Mutlu Olmak İçin Hayatınızdan Çıkarmanız Gereken 7 Kişi

Çağatay Gültekin

Çağatay Gültekin

CEOtudent - reklamcı kafası

Evinde büyük bir temizlik yaptığında, kendini rahatlamış hissediyorsun değil mi? Gereksiz ıvır zıvırı topladığın zaman, ne zamandır toplamayı düşündüğün dolabını düzenlediğin zaman, hayatına çeki düzen verdiğini hissediyorsun. Bunu, hayatın için de yapmanı öneriyorum bu sefer sana. Sevmediğin birisini tut çöpe at veya çamaşır suyu dökerek yüzünü sil demiyorum (kabul, kötü bir espriydi). Hayatında olmaması gereken insanlardan kurtulmandan bahsediyorum.

Yaygın olan bir görüşe göre, bir insan, en yakın olduğu beş kişinin ortalamasıymış. Hayatında kimlerle daha sık görüşüyorsan, kimlerle daha yakınsan bu kişiler senin kişiliğin üzerinde ciddi etkilerde bulunuyor. Bu kişiler, seni geliştirerek yükselmeni ve başarıya ulaşmanı kolaylaştıracağı gibi, seni aşağıya doğru büyük bir hızla çekebilirler. Bunu net bir şekilde görmen biraz zor olabilir ama bu yakın çevre ile etkileşime geçmeden önceki seni düşünürsen farkı görebilirsin. Önceden derslerini kaçırmayan, toplantılara asla geçmeyen birisi iken, yavaş yavaş ekmeye başlamış olabilirsin. Ya da tam tersi, toplantıların hep en geç gelen kişisi olmaktan vazgeçip zamanında toplantıda bulunmaya başlamış olabilirsin. Hayatının her alanında, çevrendekilerin etkisi bulunuyordur üstünde. Şimdi, sana uzak durman gereken kişilerin listesini hazırlayacağız. Çok kalpsizce gelebilir bu dediğim ama senin daha iyi hissetmen ve mutluluğunun artması için bunu en azından gözden geçirmeni öneririm. O zaman temizliğe başlayalım! Sana anahtar kelimeleri vereceğim, hayatında kime karşılık olduğunu bulmak senin işin.


1) Sürekli Suçlayıcı

Bu arkadaşın, sürekli başkalarını suçlar. Bir başarısızlık mı yaşadı? Kendisinin bir suçu yoktur, başkaları yüzünden bu duruma düşmüştür kesinlikle. Birisi yüzünden morali bozuktur, başkası yüzünden sınavı kötü geçmiştir, bir başkası yüzünden ise geç kalmıştır. Bir hatadan dolayı kendisini asla suçlayamazsın çünkü o çoktan birisini bu hatanın suçlusu olarak seçmiştir!


2) Mod Düşürücü

Hava güzel, kuşlar ötüyor, sınavların bitti… Bunun gibi onlarca güzel durumun bir araya geldiği anda bile kendisini üzmeyi becerebilecek bir arkadaşın var. Heh işte, ondan bahsediyorum. Güzel giden her an, bir şeye üzülmeyi seçen bu nadide trajedi hayranı arkadaşla yolları ayırmak biraz zor olabilir zira kendisi kronik üzgün olduğu için o an üzgünlüğü daha da artabilir.


3) Kontrol Hastası

Başarılı insanların kontrol takıntıları olduğu bir gerçek. Hayatlarını belirli bir düzende, kendi iradeleri altında yaşamak istemeleri çok doğal ama insanların kontrol edemeyeceği durumlar var. Ama bu “kontrol hastası” arkadaşlar, her şeyi, herkesi kontrol etmek isterler. Seni de kontrol etmeye çalışacak bir arkadaş, seni baskı altına alabilir. Senin kötülüğünü düşündüğü için değil, aksine senin için iyisini istiyor olabilir ama bu takıntı, bir noktadan sonra ilişkinizi olumsuz yönde etkileyecektir.


4) Son Zaman Bükücü

Küçük bir diyalogla konuşmaya başlayıp saatlerce seni kitleyen arkadaşına sesleniyorum burada. Boş zamanın olduğunu düşündüğün için arkadaşınla sohbet seni rahatsız etmese de bu durum sık sık olmaya başlayacak. Benden söylemesi. İşine geç kalacak şekilde seni oyalaması ve onu kırmamak için dönüp gidememen durumu bir süre sonra can sıkacak. Bu arkadaş, diğerlerine oranla karakterin ve motivasyonun üzerinde biraz daha az bir etkiye sahip. Çevrenden tamamen silmesen de onunla daha az vakit geçirmen gerektiğini sana hatırlatmak isterim.


5) Her Şeyi Eleştiren

Eleştiri, hayatımızda olmazsa olmazlardan birisidir. Kendini düzenlemen ve gelecekte daha doğru hamlelerde bulunman açısından çok olumlu bir geri dönüştür. Ama bunun da bir sınırı olmalı. Hareket eden/etmeyen her nesneyi, kişiyi, yeri eleştiren, her durumda bir hata bulan kişilerden uzak durmaya başlamalısın. Bir süre sonra, “Acaba şimdi nasıl eleştirecek?” diye düşünmekten gerçek seni yansıtamamaya başlayabilirsin.


6) Kronik Yalancı

Psikoloji ve beyin bilimleri alanında bir bilim adamı olan Robert Feldman, “Yalan söylemek, günlük hayatın bir parçasıdır.” diyor. Yani hepimiz biraz yalan söylüyor olabiliriz. Ama az önce saydığım her şeyin olduğu gibi bunun da bir sınırı var. Başarılı insanların çevresi, dürüst ve güvenilir insanlarla çevrilidir. Bu, onların gelişimine çok büyük katkıda bulunuyor. Yalancı arkadaşın, sana gerçekleri söylemeyerek, kendini düzeltmene engel olur.


7) Kaybedenler Kulübü’nün Daimi Üyesi

Bir söz vardır: Başarı insanlar, her zaman, başkalarına yardım edebilmek için fırsat kovalarlar. Başarısız insanlar ise her zaman sorarlar “Benim için neyin var? Sözsüz bir kural olarak, başarılı insanlar, sürekli kaybedenlerle pek birlikte olmazlar. Bunun sebebi, başarısız ve sürekli kaybeden insanlar senin gerçek potansiyeline erişmeni engeller, itibarını zedeler ve senin hakkında kötü bir algı oluşturur. Başarılı insanlar, başarılı ve pozitif insanlarla bir arada olarak birbirlerini destekleyen minik bir ekosistem oluşturur ve burada birbirlerinin gelişimlerine yardımcı olurlar.


Yukarıda bahsettiğim özelliklere sahip arkadaşlarınla, yakınlarınla, iş arkadaşlarınla çok samimi olabilirsin ve onlarla yolunu ayırmak istemeyebilirsin. Bu çok doğal. Çünkü birisiyle ayrılmak çok zor bir durum ve kimse bunun başına gelmesini istemez. Birlikte zaman geçirdiğin insanlarla artık bir daha zaman geçirememek insanları üzer. Ama bu hayat senin ve hayata bir kere geliyorsun. Boşa geçirilecek bir dakikan yok. Kimsenin, senin motivasyonunu kırmaya, canını sıkmaya, modunu düşürmeye hakkı yok. Birisi sana zarar veriyorsa, ondan uzaklaşman ve kendini ona karşı korumaya almalısın. Hayatından tamamen çıkaramasan bile, en azından daha az vakit geçirmeyi veya “Bu arkadaşım sürekli her şeyi eleştiriyor. Onun beni bu kadar sert eleştirmesi, benim başarısız olduğum anlamına gelmez.” diyerek bir farkındalık ve bilinç yaratmayı düşünebilirsin.

facebook-paylas2 new-twitter-paylas2

 

Kategoriler: Psikoloji, Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version