Hayalini kurduğu projeleri üretmek için kendi şansını kendi yaratmış bir Türk genci olarak sizlere deneyimlerimi anlatmak isterim.
Bu yazım özellikle lise öğrencilerine olacaktır çünkü okuduğum, dinlediğim ve deneyimlediğim kadarıyla lise zamanlarının üretkenlik açısından en verimli ve destek bulmanın da kolay olduğu zamanlar olduğunu düşünüyorum.
Cevap:
Destek bulacağınız 4 yer bulunmaktadır:
A. TÜBİTAK
Lise öğrencilerinin bilim ve mühendislik projelerinin desteklenmesi diyince aklımıza ilk gelecek yer TÜBİTAK’ın düzenlediği “Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması”dır. Bu yarışma her sene düzenlenmektedir ve ulusal derece almanız durumunda Uluslarası ISEF (Dünya’nın en büyük bilim ve mühendislik olimpiyatı olarak bilinir) yarışmasına gönderildiğiniz yarışmadır.
Sizlere katacakları:
1. Sizlere akademik makale ve rapor yazmayı öğretir.
2. Kendiniz gibi istekli insanlarla tanıştırır.
3. Dışarıdan katılamayacağınız Dünya çapında büyük uluslararası yarışmalara göndererek gerçek vizyonunuzun genişlemesini sağlar.
Not: Bu 3 madde önemli şeylerdir.
Ödüller (maddi ödül) lise öğrencileri için yeterli olmasa da bu sene önerimiz üzerine hem ödüllerin arttırılacağı hem de projeye destek sunma (mentorluk gibi) çalışmaları yapılacağı haberini almış bulunmaktayız.
Çok isterdim buraya başka bir madde ekleyebilmek ve bizlere destek olan bir devlet kurumu göstermek ama gençlere destek konusunda maalesef çok yetersiziz. Bu durumu da yine bizler kurtaracağız:
Umarız ekonomiyi gerçekten düzeltebilecek kişiler olan bilim, teknoloji ve sanat üreten gençler (özellikle lise öğrencileri) hak ettikleri gerçek değeri görecekler. -ARDA MAVİ
“Bütün ümidim gençliktedir”
– Mustafa Kemal Atatürk
Peki bu açığı nasıl kapattım?
Hem Türkiye’de hem Dünya çapında gençlere karşılıksız destek sunabilecek birçok özel firma ve vakıf bulunmaktadır.
Projenizin alanında (yazılım, telefon uygulaması, tıp, kimya vb.) çalışan firmaları internetten araştırarak tanışma ve destek talebi e-postaları atabilirsiniz. Aradığınız destek maddi açıdansa büyük firmalara, gönüllü çalışma isteği için ise üniversitelerimizin teknokentlerindeki (ODTÜ Teknokent, Bilkent Cyberpark, ITU Arı Teknokent vb.) firmalara ulaşabilirsiniz.
Özel bir firmadan aldığım ilk destek. “Sıfırdan Bilgisayar Yapımı” çalışmam içindi. -ARDA MAVİ
Bazı vakıflarımızda zaman zaman proje yarışmaları düzenlenmektedir. Bu yarışmalara vakıfların kendi sayfalarından ulaşabilirsiniz.
Örnek gösterebileceğim vakıflar: Mehmet Zorlu Vakfı, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı, Hacı Ömer Sabancı Vakfı.
Vakıfların içerisinde gençlerle ilgilenen mutlaka birkaç kişi bulabilirsiniz ve bu kişilere e-posta yolu ile ulaşabilirsiniz. Onlara ulaşıp kendinizi ve projenizi anlatırsanız en kötü olasılıkla sizleri ilgilenebilecek bir yere yönlendirebilirler.
4. Yardımsever İnsanlar
Sizin projenizi desteklemek için şirket ve vakıfların dışında insanlar da olabilir. Bunlar tanıdıklarınız, o alana ilgi duyan ya da gençleri desteklemeyi seven insanlar olabilir.
Peki bu insanlara nasıl ulaşabiliriz?
Kendi yolunuzu çizmekten korkmayın!
Öncelikle özgeçmişinizi (CV) çıkarmanız gerekmektedir. Sizlere destek sunabilecek kişilere ve kurumlara kendinizi ve amacınızı iyi bir şekilde iletmeniz gerekmektedir.
Bu ilk projeniz ise iyi bir niyet yazısı yazabilirsiniz. Niyet mektubu içerisinde hayallerinizden ve destek ihtiyacınızdan bahsedebilirsiniz.
Not: Projeleriniz Dünya çapında yenilik sunacak şeyler olmak zorunda değildir. Bir ürünü Türkiye içerisinde üretebilmek, kendinizi eğitirken kullandığınız bir çalışma yapmak da oldukça önemlidir.
Özgeçmiş Hazırlamak:
Staj başvurusu yaparken kullandığım kendi özgeçmişim. Eğer alanınızda öğrenim görmeye yeni başladıysanız, kendinizi eğitirken yaptığınız çalışmaları; yaptığınız çalışmalar varsa bu çalışmaları ve de yine varsa çalıştığınız yerleri (stajlar sayılır) özgeçmişinize yazarak deneyimlerinizi ve isteğinizi sunabilir ve kendinizi karşı tarafa tanıtabilirsiniz.
İlk staj yerim, ODTÜ Teknokent’ten bir görüntü.
İnsanlara ulaşmak istiyorsanız iletişim yeteneğinizi de geliştirmeniz şart olacak. Özellikle e-postalarınızda dil bilgisi ve yazım kurallarına uymanız çok önemli bir rol oynamaktadır. Aksi takdirde ciddiye bile alınmayabilirsiniz.
Anlattıkların, karşındakinin anladığı kadardır.
Projenizi kısa ve öz bir şekilde insanlara tanıtabilmeniz destek bulmanızı kolaylaştıracaktır.
Destek bulmak için attığınız e-postaları kısa tutarak ilk başta amacınızı belirtmeniz sizin için daha verimli olacaktır çünkü bu tür firma ve vakıflar günde sayısız e-posta almaktadırlar.
İlerleyen zamanlarda da bir proje planı oluşturmak oldukça destekleyici olacaktır. Çalışma akışı ve yönteminizi burada belirtebilir ve destekleyen kişiye sizleri takip etme fırsatı sunabilirsiniz.
Eğer bu ilk projeniz değilse eski projeleriniz hakkında bilgiler sunmak sizleri destekleyecektir.
Daha önceki projelerinizi bir blog sayfası açıp anlatarak veya yaptığınız yazılım projelerini açık kaynak olarak GitHub gibi platformlarda paylaşarak insanlara incelemeleri için güzel bir fırsat sunmuş olursunuz.
Örnek; benim Github profilim
Umarım yararlı olmuştur.
Öneri ve yorumlarınızı bekliyorum.
İyi çalışmalar, iyi günler dilerim.
Yorumlar (0) Yorum Yap