Türk Girişimciler için Estonya E-Vatandaşlık Fırsatı

 

 

 

 

Dijitalleşme yolunda bir çok yeniliğe ve ilke imza atan Estonya, 2014 yılında yine dünyada bir ilki gerçekleştirerek dijital vatandaşlık, kısaca E-Vatandaşlık programını hayata geçirmiştir.

Peki, son günlerde sıkça duyulan bu E-Vatandaşlık nedir?

Estonya E-Vatandaşlık programı sayesinde, devlet onaylı Estonya kimlik kartına sahip olursunuz. Türkiye’deki ismi ile izah edecek olursam, E-Vatandaş olmanız durumunda Estonya nüfus cüzdanınız ve size ait Estonya kimlik numaranız olur. (TC Kimlik Numarası gibi!)

Estonya kimlik kartına sahip olmak ne işe yarar?
Estonya kimlik kartına sahip olmanın avantajlarını belirtmeden evvel Estonya kimlik kartlarının fonksiyonları hakkında biraz bilgi vermemde fayda var.

Estonya kimlik kartları akıllı çipe sahip, dijital kartlardır ve Estonya kimlik kartına sahip olan kişiler bu kartlar sayesinde Estonya’nın devlet sistemlerine erişebilir ve online olarak yasal işlemlerini gerçekleştirebilirler.

Kartlardaki çiplerin içerisinde kişiye özel doğrulama sistemi vardır ve kartınızı dijital kart okuyucusu sayesinde bilgisayarınızın USB girişi ile bağlayıp neredeyse bütün resmi işlemlerinizi kartınız ile birlikte size verilen PIN1 ve PIN2 kodlarıyla online şekilde yapabilirsiniz.
 

Estonya E-Vatandaşı olduğunuzda online olarak hangi işlemleri yapabilirsiniz?

Estonya E-Vatandaşlık kartlarınız sayesinde,

– Online şekilde şirket kurabilirsiniz
– Devlet dairelerine yada notere gitmeden, resmi imza işlemlerinizi online şekilde yapabilirsiniz
– Şirketler arası resmi sözleşmelerinizi online şekilde imzalayabilirsiniz
– Online bankacılık işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz

Estonya E-Vatandaşlık programı yayınlanmadan önce de Estonya’da yaşayan insanlar dijital kimlik kartları sayesinde online olarak tüm bu işlemleri yapabiliyorlardı. Hatta Estonya vatandaşları, oy kullanma işlemlerini dahi bu kimlik kartları sayesinde online olarak yapmaktadırlar.
Estonya’ya ilk gelişim 2009 yılında oldu ve ilk şirketimi 2010 yılında lokal bir arkadaşımın yardımı ile kurmuştum. (online şekilde ve sadece 15 dakikada)Bu deneyim o zamanlar benim için biraz sıradışı olsa da, resmi imza işlemleri için saatlerce sıra beklemenin aslında ne kadar gereksiz olduğunu bana o zamanlar fark ettirmişti. Dijital imza teknolojisinin ileride tüm dünyada faal olacağını tahmin etmiştim fakat bu inovasyonun, E-Vatandaşlık programı sayesinde Estonya’nın öncülüğünde gelebileceğini hiç düşünmemiştim.

 

Estonya E-Vatandaşlık programının temel amacı nedir?

Programın ana amacı, zaten dijital devlet sistemlerine erişim imkanı olan Estonya akıllı kartlarının, tüm dünyadaki girişimciler için de üretilerek, kendilerine online şekilde şirket kurulumu ve yönetimi imkanı sunmaktır.

Örneğin; Türkiye’de bulunan ve yurtdışındaki müşterilerinden online şekilde para almakta sorun yaşayan bir internet girişimcisi; Estonya E-Vatandaşı olarak, tam fonksiyonel şirketini online şekilde 1 iş günü içerisinde kurabilir ve bankacılık işlemlerini online şekile kolayca gerçekleştirebilir.

E-Vatandaşlık programı sayesinde Türkiye’deki girişimciler;

– 1 iş gününde şirketlerini online şekilde kurma imkanı elde ederler
– Cüzi kurulum ve yönetim masrafları ile büyük yatırımlara gerek kalmadan işlerini kurar ve yönetirler
– Ertelenebilir hisse sermayesi (açılış hisse sermayesi min. 2.500€) imkanı ile şirketlerini hisse sermayesi dahi yatırmadan kurarlar

– Şirketlerinde 100% yasal kontrole sahip olurlar (dijital olarak şirket kurmuş olmaları, kendilerine yasal anlamda hiç bir risk doğurmaz hatta tam aksine; dijital imzalarının sadece kendilerine tanımlanmış olması sebebiyle kendileri haricinde hiçkimsenin şirket üzerinde bir kontrolü olmaz)
– Online bankacılık sistemlerine erişip, hesap açabilirler
– Muhasebe işlerini ve vergi beyannamelerini online şekilde yapabilirler
– Dünyanın her yerinden şirket portalına bağlanıp şirket evraklarına ve kayıt dökümanlarına istedikleri her an erişebilirler
– Estonya’nın sunduğu vergi avantajlarından istifade edebilirler
– Estonya şirketi ve bankacılık hesapları sayesinde, PayPal Business hesabı açabilirler
– Uluslararası ödeme alma sistemlerine erişebilirler (Örn: PayPal Business)
– Cüzi komisyonlar ile uluslararası para transferi yapabilirler
– Kurdukları şirket üzerinden oturum izni başvurusunda bulunup, Estonya’ya göç edebilirler
– Dünya genelindeki 25.000 civarındaki (şimdilik) E-Vatandaş girişimci veya yatırımcı ile bu sene hayata geçecek olan resmi ‘e-community’ sosyal platformu üzerinde buluşup, yeni iş ve yatırım bağlantıları kurabilirler
– Estonya’nın dijital toplumunun bir parçası olurlar

Estonya E-Vatandaşlığı başvurusunun 100€ yasal başvuru ücreti vardır. Başvurunuzu yaptıktan sonra E-Vatandaşlık kartınız Ankara Estonya Büyükelçiliği’ne gönderilir.
Başvuru konusunda Dijital Estonya’dan ücretsiz olarak destek alabilirsiniz.

 

 

 

 

 

Kategoriler: Girişimcilik

Yorumlar (0) Yorum Yap

/