8 Anahtar Öneri İle Kendinizi Yönetmeyi Başarın

Elif Özçakmak

Elif Özçakmak

İTÜ - İşletme Mühendisliği | Editör @ceotudent

 “Kendini yönetirsen, dünyayı yönetecek gücü bulabilirsin.”

Platon’un da söylediği gibi, insanın kendi kendini yönetmesi onu bütün dünyayı yönetecek kadar güçlü kılar. Bu sayede duygu ve düşüncelerinizi kontrol altında tutabilir, sağlam bir iradeye sahip olabilir, sonuçlarından daha memnun olacağınız kararlar verebilir ve daha mutlu bir yaşam sürebilirsiniz.
Bu yazımda bahsedeceğim 8 ipucuyla, kendinizi nasıl yöneteceğinizi öğrenebilirsiniz.

1) Kendinizi tanıyın.

Kendinizi iyi yönetebilmek için, önce kendinizi iyi tanımalısınız. Güçlü ve zayıf yönlerinizi belirleyin. Yapmaktan keyif aldığınız/yaparken sıkıldığınız aktiviteleri analiz edin. Kendinizi nasıl bilirsiniz? İyi bir dinleyici misiniz, iyi bir anlatıcı mı? Masa başında çalışmak mı, bol bol seyahat ederek çalışmak mı? Sabah saatleri mi daha verimli çalışırsınız, öğleden sonraları mı? Güneş mi sizi mutlu eder, lapa lapa yağan kar mı…? Kişisel özelliklerinizi iyi analiz ettiğinizde bir şeyleri kendinizi zorlayarak yapmaktansa, üzerinde çalışmaktan zevk alacağınız işleri tercih edebilir veya yapmak zorunda olduğunuz işler için keyifli bir yol bulabilirsiniz.

2) Güçlü yanlarınızı geliştirin.

Güçlü ve zayıf yönlerinizi öğrendikten sonra güçlü yönleriniz üzerinde çalışın. Yeteneğiniz olmayan bir konuda vakit kaybetmek yerine iyi olduğunuz alanlarda mükemmel olmak için uğraşın.

3) Sınırlarınızı belirleyin.

Değer yargılarınızı belirleyin. Kendi kurallarınızı kendiniz koyun. Sorumluluklarınızın bilincinde olun. Neyi ne zaman yapmak istediğinize kendiniz karar verin. Kendi işinizi kendiniz halledin. Böylece kendinize olan saygınız artar, rahat ama kontrollü bir şekilde hareket edebilirsiniz.

4) Motivasyon kaynaklarınızı bulun.

Motivasyon, sizi harekete geçiren, bazen de sizi ayakta tutan en önemli şeydir. Etrafınızı, kendinizi, davranışlarınızı gözlemleyin. Yolunuza devam etmeniz için hangi koşulların, kimlerin size ilham verdiğini keşfedin. Bu sayede, Mevlana’nın da dediği gibi: “Kalbinde hissederek ve ruhundan gelerek yapıyorsan yaptıklarını, içinde arzu ve neşe ile bir akan bir nehri hissedersin.”

5) Geribildirim analizi yapın.

Yönetim gurusu Peter Drucker’ın “Kendini Yönetmek” makalesinde anlattığı bu yöntem ile kendinize performans değerlendirmesi yapabilirsiniz. Bu yönteme göre, önemli bir karar aldığınızda veya önemli bir iş yapmaya başlayacağınız zaman sonuçtan beklentilerinizi bir kenara not edin ve dokuz veya on iki ay sonra gerçekleşen sonuçları beklentilerinizi karşılaştırın.

6) Değişime karşı uyumlu olun.

İşler beklediğiniz gibi gitmediğinde farklı bir bakış açısıyla bakın. Mutlaka kendinizle eşleştirebileceğiniz bir nokta vardır. Değişene, değişime karşı esnek olun. Olmuyorsa da zorlamayı bırakın. Alternatifler bulmak sizin elinizde. Siz yeter ki uyum sağlayabilin.

7) Hiçbir şeyi ertelemeyin.

Ertelemek, bir daha karşınıza çıkmayacak fırsatları kaçırmanıza neden olabilir. Ertelemek yerine hemen işe koyulun. Bunun için kendinize ödüllendirme yöntemi uygulayabilirsiniz. Film izledikten sonra ödevi yaparım diye düşünürseniz aklınızda ders olduğundan izlediğiniz filmden de keyif alamazsınız. Bunun yerine ödevinizi bitirdikten sonra rahat bir şekilde film izleyerek kendinizi ödüllendirebilirsiniz.

8) Geleceği planlayın, ancak anı yaşayın.

Bir yapacaklar listesi yapın. Planlı programlı olun. Ancak ne yapıyorsanız, o an sadece ona odaklanın. Tatildeyseniz tatil dönüşünü düşünmeyin, dinlenmeye, eğlenmeye bakın. Kendinizi geleceğe değil, ana odaklayın. Ne demiş Can Yücel: “Ömür dediğin bir gündür, o da bugündür.” Bugünü yaşayın.
Kategoriler: Motivasyon, Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/