Ebay Nasıl Ortaya Çıktı?

Bozuk bir lazer satışı ile başlayan ve şu an dünyanın en büyük e-ticaret sitelerinden biri olan eBay, nasıl ortaya çıktı?

1995 yılında Pierre Omidyar tarafından, aslında AuctionWeb adıyla kurulan eBay, şu an dünyanın en büyük e-ticaret sitelerinden biri. Omidyar, 1967 yılında Paris’te doğdu ve küçüklüğünden beri bilgisayarla ilgiliydi.

Omidyar’ın web siteleri tasarlamaya başladığı sıralarda, kız arkadaşı PEZ şekerleri koleksiyonu yapıyordu. Omidyar, kız arkadaşına yardım etmek için diğer koleksiyoncuları bir arada toplayabileceği bir site açmaya karar verdi. eBay bu şekilde 1995 yılının mayıs ayında AuctionWeb adıyla ortaya çıktı.Önceleri günümüz standartlarından oldukça uzaktı. Omidyar ve kız arkadaşı siteye üye olanların yüklediği koleksiyonlara, ikinci el ürünlere şaşırıyolardı. 5 ay içerisinde beklenenin de üzerinde bir büyüme kaydenen eBay, alıcı ve satıcı arasında aracılık eden, dünyanın en büyük e-ticaret sitelerinden birine dönüştü. Günümüzde 162 milyon aktif kullanıcıya sahip olan eBay üzerinden 25 milyon kişi satış yapmakta.Hepimizin bildiği gibi ürün kategorisinin oldukça geniş olduğu eBay üzerinden akla gelebilecek her şey satılıyor. İlk satılan ürün Omidyar’a ait bozuk bir lazer. (Bozuk lazer koleksiyonu yapan bir kullanıcı tarafından alındığı söyleniyor.) Kendisini aldatan eşinin arabasını satışa çıkaran kadından, böbreğini satışa çıkaran kullanıcıya kadar her türlü kullanıcıya sahip sitede, en çok konuşulan satışlardan birisi ise 500 dolarlık teklifle “Britney Spears’ın ısırdığı sandviç” oldu.1999 yılında eBay, dünyaya açıldı ve aynı yıl online hizmet veren Billpoint’i satın aldı. Ancak Billpoint üzerinden beklenenin altında ödeme gerçekleşiyordu. Bu sebeple eBay, 2002’de PayPal’ı satın aldı.

162 milyon kullanıcısı, 25 milyon satıcısı ve 11 bin çalışanıyla eBay, 21. Yılını doldurmuş bulunmakta ve internetteki en çok kazanan şirketlerden birisi unvanıyla her geçen gün büyümeye ve kendini geliştirmeye devam ediyor.

facebook-paylas2 new-twitter-paylas2

Kategoriler: Başarı, Girişimcilik

Yorumlar (0) Yorum Yap

/