Ajanda tutmak hayatı daha düzenli ve planlı yaşamak için atılacak ilk adımlardan birisidir. Bir öğrenci, kurumsal bir şirkette bir çalışan, freelance bir editör, kendi işinizin patronu veya bir müdür olabilirsiniz. Mesleğiniz ne olursa olsun her gün yapmanız gereken onlarca şey vardır ve yapılacaklar listesini aklınızda tutmak pek de kolay değildir. Yapılacaklar listenizi düzgün bir şekilde planlamadığınız takdirde günleriniz verimsiz geçebilir ve işleriniz aksayabilir. Bu riski göze almak yerine bir ajanda tutmaya ne dersiniz? Ajanda tutmak neden önemlidir, ajanda alırken nelere dikkat edilmeli, ajanda çeşitleri nelerdir ve ajanda tutmak hakkındaki pek çok soruyu sizler için yanıtladık. İyi okumalar dileriz.
Ajanda Tutmak Neden Önemlidir?
Sürekli değişen ve gelişen bir dünyada yaşıyoruz. Dünyanın öbür ucunda meydana gelen bir olay saatler içerisinde hepimizin hayatına etki edebiliyor. Çok hızlı değişen bu yaşamın hızına yetişebilmeye en eski yöntemlerden birisi olan “yazmak” yardımcı olacaktır.
Farklı zamanlarda yapmanız gereken görev ve sorumluluklarınızı her zaman tam anlamıyla aklınızda tutmanız pek de mümkün değildir. Ancak ajanda tutmak, yapmanız gereken görevleri kağıda dökmenizi sağlayacak. Ajandanızı kontrol ettiğiniz takdirde ise yapmanız gereken işleri unutmanız neredeyse imkansız olacaktır.
Ajandaya yapacağınız görevleri ve önemli tarihleri yazmak sadece o görevleri hatırlatmakla kalmayıp aynı zamanda vaktinizi daha verimli kullanmanıza da yardımcı olacaktır. Daha disiplinli çalışmanızı sağlarken kendinize vakit ayırabilmeniz için de paha biçilemez bir zamanlayıcı haline gelir.
Ajanda Tutmanın Faydaları Nelerdir?
Ajanda tutmanın faydaları hakkında kısaca bilgiyi yukarıda verdik. Gelin şimdi daha detaylı bir şekilde ajanda tutmanın faydalarına birlikte bakalım:
Zaman yönetiminize yardımcı olur.
Gün içinde yapmamız gereken onlarca iş var. Yapmamız gereken ödevler, halletmemiz gereken işler, katılmamız gereken toplantılar, temizlemek zorunda olduğumuz ev ve daha bir sürü sorumluluk. Peki, hepsini akılda tutmak ne kadar mümkündür? Şöyle bir örnek verelim: O gün halletmeniz gereken toplam 5 işiniz var. Yapmaya başladığınız anda zihniniz açık olacağı için kolay görünebilir. Ancak bir işi unutmanız diğer işler için kullanacağınız zamanı da değiştirir. Yapmanız gerekenlerin bittiğini düşündüğünüz noktada ortaya çıkan yapılmamış iş hem o gününüzü hem de gelecek gününüzü etkiler. Oysa o gün yapmanız gerekenleri sıralı bir şekilde yazmanız hangisine ne kadar zaman ayıracağınızı önceden görmenizi sağlar.
Verimli çalışmanızı sağlar.
Neyi ne zaman yapacağınızı bilmek hangi işe ne kadar önem ve zaman vermenizi önceden bilmenizi sağlayacağı için çalışmalarınızın verimini arttıracaktır.
Motivasyonunuzu arttırır.
Her gün ne kadar çalıştığınızı görmek bir diğer gün için çalışma motivasyonunuzu arttıracaktır. Tamamladığınız görevler tatmin duygusunu yaşamanızı sağlayacak ve kendinize güveninizi yerine getirecektir.
Ajanda Tutarken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Ajanda tutmak için izlemeniz gereken bazı yöntemler vardır. Dikkat etmeniz gereken hususları sıraladık:
- Ajanda tutmak için oturduğunuzda etrafınızda dikkatinizi dağıtabilecek şeyler olmamasına
- Yapmanız gereken şeyler hususunda hatırlatıcı notlar olmasına
- Kısaltma kullanarak zamanı değerlendirmeye
- Tarih kullanmaya
- Başlık kullanmaya
- Renk kodları kullanmaya (Ajanda tutmak için kullanacağınız farklı renklerde olan 3-4 kalem, daha sonra dönüp baktığınızda ajandanızın daha düzenli görünmesine yardımcı olur.)
- Ajandanızı bölümlere ayırmaya (Geri dönüp baktığınızda ajandanızın bölümlü olması aradığınızı kolayca bulmanıza yardımcı olur.)
Ajanda Alınırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Öncelikle neden ajanda tutmak istediğinizin farkında olmanız gerekir. İş yeri ile ilgili yapmanız gereken şeyleri not etmek için mi kullanıyorsunuz yoksa günlük yapmanız gereken şeyleri mi not almak istiyorsunuz? Kısa süreli veya uzun süreli planlarınıza göre ajandanızı seçmelisiniz. Ajanda bölümlerinin sizin kullanma amacınıza uygun olup olmadığına dikkat etmeniz gerekir.
Teknolojinin gelişmesi ile tüm yaşamamız dijitale döndü. Eğer siz de her şeyi dijital platformlardan yürütüyor ve fiziksel olarak bir defteri yanınızda taşımak istemiyorsanız dijital ajanda seçeneklerini de kullanabilirsiniz. Kendinize dijital ajandanızda hatırlatıcılar koyarak yapmanız gereken şeyleri bildirimler sayesinde hatırlayabilirsiniz.
Ajanda Çeşitleri
Kullanma amacınıza göre ajandanızın çeşidini seçebilirsiniz. Gün gün her şeyi detaylıca yazarak görmek istiyorsanız günlük ajanda tutmak sizin için daha uygun olacaktır. Bir öğrenciyseniz ve girmeniz gereken sınavları, yapmanız gereken ödevleri hatırlamak için kullanmak istiyorsanız akademik ajanda sizin için bu süreci kontrol etmenize yardımcı olacaktır. Ajanda çeşitleri şu şekildedir:
- Günlük Ajanda
- Haftalık Ajanda
- Aylık Ajanda
- Süresiz Ajanda
- Akademik Ajanda
- Organizer Mekanizmalı Ajanda
- Planner Ajanda
Bullet Journal Nedir?
Bullet journal, Amerikalı bir tasarımcı olan Ryder Carroll tarafından yaratılmıştır. Bullet journal son dönemde çok fenomen olan ajanda çeşitlerinden birisidir. Kısaca tanımlamamız gerekirse bullet journal yapılacaklar listesi ve aynı zamanda da bir günlük olarak kullanılmaktadır. Normal bir ajandadan farklı olarak bullet journal herhangi bir formata sahip değildir. Tarih ve gün yazılı değildir. Tarihi kendiniz atar ve istediğiniz günden başlayabilirsiniz.
Bullet journalda ajanda tutmak için kendinizi belli kalıplara sokmanıza gerek yok. Sayfalar arasına fotoğraflar yapıştırabilir veya şiirler yazabilirsiniz. Kendi zevkinize göre sayfaları doldurabilirsiniz.
İlginizi çekebilecek ilgili içerikler:
Bullet Journal Methodu İle Hayatınızı Daha Kolay Organize Edin
Günlük Plan Nasıl Yapılır? Günlük Program Hazırlama Nasıl Yapılır?
This post is also available in: English Français Español Deutsch
Yorumlar (0) Yorum Yap