Az Bütçeyle Ayın Sonunu Getirmenin 3 Kolay Yolu

Herkesin zaman zaman birden ortadan kayboluveren paraları vardır. Banka hesabınızı kontrol ettiğinizde paraların suyunu çektiğini gördüğünüz, cüzdanı birden açtığınızda nakitlerinizin buhar olup uçtuğunu anladığınız ya da “Kesin paramı düşürdüm, başka açıklaması olamaz!” dediğinizde oturup yaptığınız harcamaları hesaplayınca parayı düşürmediğinizi ve sadece çok fazla harcama yaptığınızı fark ettiğiniz zamanlar oldu mu? Hepimizin oldu!

Siz de ayın başında elinize geçen parayı fütursuzca harcayıp ayın sonunda iflas bayraklarını çekenlerdenseniz veya elinizdeki parayı nasıl daha planlı harcayacağınızı merak ediyorsanız bu yazıyı sonuna kadar okuyun. Kim bilir belki de bu ayın sonunda artık ekmek değil de pasta kemirirsiniz!

1) Yolun başında olsanız da mutlaka sonunu düşünün.

Ayın başındayken kral, ilk haftanın sonunda vezir, son iki hafta da soytarı gibi hissedenlerdenseniz bu madde tam size göre! Maaşınızı alır almaz mutlaka son hafta için belirli bir miktar para ayırın ve genelde gözünüzün önünde olmayan, çok da açıp bakmadığınız bir yere saklayın; unutun gitsin. Böylece her ayın son haftasında buluşmaya çağıran arkadaşlarınızı ekmek, o canınızın çektiği yemek yerine daha ucuzunu yemek veya ihtiyacınız olanları alamayıp ertelemek zorunda kalmazsınız.

2) Elinizdeki parayı istediğiniz aralıkta bölüp parçalayın.

Herkesin elindeki parayla yaptıkları farklıdır ama hepimizin para hakkında sevdiği şey aynı: paramızın geldiği ilk hafta dünyadaki en zengin insan biziz! O ilk hafta yok mu… Arka fonda çalan “Bas bas paraları Leyla’ya!” melodileriyle yaptığımız alışverişler, yediğimiz yemekler herkesin en sevdiği kısım. Peki ya banka hesabının kontrol edildiği IMDb: 8.7 filmlerindekinin aynısı olan o gergin sahne? İşte bu noktada da ortağız, nefret ediyoruz o andan. İşte bu anları yaşamamak için size süper bir çözüm: elimizdeki parayı istediğiniz aralıkta bölmek.

Diyelim ki maaşınızın ilk günündesiniz ve paranızı bir ay verimli bir şekilde kullanmak istiyorsunuz. O zaman maaşınızı bir aydaki dört haftaya göre bölebilirsiniz. “Hafta hafta olmaz, ben daha çok disiplin istiyorum.” derseniz 30 güne de bölebilirsiniz. Bu yöntemi uygularken dikkat etmeniz gereken nokta ise şu: Sakın ayırdığınız paradan daha fazlasını harcamayın!


3) Tüketim canavarlığınıza dur demeyi öğrenin.

Bu maddeyi uygulamak istiyorsanız kendinizle yüzleşmeniz gerekiyor. Öncelikle kendinize “Neye ihtiyacım var?” diye sorup bir liste hazırlayın. Bu ev ihtiyaçları da kişisel ihtiyaçlarınızı da kapsayan bir liste olsun. Daha sonra “Hangilerine gerçekten ihtiyacım var?” diye kendinize sorun ve bu listeye tekrar bakıp gerçek olmayan ihtiyaçlarınızı bir bir eleyin. Gerçek olan veya olmayan ihtiyaçlarınızı şöyle ayırt edebilirsiniz: Gerçekten ihtiyacınız olan bir şey sizin için hayati bir önem taşır, o ihtiyacı karşılayacak başka uygun fiyatlı bir muadil bulmanız imkansızdır ya da herkeste olduğu için sizde de olması zorunlu olmayan şeylerdir.

Gerçek ihtiyaçlarınızı analiz ettikten sonra maaşınızın ilk gününde bu ihtiyaçları alın ve daha sonra kalan parayı istediğiniz aralıkta bölüp keyfinize bakın!


Bonus yöntem: Paranızı banka hesabınızdan yani sanal ortamdan gerçeğe dönüştürün. Eğer sanal paranızı gözünüz görmeden, elinizle tutmadan harcarsanız paranız çok daha çabuk eriyip gider. Elinizde olan banknotlara kıyıp alışveriş yapmanız her zaman daha zor gelir.
Kategoriler: Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/