Sosyal girişimcilik; sosyal bir etki yaratmak, sosyal faatliyetlere katkıda bulunmak ve sürdürülebilir bir mekanizma kurmak amacıyla ilerletilen organizasyonlardır. Sosyal girişimciliği, geleneksel girişimcilikten ayıran en önemli özelliği; park kazanmanın ön planda olmayışıdır. Ancak tabii ki kâr amacı gütmeyen sosyal girişimlerin yanında, kâr amaçlı sosyal girişimler de mevcuttur.
Sosyal girişimciler ise yenilikçi, toplumun önde gelen sorunlarına çözümler getiren, sosyal etki ve fark yaratmak isteyen bireylerdir. Her sosyal girişimcinin fikri uygulunabilir, anlaşılır ve etik olmalıdır. Sosyal girişimcililer genellikle çözüm odaklıdırlar ve sonuca ulaşana kadar vazgeçmezler. Bu yönleriyle birçok insan için rol modeldirler. Girişimciliği ticari alanla sınırlandırmaktan kurtaran, toplumun sosyal sorunlarına çözüm üretilmesine katkıda bulunan Türkiye’den ve dünyadan 15 sosyal girişim örneğini sizler için derledik.
1) Better World Books
Kullanılmayan kitapların internet üzerinden ekstra para için satışa çıkarılmasıyla başlayan, ardından okuma yazma oranını yükseltmeyi amaçlayarak kurulan Better World Books; 2002’den beri bağışladığı kitaplar, geri dönüşüme ve kütüphanelere katkısıyla tebrik edilesi bir platform haline geldi. Birçok yerde bulamadığınız, ikinci el kitapları uygun fiyata burada bulabilir ve Türkiye’ye ücretsiz kargo ile teslim alabilirsiniz. Ayrıca kitap satın aldığınız gibi kitap bağışı da yapabilirsiniz!
2) The Shoe That Grows
Kenton Lee, Kenya’da ayakkabısız veya kendisine küçük gelen ayakkabıları giyen çocukları gördükten sonra bu konuda bir şeyler yapmaya karar veriyor. Büyüyebilen ayakkabı projesine bu şekilde başlanıyor. Bu ayakkabının küçük boyu 5-10 yaş arası bir çocuğun 5 sene boyunca kullanabilmesi içinken, büyük boyu ise 10-15 yaş arası bir çocuğun 5 sene boyunca kullanabilmesi için tasarlanıyor. Dünyanın her yerinden gelen bağışlarla proje büyütülüyor ve 80 farklı ülkede 70 bin ayakkabı çocuklara ulaştırılıyor. Sizler de internet sitesi üzerinden isterseniz ayakkabı bağışı yapabilir veya isterseniz ayakkabı dağıtımına destek olabilirsiniz.
3) Glimmer App
Glimmer, engelli bireyler için tasarlanmış bir arkadaşlık uygulaması. Glimmer, insanları şeffaf olmaya teşvik eden bir ortam yaratmasıyla birçok uygulamadan farklıdır.
4) 1 Genç 1 Gelecek
Türkiye’de gerçekleştirmek istedikleri hayalleri/ulaşmak istedikleri hedefleri olan liseli öğrenciler ile üniversiteli deneyimli öğrencileri bir araya getiren girişim.
1 Genç 1 Gelecek⇒
5) Beesportive
Hepimizin problemlerinden biri olan spor için motivasyon eksikliğinin ve hareketsizlik yüzünden oluşabilecek sağlık problemlerinin önüne geçmek için kurulmuş, spor yapanları bir araya getirmeyi hedefleyen bir platform. Platform üzerinden kendi ilgi alanınıza ve seviyenize uygun sporcularla bir araya gelebiliyorsunuz.
Beesportive⇒
6) Çöp(m)adam
Çöp(m)adam; kadınların atık malzemelerden yaratıcı ve sürdürülebilir ürünler ürettip, ürünlerin satışa sunulmasını sağlayan bir platform. Kadınlara istihdam yaratması ve geri dönüşüme katkıda bulunmasıyla sosyal bir girişim olarak ön plandadır.
Çöp(m)adam⇒
7) Evreka
Evreka, atık toplama sistemleri için daha az maliyetli, daha çevreci ve iyi hizmet garantisiyle çözümler üreten bir iOT girişimi.
8) Garaj
Bir grup Boğaziçili gencin hackerspace olarak başlattığı Garaj, merak eden öğrenciler ile startuplar arasında köprü görevi gorüyor. Ekip, üreten ve paylaşan yeteneklere dokunarak, gençleri yeni teknolojilere ve yeni ekonomilere entegre etmek istiyor.
9) Givin
Kendisin kısaca “Modern Kahramanlar Topluluğu” olarak tanımlayan Givin, kullanmadığınız ama kullanılabilir eşyalarınızı sivil toplum kuruluşlarının projelerine fon yaratmak için satmanızı sağlayan sosyal etki odaklı bir pazaryeri uygulaması. Givin’le siz de kullanmadığınız eşyaları satışa çıkararak ya da hoşunuza giden bir şeyleri satın alarak eğitime destek olabilirsiniz.
10) Kodluyoruz
Kodluyoruz, kâr amacı gütmeyen sosyal girişimler arasında. Kodluyoruz, Türkiye’nin her yerinden gençlere kod okuryazarlığını yaymayı amaçlıyor.
11) Misface
Mentorları arasında CEOtudent Kurucusu Yağmur Avvurur’un da yer aldığı Misface, üniversite öğrencilerinin, alanlarında uzman kişilerden ücretsiz mentorluk desteği alabildikleri bir platform.
Misface⇒
12) Otsimo
Avrupa’nın en iyi ve Dünya’nın 4. en iyi sosyal girişimi seçilen Otsimo, otizmli çocuklar için ücretsiz eğitimler sunan bir platform. Otizmli çocukların öğrenme kabiliyetini arttırmayı amaçlayan Otsimo, eğitsel oyunlar içeren bir aile-çocuk uygulaması.
13) Reflect
Bireylerin moda tüketimi alışkanlıklarını insan hayatına ve çevreye fayda sağlayan bir platforma oturtma hedefi ile çalışan ve kendi giyim ürünlerini üreten bir sosyal girişim.
Reflect⇒
14) Scode
Scode; ilgi alanlarınıza uygun senaryolar ile kod yazmanızı, programlama öğrenmenizi sağlayan ücretsiz bir uygulama.
Scode⇒
15) WeWalk
Görme engellilerin hayatında bir fark yaratmak amacıyla geliştirilmiş akıllı, ergonomik, güvenilir ve anlaşılır bir baston üreten girişim.
WeWalk⇒
Yorumlar (0) Yorum Yap