İş bulmanın ilk adımı, etkili bir CV hazırlamaktır. Hayalindeki işe girebilmek için işe alım yöneticilerini kusursuz bir özgeçmişle etkilemen gerekir. Araştırmalar, işe alım profesyonellerinin bir adayın rol için uygun olup olmadığına karar vermeden önce bir özgeçmişe bakarak sadece yedi saniyesini harcadığını göstermiştir. Bu nedenle ilk izlenimler başarı için çok önemlidir!
Dijital dünyanın ilk yıllarından bu yana internette sürekli bu konuyla ilgili içerikler görüyoruz. Fakat bu içerikler iş dünyasının bugününe dair net öneriler sunmuyor.
Biz de “2021 yılının bakış açısıyla etkili bir CV nasıl hazırlanır?” sorusuna cevap niteliğinde bir içerik hazırladık. Hazırsanız başlayalım!
1) Kariyer hedeflerini ve amaçlarını anlatan özet bilgiyle başla.
Bu, CV’nin en önemli noktası olduğu için okuyucunun ilgisini çekmeli ve onları CV’ni okumaya devam etmeleri için ikna etmeli, aynı zamanda onlara sunduğun amaçların ve hedeflerin şirketinkilerle uyumlu olduğunu göstermelidir.
Meşgul bir işe alım profesyoneli, kim olduğunu ve yaptığın işte neden iyi olduğunu anında anlayabilmelidir. İfaden birkaç cümleden fazla olmamalı ve becerilerini, deneyimlerini ve bunların neden seni mükemmel bir aday yaptığını hızlı bir şekilde iletmelidir.
2) Kısa, öz ve hatasız olmasına dikkat et.
Özgeçmişini açık, kısa ve öz bir şekilde yazarak geliştir. Yalnızca en alakalı becerileri ve başarıları dahil etmeye çalış; başvurduğun iş için önemli olmayan bilgileri dahil etme.
Bir özgeçmiş çoğu zaman tek sayfa olmalıdır. Sadece birkaç yıllık iş tecrübesi olan ve iş piyasasına yeni başlayan adaylar için bir sayfalık özgeçmişler tavsiye edilir. Özgeçmişin, yalnızca 10 yıldan fazla deneyime veya ilgili birçok mesleki başarıya sahipsen bir sayfadan daha uzun olabilir. Ve mülakat daveti almanın en önemli sırlarından biri, CV’nizde sıfır yazım hatası olmasıdır.
3) İyi bir CV tasarımı seç.
CV’ni düzgün, kısa paragraflara ayırıp mümkün olduğunca başlıklar ve madde işaretleri kullan. Bu, özgeçmişinin okunmasını kolaylaştıracak ve işe alım profesyonelinin veya işe alım yöneticisinin aradıkları becerileri ve deneyimi hemen seçmesine yardımcı olacaktır. İş geçmişini ters kronolojik sırayla, en son işin önce geriye doğru çalışacak şekilde listele.
4) Özgeçmişini iş tanımına uyarla.
Bir işe alım profesyonelinin dikkatini çekmenin en iyi yollarından biri, özgeçmişini başvurduğun her pozisyona uyarlamaktır. Özgeçmişini başvurduğun her işe göre özelleştirmek, iş için doğru kişi olduğunu kanıtlamak istiyorsan çok önemlidir.
İş tanımını baştan sona iyice oku. Şirketin ne aradığını ve rolün ne gerektirdiğini tam olarak anladığından emin ol. Sadece iş tanımını dikkatlice okuyarak, rekabetin belirli bir bölümünde kendine hemen bir avantaj sağlayacaksın. Çünkü iş tanımı sana hangi anahtar kelimeleri ve becerileri vurgulaman gerektiğini sunar. Bunları CV’ne ekleyerek, ATS sisteminde öne çıkacaksın.
5) CV’ni bir kapak mektubu ile eşleştir.
Tüm roller bir kapak mektubu gerektirmez, ancak üst düzey pozisyonların ve ofis bazlı işlerin çoğu için bir kapak mektubu, genellikle beklenen profesyonel bir formalitedir.
En alakalı deneyimini ve başarılarını özetlemek için bu alanı kullanabilirsin. Bir sonraki deneyiminde ne aradığını, neden başvurduğun şirket için çalışmak istediğini ve şirkete neler katacağını kısa ve öz bir şekilde belirt.
Mükemmel CV’yi oluşturmak oldukça zaman alıcı olabilir, ancak başarılarını ve becerilerini şirkete gösterme fırsatıdır. İş tanımını ve sektörü ne kadar çok çalışırsan, özgeçmişini öne çıkarmak için o kadar donanımlı olursun.
This post is also available in: English
Yorumlar (0) Yorum Yap