Şişme Yatak Kiralamaktan 31 Milyar Dolarlık Şirkete: Airbnb Nasıl Kuruldu?

Dilara Avlupınar

Dilara Avlupınar

Boğaziçi Ekonomi

Bugün özellikle yurt dışı gezilerinde kalacak yer aradığımız ilk dijital platform haline gelen Airbnb, kuruluşu ile 21. yüzyılın en ilham verici başarı hikayelerinden birini oluşturuyor. Bu kadar büyük bir şirket olmadan önce ise üç arkadaşın sadece kiralarını ödeyebilmek için biraz para kazanmaya çalıştıkları bir fikirdi.

İşsiz ve binlerce dolarlık kredi kartı borcu olan kurucuları yaşadıkları şehirdeki otellerin yetersiz geldiğini fark ederek şişme yataklar alıp evlerindeki odaları kiralamaya başladı.

Airbnb’nin kuruluşu tam bir istikrar, istek ve kararlılık örneği. 2007 yılında kurucular Brian Chesky ve Joe Gebbia New York’a yeni taşınmışlardı. İşsiz olan Chesky ve Gebbia kiralarını ödemekte zorluk çekiyorlardı. Böylece para kazandıracak yollar aramaya başladılar. Derken bir gün şehirdeki etkinliklerin çok fazla ziyaretçi çektiğini ve tüm otel odalarının dolu olduğunu fark ettiler.



Burada para kazanma fırsatını gören kurucular hemen birkaç tane şişme yatak alıp ”Şişme Yatak ve Kahvaltı” adında bir site kurdular. Şirketin adı da buradan geliyor (Air Bed and Breakfast). Fikir aslında ziyaretçiler için geceliği 80 dolara uyuyacakları bir yer ve sabahları kahvaltı sağlamaktı. İlk misafirleri geldiğinde ise başarıya ulaşmış sayılırlardı: 30 yaşında Hintli bir adam, Boston’dan gelen 35 yaşında bir kadın ve dört çocuk babası 45 yaşında biri.

Kısa süre sonra, Harvard mezunu teknik mimar Nathan Blecharczyk üçüncü kurucu olarak aralarına katıldı.

Üç arkadaş, SXSW konferansı için tekrar hizmet vermeye başladıklarında büyük bir sorunla karşılaştılar: Sitenin yalnızca iki kullanıcısı vardı ve bunlardan biri Chesky idi. Sorunu çözmek adına siteyi değiştirdiler ve şirket 2008 yılının ağustos ayında tekrar piyasaya sürüldü.



2008 yılında 15 melek yatırımcı ile görüştüler. 15 yatırımcının 8’inden olumsuz yanıt aldılar. Diğer 7 yatırımcı ise onları görmezden geldi.

Bunun morallerini bozmasına izin vermediler ve Denver’da gerçekleşecek olan Demokratik Parti Ulusal Kongresi’nden hemen önce tekrar hizmet vermek için açıldılar. Kongreye gelen binlerce insana hitap etmeyi amaçlıyorlardı. Obama’nın destekçileri Obama’nın destekçilerini ağırlayacaktı. 600’den fazla kişi Airbnb ile kalacak yer edinse de başarıları çok uzun sürmedi.

Siteden para kazanamayınca mısır gevreği kutularını Obama O’s ve Cap’n McCains’lere dönüştürerek sattılar. Üzerine ‘sınırlı sayıda’ ibaresi ekleyen kurucular, bu strateji ile 30.000 dolarlık bir gelir elde ettiler.

Gençlerin potansiyelinin ilk fark eden ise Paul Graham oldu. Graham, küçük bir hisse karşılığında kurucuları, Y Combinator adında bir eğitim programına çağırdı ve para yardımında bulundu. Üç arkadaş bu parayı daha büyük bir market olan New York’a seyahat etmek için kullanmaya karar verdiler. Bu sırada, çoğu ilanın fotoğraflarının güzel olmadığını fark ettiler. Bir kamera aldılar ve kapı kapı gezerek ilanlar için daha iyi fotoğraflar çektiler.



Y Combinator’dan Paul Graham, aynı zamanda, risk sermayederi Fred Wilson’ı Airbnb’ye yatırım yapma konusunda ikna etmeye çalışıyordu.

Teklifi kabul etmeyen Wilson, Chesky&Co ile tanıştıktan sonra bir daha böyle bir hata yapmaması gerektiğini hatırlatması için bir kutu mısır gevreği istedi.

2008 yılının sonuna gelindiğinde değişip gelişmenin vakti gelmişti. Karmaşık olan isimlerini kısaltarak Airbnb yaptılar. Böylece artık şişme yataklarla bir bağlantıları kalmamıştı. Ayrıca site tasarımını değiştirerek siteyi sadece 3 tıkla kalacak yer ayarlanabilecek bir hale getirdiler.

New York’taki kullanıcılar ziyaret edildikten sonra şirket gelişmeye başladı. Odakları paylaşımlı dairelerden her türlü konaklamaya kadar genişledi. 2009 Mart ayına gelindiğinde Airbnb’de, 2500 ilan ve neredeyse 10 bin kayıtlı kullanıcı vardı.



Nisan 2009’da ise sonunda aradıkları 600 bin dolarlık yatırımı Sequoia Capital isimli yatırım şirketinden aldılar.

Bu durum, kurucuları ekonomik açıdan rahatlattı. Ayrıca şirket, 2011 yılında, SXSW’de “büyük çıkış yapan mobil uygulama” ödülünü de aldı. Aynı yıl bazı Silikon Vadisi yatırımcılarından 112 milyon dolarlık yatırım alarak, Silikon Vadisi’nin Unicorn’u haline geldiler.

2014 yılında başları, sorumsuz kiracılar ve yasalarla derde girse de bu sorunları aşmayı bildiler.

Evi darmadağın eden kiracılara karşı 1 milyon dolara kadar çıkabilen “Ev Sahibi Garantisi” adlı sigorta poliçesini uygulamaya koydular. Yasal sorunları aşmak adına ise otel vergileri toplamaya ve bu vergileri belediyelere vermeye başladılar.



Borç içinde iki arkadaşın üç şişme yatak ile kurduğu bu şirket bugün 31 milyar dolar değerinde.

Airbnb ile ilgili son istatistikler ise şu şekilde: 190’dan fazla ülkede ve 34 bin şehirde bulunan 2 milyondan fazla ilan ve 40 milyondan fazla kullanıcı. Şirketin değeri ise yaklaşık 31 milyar dolar.

This post is also available in: English

Kategoriler: Başarı, Girişimcilik

Yorumlar (0) Yorum Yap

/