Yeşil Pazarlama Nedir ?

Çevre kirliliğin artması , sanayileşmiş ülkelerin gündemlerinde ilk sırada yer almaktadır. Alternatif enerjilerin aranması yeni alanlar keşfedilmesi ise bununla paralel artmaktadır. Çevre kirliliğin artması tüketicinin bilinçlenmesi ise şirketlerin ve markaların  bu konu hakkında önemler almasını kaçınılmaz hale getirmiştir. 

1980’li yıllarda yeşil pazarlama tanımı pazarlamaya girmiş günümüzde ise popüler bir hal alan yeşil yaşam sadece üretim için değil tüketim içinde artık hedefleniyor. Şirketlerin ve markaların yeşil pazarlamaya dönmesinde en etkili nedenlerden ikisi şunlardır ; trend olması ve  marka veya şirketin tüketici gözünde güven aşılaması.

                                     Yeşil Pazarlama Evreleri 

Yeşil Hedefleme : Çevreci hedef kitle  belirlenir ve ürünler tasarlanır. Yeşil ürün + Yeşil Paketleme . 
Yeşil Stratejiler : Markalar ve şirketler yeşil olmayan ürünlerini üretmeye devam ederler. Aynı zamanda ürettiği ürünlerin  üretim sırasında mümkün olduğunca az doğal kaynakları kullanmayı planlar , yeni çevreci stratejiler geliştirir.
Son olarak bu stratejilere uymayan markaları rafa kaldırmak.
Yeşil Pazarlama için adım atan stratejilerinde değişikliklere giden marka ve şirket örneği vermemiz gerekirse 
1) Starbucks
Yeşil pazarlama alanında sosyal sorumluluk çalışması olarak göstereceğimiz markaların ilki Starbucks…

Farklı kahve tatlarıyla ve ürün derinliği ile birçok ülkede kısa sürede vazgeçilmez hale gelen Starbucks, sadece farklı kahve çeşitleri sunmakla kalmayıp çevreyle ilgili proje yaratan ve çalışma yapan bir marka olma özelliği taşıyor. Markanın yeşil pazarlama odağındaki sosyal sorumluluk projesi  anlamında gerçekleştirdiği aksiyona dair yaptığı açıklaması şöyle;

“Enerji ve su tasarrufu sağlayarak, bardaklarımıza ilgili atıkları azaltarak, geri dönüşümü artırarak ve çevreci tasarımı destekleyen mağaza sayımızı artırarak çevreye bıraktığımız ayak izimizi önemli ölçüde küçültmek için çalışıyoruz.”

2) Toyota
Toyota 77 milyon ton daha az karbondioksit emisyonu salınımı sağlayan ve 29 milyon kilolitre yakıt tasarrufu sağlayan “Hibrit” arabaları ile yeşil pazarlama kapsamında değer kazanan şirketlerden biri haline geldi. Toyota bu yeşil pazarlama projesi sonucunda 11 milyondan fazla araç satmıştır.
3) Levi’s
Levi’s, kot üretiminde lazer teknolojisine geçerek , kullanılan zararlı kimyasalların miktarını azaltmayı çalıştığını bildirdi. Şu an bu teknoloji ve üretim stratejisi üzerinde çalıştığını söyleyen marka 2020 yılında sistemin kullanılabilir halde  olacağını söylüyor.
Sonuç olarak çevre kirliliğinin artmasıyla paralel  ilerleyen tüketim çılgınlığının bir numaralı nedeni markalar veya şirketlerdir. Bu sorunu en aza indirgemeyi planlayan,hedefleyen şirketler tüketici gözünde olumlu bir yerde kalacaktır.
Kategoriler: Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/