Bir Girişime Başlarken İlk Kural: 10 Kat Kuralı

Yeni bir projeyi, yeni bir işi başlatmak her zaman zordur. Hele yeni bir şirket kuruyorsanız, işiniz birkaç kat daha zordur. Büyük olasılıkla sektördeki irili ufaklı, bir bölümü yerleşik şirketlerin dünyasına giriyor, onlarla rekabete hazırlanıyorsunuz. Bir yanda oturmuş sistemler ve bazıları karlı şirketler, diğer yanda ise her şeye sıfırdan başlayan girişimci…

Linkedin’in kurucusu Reid Hoffman’ın bir konuşmasında bu konuya, girişimciler için oldukça farklı bir bakış açısı getiriyor. Yeni başlayan, başlamayı planlayanlar için ana hatlarıyla paylaşmak istiyoruz:

  • “Önce insan, sonra strateji” yaklaşımına inanan biri olarak tek önemli odağın bu olmadığına inanırım.
  • En iyi girişimciler, en iyi çalışanları bünyesine alarak kurdukları şirketleriyle, rakiplerinden/alternatiflerinden her şeyi en az 10 kat kata iyi yapanlardır. Ben buna “10 çarpı” (10x) diyorum.
  • “10 kat” girişimciler, maliyet düşürmede, dağıtımda, organizasyonda, müşteri yönetiminde, rakiplerinden en az 10 kat daha iyi olmak zorundalar.
  • Şöyle bir örnek verebiliriz: Yıllar boyu insanlar kitaplarını bilinen yollarla kitapçılardan aldılar. 1995’de kurulan Amazon’un mesajı çok basitti. Sadece online kitap almayı sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda kendine en yakın fiziki kitapçıdan en az 10 kat daha fazla kitap sunuyordu.
  • O tarihte dünyanın en büyük kitapçısı Kanada’nın Toronto şehrinde idi ve 10 binin üstünde çeşit kitap bulunduruyordu. Amazon bununla da yetinmedi zamanla kitap sayısını önce 100 bine, sonra 250 bine ve şu andaki 2.5 milyon adede çıkardı. Bu hala en az sokaktaki mağazadakinden en az 10 kat daha fazla anlamına geliyor.
  • Fakat Amazon bununla kalmadı. “10 kat” yaklaşımını her alana taşıdı. Oluşturduğu “Affiliate” (Kurumsal üyelik) programıyla, ölçeğini yine en az 10’a katladı. Web sitelerine Amazon’un linkini ekleyenlere, oradan gelen müşteri bazında ödeme yaparak bu tip üye sayısını hızla artırdı.
  • Dünyada veri depolamada en büyük şirket EMC’dir. Ancak, bizim Greylock olarak yatırım yaptığımız Pure Storage 10 kat daha hızlı, 10 kat daha küçük ve benzer ürüne göre 10 kat ucuzdur. Bu nedenle Greylock’un yatırım yaptığı şirketler arasında gördüğümüz en hızlı büyümeyi gerçekleştirmektedir.

Ancak, bu şirketlerin ortaya koyduğu performans ve “10 kat” stratejileri onları dokunulmaz kılmıyor. Siz ya da birileri de onlardan 10 kat daha iyi olmak ve yapmak için arayışta olmalısınız. Bunu başaracak birileri de mutlaka çıkacaktır.

facebook-paylas2  new-twitter-paylas2 Kaynak

Kategoriler: Girişimcilik

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version