Hayatımızı Olumsuz Etkileyen 3 Farklı Mükemmeliyetçilik Türü

Emre Ülkem

Emre Ülkem

Boğaziçi Uni.

Herkes her an sizi yargılıyor gibi hissediyor musunuz ya da bir hata yapmanı bekliyorlar gibi? Dürüst olalım, bazen kendimizi de o pozisyonda bulduğumuz oluyor. Öyle ki yeni bir araştırmaya göre, günümüzde çoğu insan mükemmeliyetçilik takıntısına sahip.
Üç çeşit mükemmeliyetçilik olduğu fikri ise yeni bir fikir değil. Konsept ilk olarak Brockville Psikiyatri Hastanesi’nden Paul Hewitt ve York Üniversitesi’nden Gordon Flett tarafından tanımlandı. Aynı zamanda bu ikili çok boyutlu mükemmeliyetçilik ölçeği de geliştirdi ve bu ölçek uzun süre kullanıldı.
Değişen derecelerde üç türden herhangi birini veya birden fazlasını yaşamak mümkün. Gelin, bu türlerde daha ayrıntılı olarak bakalım.

1) Kendine Odaklı Mükemmeliyetçilik

Her zaman en iyisini yapmalıyım, asla hata yapamam, asla ütüsüz giyinmem gibi cümleler tanıdık geliyor mu? Hepimizin en çok aşina olduğu bu tür belki de en yaygın olanı. Bu mükemmeliyetçiliğe sahip insanlar, kontrolü dışında bile olsa işlerin ters gitmesine asla tahammül edemezler.
Bazıları bu mükemmeliyetçiliğin kötü olmadığını söylese de, Hewitt ve Flett bunun anksiyete, anoreksiya nervoza ve depresyonla bağlantılı olabileceğini söylüyor. Ayrıca, gerçek benlik ile ideal benlik arasındaki tutarsızlığın da depresif etki sağlayabileceğini vurguluyorlar.




2) Diğerleri Odaklı Mükemmeliyetçilik

Kendinize yönlendirdiğiniz mükemmeliyetçilik, kendine karşı yaptığınız haksızlıkları kapsarken; diğerleri odaklı mükemmeliyetçilik, başkalarını haksızca eleştirdiğinizde ortaya çıkar. Hewitt ve Flett, bu mükemmeliyetçilik türüne sahip olan insanların liderlik gerektiren pozisyonlarda iyi işler başarabileceğini söylüyor.




3) Sosyal Odaklı Mükemmeliyetçilik

Sosyal mükemmeliyetçilik, en sinsi mükemmeliyetçiliktir. Bunu kendi kendine ve diğerleri odaklı türlerin karışımı olarak düşünebilirsiniz. Temel olarak, başkalarının sizi gerçekçi olmayan bir standartla yargıladığı algısına dayanır. Sürekli olarak herkesi hayal kırıklığına uğrattığınızı, toplumun beklentilerini karşılayamadığınızı ve ilişkilerinizde başarılı olamadığınızı düşünüyorsanız sosyal odaklı türe dahilsiniz.



Kategoriler: Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/