli bir kişiliğe sahip olan kişi çizim yaparken sadece siyah renk ağırlığını kullanabilir veya tam tersi durumlar yaşanabilir.
Mandala Yapabilmek İçin Çizim Yeteneği Gerekli Mi?
Mandala yapan kişinin çizim yeteneğine sahip olmasına gerek yoktur. Bir nevi içe dönüşün simgelendiği bu çizimlerde estetik kaygıya gerek yoktur. Kişi içinden gelen deseni çizip renklendirerek dilediği sembolü ortaya çıkarabilir. Burada amaç akışta olmayı unutmadan kendinize dönmek ve rahatlamaktır.
This post is also available in: English
Yorumlar (0) Yorum Yap