Kariyer dediğimiz şey aslında, eskiden bizim seçtiğimiz bir şeydi. Yani doktor, mühendis, avukat olurduk. Hedef, bir şirkette yönetici olmaktı. Yol belliydi, kariyer rotası belliydi. Biz bakardık o alanda çalışmış kişilere ve hayal ederdik kendimizi o kişilerin yerinde. Ve o hayal eğer hoşumuza gidiyorsa tamam derdik. Ben böyle bir kişi olmak, böyle bir iş alanında ilerlemek istiyorum. Kariyer hedefini koyduk artık o yöne doğru gidelim derdik. Gittikçe bu dünyanın yıkıldığını görüyoruz. Ve ortaya yeni kavramlar çıkıyor. Örneğin ‘kariyer tasarımı’ gibi.
…
Artık kariyer seçilmiyor, tasarlanıyor.
Neden diyecek olursanız en özel iki sebebi var:
1) Zamanı yönetme şeklimiz artık daha esnek, o yüzden şirketlere bu kadar yakın çalışmak zorunda değiliz.
2) Eskiden çalışanın kariyerini yönetmek şirketlerin sorumluluğuydu artık bu sorumluluğu almıyorlar. Bu artık çalışanın kendi görevi.
3) Sistemin getirdiği başka durumlar da var. Örneğin, Amazon, Google, Facebook için ortalama işte kalma süresi bir yılın altına kadar düşmüş durumda. Yani o kadar insan o kadar zorlanıp o şirkete girdikten sadece 12 ay sonra başka şirketlere geçiyorlar. Durum böyle olunca insanlar uzun vadeli, 10 yıllık mantıklar yürütmüyorlar. Zamanın ruhu artık buna uygun değil.
Yani denklemin iki tarafı da hızlı değişim içerisinde.
…
Kariyer günümüzde nedir?
Artık kariyer bizim seçtiğimiz değil, tasarladığımız bir şeye dönüştü. Kariyer artık oturup, parçalarına bakıp, zamanı nasıl yönetmek istediğimize bakıp, ne yapmak istediğimize bakıp tasarladığımız bir şeye dönüştü.
…
Kariyer tasarımı nasıl yapılır?
Tasarım biraz zekâ biraz yaratıcılık gerektirir ama bilgi de gerektirir. Kariyer tasarımı yaparken ne kadar bilgi kaynak ve kümelerinden beslenirsek o kadar doğru karar alabiliriz. Artık zamanımızı kendimiz daha esnek şekillerde yönetebiliyoruz. Kariyer ve para kazanmak için bir şirkette 9-6 çalışmak zorunda değiliz. Bunu tercih edebiliriz, ancak bu eskiden tek seçenekken şimdi birçok seçenekten sadece bir tanesi.
Diyebiliriz ki haftanın şu günlerinde bana gelir getirecek a, b, c işlerini yapacağım. Şu günlerinde kişisel gelişime odaklanacağım. Haftanın kalan günlerinden ise daha önceden yapmadığım ama ileride potansiyel olarak önemli olduğunu düşündüğüm bir iş için beceri gelişimine yatırım yapacağım. Haftanızı bir yapbozun parçaları olarak düşünerek kendi kariyerinizi tasarlayabilirsiniz. Bu özünde bir tür de zaman tasarımıdır.
“Ana mesaj, kariyer artık gidip aldığımız, seçtiğimiz bir şey olmaktan çıktı. Artık bir tasarım problemi.”
Yorumlar (0) Yorum Yap