Bıttım Sabununun Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Nasıl Üretilir?

Bıttım sabununun faydaları saymakla bitmez. Ancak yine de biz elimizden geldiğince bıttım sabununun faydalarını anlatmaya çalışalım. Bıttım, Güney Doğu Anadolu’da yetişen bir meyvedir. Siirt fıstığının aşılanmamış halidir. Genel olarak cilt bakımında tercih edilmektedir. Peki bıttım sabununun üretiminin nasıldır? Bıttım sabununun faydaları nelerdir ve nasıl kullanılması gerekir?


Bıttım Nedir?

bıttım nedir

Bıttım, aslında hepimizin severek tükettiği Antep fıstığının ya da Siirt fıstığının aşılanmamış halidir. Yetiştiği yöreye göre “çitlenbik, çedene, çitemik, çıtlık” gibi farklı isimlerle anılmaktadır. Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesinde yetiştirilen bu bitki, hem sabun yapımında hem de kahve yapımında kullanılmaktadır. Aşırı sıcak iklimde yetişen bıttım ağaçları oldukça nadirdir. Genel olarak kuruyemiş olarak tüketiliyor olsa da sabun yapımında oldukça etkin bir şekilde kullanılmaktadır. 


Bıttım Sabunu Nasıl Üretilir?

bıttım sabunu

Siirt’te yetişen bu meyvenin hasadı Eylül ayının sonlarına doğru yapılmaktadır. Toplanan bıttımlar içerisinden iyi durumda olmayanlar ayıklanır ve yaklaşık 10 gün kadar kurumaya bırakılır. Kuruyan bıttımlar öğütülerek çok sıcak olmayan bir su ile yoğurulur. 2 saatlik bir yoğurma işleminin ardından çıkan yağlar bir kenara ayrılır ve bıttımlar 1 gece boyunca dinlenmeye alınır. Bu işlem sırasında süzülmesi sağlanır. 

Yakılan kazanın içerisinde kaynayan suya azar azar bıttım yağı dökülür ve karıştırılır. Bu işlem sayesinde kazandaki su buharlaştırılır ve kazanda kalan yağ atılır. Yoğrulmuş ve ezilmiş bıttımlardaki yağlı karışım karıştırıldıkça su yüzeye çıkar. Çıkan su bir kaba alınır ve bu suyun her yüzeye toplanmasında tekrar edilir. 

Bıttım yağının bulunduğu kazan kaynamaya devam ederken bir başka kapta sabunlaşma reaksiyonlarını gösterecek kimyasal bir çözelti hazırlanır. Yaklaşık olarak 14-16 saat boyunca kazandaki karışım kaynatılır ve sabunlaşma gerçekleşir. Bu işlemin sonunda sabun hala sıcak ve sıvıyken kazandan alınarak kaplara yerleştirilir. Beklemeye alınan bıttım sabunları yaklaşık 3 gün sonra kalıp şeklinde satışa hazır hale gelir.


Bıttım Sabununun Faydaları Nelerdir?

bıttım sabununun faydaları

  • Saç dökülmesini engellemeye yardımcı olur. Bıttım sabunu saçlara düzenli olarak kullanıldığında saç dökülmesini engeller. Saç dökülmesinden şikayetiniz varsa 7-8 aylık düzenli kullanım sonrasında daha güçlü ve parlak saçlarınız olduğunu siz de deneyimleyebilirsiniz. Saçları nemlendirdiği için elektriklenmesini ve kırılmasını önler. Ayrıca kolay şekil almasına yardımcı olur.
  • Bıttım sabunu antiseptiktir. Tamamen doğal içeriklerden oluşan bıttım sabunu, antiseptik özelliği sayesinde mikropları öldürür. Egzama, mantar, sivilce ve akne gibi problemlere karşı oldukça etkilidir.
  • Varisleri rahatlatır. Bıttım sabunu peeling etkisi gösterdiği için gözeneklerin açılmasını sağlar. Bu da varislerin azalmasına ve bölgenin rahatlatılmasına yardımcı olur.
  • Cilt lekelerinin ortadan kalkmasına yardımcı olur. Güneş ve diğer etkenlere bağlı olarak gelişen cilt lekelerini geçirmede oldukça etkilidir.
  • Vücut temizliğinde de etkili bir sabundur. Özellikle kimyasal arındırıcılar yerine organik bileşenlerden oluşan bıttım sabunu, vücut temizliği için de birebirdir. Normalde sabun ile yıkanıldığında oluşan kuruluk hissi bıttım sabunununda oluşmaz.

Bıttım Sabunu Nasıl Kullanılır?

bıttım sabununun faydaları

Bıttım sabunu organik olduğu için herhangi bir kimyasal ile karışıtırılmadan kullanılması tavsiye edilir. Saçlarda kullanım tıpkı şampuan gibidir. Islak saçı bıttım sabunu ile köpürterek iyice yıkayın ardından durulayın. Saçlarda iki günde bir kullanım önerilmektedir.

Cilt için kullanacaksanız, duş sırasında vücudunuzu bıttım sabunu ile temizleyebilirsiniz. Yalnızca yüz temizliği için kullanılacaksa da haftada iki defa yatmadan önce kullanılabilir. 

 

BONUS: Bıttım sabununuzu kendiniz yapmak isterseniz aşağıdaki videoda nasıl yapıldığını görebilirsiniz!

Bıttım Sabunu Yapımı (Soğuk Süreç) | Cold Process Pistachio (Bittim) Soap Making

 

 

 

This post is also available in: English

Kategoriler: Fayda

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version