Üniversite hayatınızda yurtdışı tecrübesi elde edebileceğiniz 5 yöntem.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Interrail 2017 / İsveç’de tren garı
1


Üniversiteye başlayan herkesin hayallerinden biri olan “üniversitede yurtdışı deneyimi yaşamak” için günümüzde birçok yol var. Bunlardan 5 tanesini sizlere paylaşacağım ve hali hazırda birçoğunu denemiş biri olarak üniversiteye yeni başlayacak olan veya üniversite öğrencilerine bu yazının bir yol gösterici ve araştırmaya sevk edici olacağını düşünüyorum. Hadi başlayalım 🙂 
 


1) INTERRAIL

Bu 5 güzel yoldan kendimce favorim olanı ilk başa koyarak sizlere yazının içine çekmek istedim. Nam-ı değer backpacker ruhu. Evet interrail aslında herkesin bildiğinin aksine bir gezi programı değil aksine sadece Avrupa’da geçerli olan belirli süresi olan bir tren biletinin ismidir. Bileti Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’ndan ve belirli acentalardan satın alabileceğiniz gibi Avrupa’da birçok tren garında da satışı vardır. Peki program veya bir tur rehberiniz yoksa bir tren biletiyle neler yapabilirsiniz ki ? Cevap: “HERŞEYİ”
 

İnterrail’ın güzel tarafı tamamen özgür olmanız ve bir rehbere yada programa bağlı olmamanız. Rotanızı, hangi şehirlerde ne kadar kalacağınızı, nereleri gezip, neler yiyeceğinizi ve gezi sürenizi tamamen siz belirliyorsunuz. Ben 1 aylık interrail bileti alıp Barcelona’dan rotamı başlatıp Avrupa’nın en kuzeyi vikinglerin evi olan Norveç’e kadar çıkıp ardından Doğu Avrupa’ya inip gezimi Viyana’nın kapılarında sonlandırmıştım. Bu gezi boyunca 10’u aşkın ülke, yeni kültürler ve birçok arkadaşlıklar arkamda bırakarak hayatım boyunca unutamayacağım bir ay geçirmiştim. İnterrail’in avantajlarından biri düşük bir bütçe ile Avrupa’da birçok ülke ziyaret edebiliyor olmanız oluyor çünkü bütçenizi otelde mi yoksa hostel de mi gibi basit kararlar ile siz belirliyor oluyorsunuz ki zaten Avrupa’da bir noktadan diğer noktaya trenle gitmek en az 20 euro interrail biletiniz ulaşım açısından çok avantajlı ve ekonomik bir fiyatta oluyor. Eğer sizde backpacker ruhunu seviyor, tren garlarında, sokaklarda sabahlarım bana yeterki macera olsun diyorsanız İnterrail tam sizin için hayatınız boyunca unutmayacağınız bir macera olacaktır.
 

Interrail için önereceğim uygulamaları da sizin için buraya koyuyorum: maps.me, railplanner, airbnb, couchsurfing, booking
 

2)

1

Etrafınızda izlediğiniz çoğu gezgin, tüm dünyayı nasıl ucuz bütçelere geziyor dersiniz, cevabı: “WORKAWAY
 

Workaway aslında kariyer.net gibi bir site. İş verenlerin iş ilanı açıp, gezginlerinde   bu ilanlara başvurduğu bir site ama farklı olan bu işlerin dünyanın tüm ülkelerinde olup %99’unun gönüllük esas alındığı ve haftalık çok az çalışma karşılığında iş verenlerin size konaklama ve yemek tahsis ettiği bir site. Ayrıca işler çok eğlenceli ve basit. 
Çin’de bir vadide oranın yerel çocuklarına ingilizce öğretebilir, İskandinav ülkelerinde yenilenebilir enerji projelerine katılabilir, dünyanın dört bir yanında hostellerde çalışabilirsiniz. Benim bulduğum iş Filipinler’de bir dalgıçlık okulunda resifleri temizleyerek onlara yardım etmekti onlarda karşılığında bana konaklama, ulaşım ve üstüne üstük adayı gezebilmek için motor tahsis ediyorlardı. Workaway’de İnterrail gibi düşük bütçelerle dünyayı gezmenin yönetemlerinden bir tanesi. Google’dan siteyi aratarak sizde yıllık cüzi bir üyelik ücretini verdikten sonra işlere başvurabilir ve güzel tecrübeler edinerek dünyayı gezebilirsiniz.

3) WORK AND TRAVEL

 

Yıllardır televizyonlarda veya medyada gördüğünüz, okyanuslar arkasında olan o Amerikan rüyasını mı yaşamak istiyorsunuz ? İşte Work and Travel düşük bütçe ile Amerikan kültürünü orada size iş deneyimi sunarak veriyor. Bu sayede hem orada çalışarak iş deneyimine sahip oluyor, kendi paranızı kazanıyor ve Amerikan hükümetinin çalışma sürenizden sonra size verdiği belirli bir süre Amerika’nın dört bir yanını orada tanışmış olduğunuz dünyanın farklı milletlerinden insanlar ile gezme fırsatı veriyor. Work and Travel programına katılmak için bu işi yapan acentalara başvurmanız veya kendiniz Amerika’dan bir job offer bulmanız gerekiyor. Amerika’da dolar kuru üzerinden para kazanacağınız için acentaya verdiğiniz program ücretini kısa sürede çalışarak orada çıkartıp hatta üstüne kara geçmeniz çok muhtemel. Bu yüzden belirli bir birikmiş paranız var ise bu yaz onu Work and Travel için kullanarak üniversite hayatınızda Amerika’da iş deneyimi ve oranın kültürünü görme gibi bir fırsat için değerlendirebilirsiniz.

4) ERASMUS

 

Üniversite’nin sunduğu en büyük nimetlerden biri tabi ki “Erasmus”. Tabi bunun için sizden beklenen yüksek bir okul ortalaması ve dil yeterliliği. Eğer bu koşullara uygun bir öğrenciyseniz erasmus yurtdışında hem okul tecrübesi olarak hemde Avrupa’yı gezmek için güzel bir fırsat. Erasmus’da başarılı bir öğrenciyseniz, devletten orada harcamanız için belirli bir hibe bile alabilirsiniz ve bu sayede erasmus tecrübenizi çok düşük bütçe ile tamamlayabilirsiniz. Erasmus önceden saydığım yollardan artı olarak size özgeçmişinizde bir yıldız gibi parlayacak profesyonel yurtdışı eğitim deneyim sunacaktır. Özellikle mezun olduktan sonra yurtdışında yükseklisans veya çalışmak isteyen öğrenciler için yurtdışında ki iş verenlerin üzerinde önemli durduğu bir tecrübe. 
 

5) AIESEC

AIESEC 2. Dünya Savaşı’ndan sonra 1948 yılında, yedi farklı ülkeden yedi farklı gencin dünyada kültürlerarası etkileşimi oluşturabilme hayali ile bir araya gelmesiyle kurulmuştur. Dünyayı tek bir insan ve tek bir stajla aynı anda değiştirebilmeyi uman yedi genç sayesinde bugün AIESEC, üyelerine hem gelişim hem de yurt dışı staj fırsatı sağlayan bu kurum olarak dünyanın en büyük öğrenci organizasyonu haline gelmiştir.
Üniversite öğrencisiyken AIESEC’e üye olup yurtdışında staj, gönüllü projeler ve girişimlerde yer alabilirsiniz. Tek yapmanız gereken sitesinden başvurmanız veya okul kulüp haftasında bazı üniversitelerde kendileri bu üniversitelerde stant açmakta oradan da müracaat edebilirsiniz. 
 

AIESEC’in hedeflerinden biri dünya vatandaşı, çözüm odaklı genç liderler yetiştirmek olduğundan üniversite hayatınızda ileriki kariyeriniz için güzel bir yöntem olarak yazımızda yerini alıyor. 

 
 

Yazımızı burada tamamlarken burada paylaştığım 5 madde, yöntem, yol artık siz nasıl söylerseniz, sizin için üniversite sıralarında yapmak için zorlayıp, araştırmanız gereken yurtdışı deneyimleri olduğunu düşünüyorum. Artık günümüzde kurumsal şirketler işe alacakları genç yeni mezunların dünya vatandaşı ve diğer ülke kültürlerini görüp, ufkunun geniş bireyler olmasına dikkat ediyorlar. Bu söylediğim yöntemlerden en azından bir tanesini bile 4 yıllık üniversite hayatınızda hakkını vererek gerçekleştirirseniz size emin olun hayatta çok şey katacaktır. 
Sevgilerle,
 

Burak Kütük
 
 
 
 

 

 

Kategoriler: Gelişim

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version