Şaşırtıcı bir şekilde, başarılı bir girişimcinin özellikleri müzikseverlerle ve müzisyenlerle aynıdır. Örneğin Microsoftun kurucu ortağı Paul Allen, Siver Lake Partners ve Elavation Partners’ın kurucusu Roger McNamee örnek verilebilir. Apple’ın kurucusu Steve Wozniak da müzisyendir. Daha bir çok başarılı insanın da müzik ile olan ilişkisi bilinmektedir. Bunun en iyi kanıtı olarak ise Albert Einstein diyebiliriz. Bir röportajında “Genelde müzikle düşünürüm. Hayallerimi müzikle birlikte görürüm ve hayatıma müziğin perspektifinden bakarım. Hayatta en büyük zevki müzikten alırım. ” demiş.
Peki müzik dinlemek bu denli önemli ama her tür müziği dinlemeli miyiz?
Bu sorunun cevabı tabi ki de ‘hayır’. Her müzik türünün kendi içerisinde bir karakteri var ve dinleyecilerine de zamanla bu karakteri işlemekte. Ayrıca her müzik dinleyen ya da üreten insan başarılı olsaydı dünyamız şuandan daha farklı bir konumda olurdu. Elbette başarılı olmanın bir çok etkeni var ve müzik bunlardan sadece birisi.
Girişimcilik eğilimlerine sahip olan bireylerin, yüksek başarı ihtiyacı, risk alma cesareti, belirsizliklere karşı toleranslı, iç kontrol odağı yüksek, bağımsız hareket edebilme ve kendine güven duyma gibi son derece kaliteli davranış nitelikleri taşıdıkları gözlenmiştir. Psikologların yaptığı araştırmalarda da bu özelliklere sahip insanlar daha çok ‘yüksek kültür’ ürünü olan müzik türlerini dinlemeye eğilimli oluyor. Yüksek kültür olarak adlandırılan müzik türleri arasında ise jazz, blues, klasik müzik, deneysel elektronik müzik, deneysel rock gibi tarzları sayabiliriz. Bu tarzlar yeniliğe ve sürekli gelişime çok açık, birden fazla enstrumanın bir arada kullanıldığı ve yüksek takım çalışması kabiliyeti gerektiren türlerden. Dolayısıyla da girişimcilerin karakteristiğine de oldukça uygun.
Halk kültürüne ait müzik türleri ve popüler kültüre ait müzik türleri ise girişimcilik eğilimlerinin güçlenmesine ket vurmakta ya da zayıflamasına yol açmaktadır. Yenilikten uzak, genel kitleye hitap eden, insanları şaşırtmak yerine popüler kültürün devamı niteliğinde olan müzik türlerinin dinleyicileri ve üreticileri için
girişimcilik ne yazık ki biraz daha zorlu bir yolculuk.
Ayrıca girişimciler için başarı kriterlerinden birisi olarak çok çalışmak gösterilse de psikologlar eğlenmenin ve sosyalleşmenin de başarı için vazgeçilmez olduğunu belirtiyorlar. Kendinizi motive edecek eğlence yollarını bulmanız ve arada bunları uygulamanız tavsiye edilmekte.
İstanbul’da faaliyet gösteren
Partymag mobil uygulaması da bu konuda size yardımcı olabilir. Dinlemek istediğiniz müzik tarzına ya da ruh halinize göre etkinlik bulabileceğiniz
Partymag uygulaması ile kendinize ayırdığınız zamanların tadını çıkartabilirsiniz.
App Store’dan şimdi indir
…
Not: Bilgiler Prof. Dr. Feyzullah Eroğlu’nun ‘Tercih Edilen
Müzik Türü ile Girişimcilik Eğilimi Arasındaki İlişki Hakkında Bir Araştırma’ konulu çalışmasından alınmıştır.
Yorumlar (0) Yorum Yap