Strateji Oyunları: Taktiksel Dehanızı Kanıtlayabileceğiniz 20 Oyun

strateji oyunları

Kişisel bilgisayarlar evlere girdiğinden bu yana strateji oyunları, biz oyun severler için hayatımızın bir parçası oldu. 90’lı yıllarda başlayan strateji oyunları furyası, bilgisayar teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte her geçen yıl daha da geniş kitlelere ulaştı. Taktiksel düşünme, anlık tepki verme, strateji belirleme, plan yapma ve daha pek çok beceriyi geliştirmesi yönünden, hemen her yaştan oyuncuya hitap etmesi de oldukça önemli.

Kimi oyunlar, var olduğu 90’lı yıllardan bu yana serilerini sürdürürken, kimi oyunlar da hayatımıza yeni yeni giriyor. Strateji oyunları denilince elbette ki akıllara ilk olarak Age of Empires, Civilization gibi kült seviyesine ulaşmış ve birkaç nesli bünyesinde buluşturan efsaneler geliyor. Ancak onlardan aldıkları ilhamı, yeni nesil teknolojilerle harmanlayarak bugünün seviyesini belirleyen strateji oyunları da yok değil.

Hanımlar beyler, ilk çağlardan uzay çağına kadar uzanan tarihi bir deneyime hazır mısınız? İşte karşınızda en iyi strateji oyunları!


1) Age of Empires II

age of empires ıı

İlk olarak 1997 yılında yayınlanan Age of Empires, günümüze kadar uzanan bir seri. Özellikle ikinci oyunuyla dünya genelinde büyük yankı uyandıran seri, bugün bile pek çokları tarafından en iyi strateji oyunu olarak kabul ediliyor. Efsanevi seri, bugüne kadar ana oyunlar ve bu oyunlara ek olarak çıkarılan ek oyunlarla birlikte 20’yi aşkın oyuna ulaşmış durumda.

Her oyunun elbette kendisine göre artıları ve eksileri mevcut. Öyle ki, serinin yakın geçmişte yayınlanan en yeni oyunu Age of Empires IV, yine bu artılar ve eksiler çerçevesinde oyuncuların gündemini meşgul etmeye devam ediyor. Ancak Age of Empires hayranlarının buluştuğu ortak bir nokta varsa, o da hiç şüphe yok ki Age of Empires II ve yıllar geçse de onun yaşattığı deneyimi yaşatan bir oyunun gelmemesi.


2) Civilization VI

civilization vı strateji oyunları

Listenin bir diğer ikonik oyunu olan Civilization, tıpkı Age of Empires gibi yıllara meydan okuyan bir seri. İlk olarak 1991 yılında yayınlanan oyun, strateji oyunları denildiği zaman akla gelen ilk yapımlardan. Ana oyunlar ve ek paketler de dahil olmak üzere 10’u aşkın oyunu bulunan seri, son olarak 2016 yılında yayınlanan altıncı oyunuyla karşımıza çıktı.

Oyun, sıfırdan medeniyet kurup, bu medeniyetini uzay çağına kadar taşıyabilmenize olanak tanıyor. Özellikle tarihsel süreci yansıtması ve oyuncuların tarihin hemen her dönemini deneyimleyebilmesi, oyunun en önemli özelliklerinden biri. Dolayısıyla çok geniş kapsamlı bir oynanış mevcut. Serinin son oyunu olan Civilization VI da serinin önceki oyunlarına kıyasla çok daha derin bir strateji ve diplomasi deneyimi yaşatıyor.




3) Rise of Nations

rise of nations

Oyun, 2003 yılında piyasaya sürülmesinin ardından en az Age of Empires ve Civilization kadar heyecan yaratmayı başarmıştı. Özellikle oynanış mekanikleri itibariyle Age of Empires’a olan benzerliği, oyunun sevilmesindeki en büyük etmenlerden biriydi. İlkel çağlardan başlayıp, nükleer savaşlara kadar uzanan bir medeniyet süreci yaşatan oyun, ne yazık ki birkaç ek paket haricinde yeni oyun çıkarmadı.

Rise of Nations, benzerleri gibi günümüze kadar uzanan bir seri olmasa da yine de strateji oyunları denildiği zaman akla gelen ilk yapımlardan. Öte yandan asıl amaç, savaşmak değil, en iyi strateji ve ekonomi yönetimi eşliğinde medeniyeti son çağa getirmek. Bu da doğal olarak oyunu diğerlerinden farklı kılıyor ve ilgi çekici konuma getiriyor.


4) Total War: Shogun 2

total war shogun 2

Geldik strateji oyunları denildiği zaman akla gelen ilk oyunlardan bir başkasına: Total War! Serinin ilk oyunu 2000 yılında Shogun: Total War ismiyle yayınlandı. Seri, 2020 yılında yayınlanan son oyunla birlikte toplamda 14 oyuna ulaştı. Hem oyuncuların hem de otoritelerin pek çoğu tarafından serinin en iyi oyunu olarak kabul edilen Total War: Shogun 2, yayınlanmasının üzerinden 10 sene geçmesine rağmen hâlâ oynanmaya devam ediyor.

Samurayların başrolde olduğu yapım, serinin diğer tüm oyunları gibi sıra tabanlı strateji deneyimi sunmakta. Ancak buna karşılık, serinin diğer oyunlarından farklı olarak çok daha gelişmiş özelliklere sahip.


5) Total War: Rome II

total war rome 2

Total War serisinin üçüncü, Rome serisinin ise ikinci oyunu olan Total War: Rome II, ilk oyundan yaklaşık 10 sene sonra yayınlandı. Roma gibi tarihin en büyük imparatorluklarından birini konu alan oyun, özellikle o dönemdeki tarihsel süreci anlatması ve yansıtmasındaki başarısıyla dikkat çekiyor. Milattan önce 272 ile milattan sonra 14 arasındaki olaylara şahit oluyor ve dönemin devletlerinin yönetim şekillerini tüm tarihi gerçekliğiyle deneyimliyoruz.

Tarihsel gerçekçiliğin ve anlatımdaki başarının yanı sıra dikkat çeken bir diğer unsur da ordu yönetim mekanikleri. Oyuncular, sahip oldukları orduyu savaş esnasında gerçekten de bir komutan edasıyla yönetebiliyorlar. Bu da doğal olarak böylesine geniş kapsamlı ve gerçekçi bir strateji oyununu benzerlerine kıyasla birkaç gömlek üstün kılıyor.


6) Total War: Warhammer II

total war warhammer 2

Strateji oyunları listemizin son Total War oyunu olan Warhammer II, Shogun ve Rome serilerinin aksine tarihsel gerçeklikten değil, fantastik unsurlardan besleniyor. Serinin ilk oyunu 2016 yılında yayınlandı ve Total War efsanesinin tarih odaklı olmayan ilk oyunu unvanını taşıyor. Listede kendine yer bulan Warhammer II ise bir sene sonra 2017 yılında oyun severlerle buluştu.

Fantastik bir evren sunulduğu için karakter, yaratık, mekan ve olay çeşitliliği de bir o kadar fazla. Yanı sıra, oldukça gelişmiş grafiklere ve oynanış mekaniklerine sahip olduğunu da söyleyelim. Yaratılan fantastik evrenin sunduğu ırklar, oyunun kilit noktası. Her ırkın kendine ait özellikleri bulunmakta. Yönettiğiniz ırkı stratejik olarak en iyi şekilde yönetmek ve zafere götürmek ise elbette ki sizin elinizde. Uyaralım; kanlı savaşlara hazır olun!




7) Company of Heroes

company of heroes

II. Dünya Savaşı temalı oyunlar denildiği zaman akla genel olarak FPS türü yapımlar gelir. Ancak Company of Heroes, strateji türünde yakaladığı başarıyla bugün bile bir efsane olarak anılıyor. 2006 yılında yayınlanan oyun, yayınlandığı döneme kıyasla sahip olduğu grafik kalitesi ve oynanış mekanikleri ile tüm dikkatleri üzerine toplamıştı. Günümüze kadar ulaşan devam oyunlarıyla kendini canlı tutan seri, yine de ilk oyunuyla gönüllerde ayrı bir yer tutuyor.

Müttefik devletlerin, Fransa’yı Alman işgalinden kurtarmaya çalışması konu alınmakta. Üstelik daha sonra yayınlanan ek paketlerle Alman ve İngiliz senaryoları da deneyimlenebilir duruma geldi. Oyuncular, piyade veya hava indirme bölüğünü seçerek görevleri tamamlamaya çalışıyorlar.


8) Warcraft III: Reign of Chaos

warcraft 3 reign of chaos

Çok uzun yıllardır hayatımızda olan bir diğer seri de Warcraft. Günümüze kadar devam eden oyunların yanı sıra beyazperdeye de aktarılan seri, kendine has bir oyuncu kitlesine sahip. Serinin üçüncü oyunu olan Warcraft III: Reign of Chaos, 2002 yılında yayınlandı. Orklar, insanlar, yaşayan ölüler ve gece elfleri gibi ırkların yer aldığı oyun, farklı otoriteler tarafından birçok kez yılın oyunu ödülüne layık görülmüştür.

Seri her ne kadar günümüz teknolojileri ile birlikte çok daha gelişmiş grafiklere ve oynanış mekaniklerine ulaşsa da, üçüncü oyunun yeri ayrı tutuluyor. Özellikle en çok satan oyunlar listesine girmesi ve şu anda oldukça popüler olan MOBA oyunların bir anlamda temelini atması, oyunu strateji oyunları listesinde özel bir yere konumlandırıyor.


9) XCOM 2

xcom 2 strateji oyunları

Strateji oyunları listemizin en eski serilerinden biri olan XCOM serisi, insan ve uzaylı savaşını konu alıyor. Bugüne kadar 10’un üzerinden oyun yayınlayan serinin en çok dikkat çeken ve sevilen oyunu ise XCOM 2. Oyunda uzaylılar tarafından esir alınmış insanların direniş mücadelesi anlatılıyor. Biz de bu mücadelenin baş kahramanı rolündeyiz.

Gerek hikâye anlatımı gerek de oynanış mekanikleri ile strateji deneyimini en ince ayrıntısına kadar yaşatıyor. Yanı sıra, grafik kalitesi de oldukça üst düzey ve bu bağlamda gerçekçi bir deneyim sunuyor.


10) StarCraft 2: Wings of Liberty

starcraft 2 wings of liberty

Serinin 1998 yılında yayınlanan ilk oyunu, aslında ne kadar efsanevi bir oyunun geldiğinin habercisiydi. İlk oyunun ardından belirli aralıklarla ek ve genişleme paketleri yayınlanmış; ancak beklenen ikinci oyun bir türlü gelmemişti. Aradan geçen 12 senenin sonunda yayınlanan StarCraft 2: Wings of Liberty, adeta yılların acısını çıkarır nitelikteydi.

Genişleme paketlerinden biri olan Brood War’un 4 sene sonrasını anlatan oyun, 26. yüzyılda Samanyolu Galaksisinin uzak bir bölümünde geçiyor. Serinin ikonikleşmiş Terran, Zerg ve Protoss ırkları da yine oyunda mevcut. Ana görevler elbette ki oyunun temelini oluşturmakta fakat hikâye akışında karşımıza çıkan yan görevler, oyunu çok daha keyifli kılmakta.


11) Stellaris

stellaris strateji oyunları

Stellaris, uzayın sonsuz boşluğunu ve gizemini iliklerinize kadar hissedeceğiniz bir oyun. Her ne kadar grafik anlamında üst düzey bir deneyim sunmasa da oynanış ve yaratılan atmosfer olarak fazlasıyla tatmin ediyor. Dilerseniz hâlihazırda var olan devletlerden birini seçiyor, dilerseniz de sıfırdan bir devlet kurup tüm galaksiyi ele geçirmeye çalışıyorsunuz.

Özellikle devasa uzay savaşlarıyla dikkat çeken yapım, uzay stratejisi denildiğinde son yıllarda akla gelen ilk oyunlardan biri olmayı başarıyor. Aynı zamanda çoklu harita yapısıyla birden fazla gezegen arasından istediğiniz haritayı seçmeniz mümkün.


12) Endless Legend

endless legend

Strateji oyunları listemizin 2010’lu yıllara damga vurmuş bir diğer oyunu olan Endless Legend, sıra tabanlı fantastik bir strateji oyunu. Auriga isimli bir dünyada, 14 farklı ırktan birini seçerek dünyaya hükmetmeye çalışıyorsunuz. Yeni topraklar keşfedip yeni şehirler inşa etmek, yeni teknolojiler geliştirmek başlıca görevler. Yanı sıra, elbette ki diplomasi ve savaş da oyunun başrol unsurlarından.

Çeşitli efsanelerin ve harabelerin gizemini keşfetmek, hayatta kalmak, gelişmek, fethetmek derken sürükleyici bir strateji deneyimi sunuluyor. Bu arada, hikâye anlatımının oldukça başarılı olduğunu söylemeden geçmeyelim.




13) Homeworld: Deserts of Kharak

homeworld deserts of kharak

İlk olarak Homeworld adıyla 1999 yılında piyasaya sunulan oyun, uzay temalı bir strateji deneyimi sunuyordu. O zamanlar için çok fazla dikkat çekmese de, aradan geçen 15 yılı aşkın sürenin ardından yayınlanan ikinci oyunla oyun dünyasının gündemini epey meşgul etti. İlk oyundan 100 yıl öncesini konu alan yapım, bizleri bu sefer uzay yerine çöllere davet ediyor.

Kapisi isminde bir aracımız var ve bu araçla çöllerde kaynak toplayıp, üretim yapıyoruz. Üretimlerin sonucunda da bir ordu oluşturarak hem saldırıya uğrayan ana üslerimizi geri almaya hem de içine düştüğümüz zorlu savaştan galip çıkmaya çalışıyoruz.


14) Supreme Commander

supreme commander

Strateji oyunları listemizin bir diğer seri oyunu olan Supreme Commander, pek çok seri oyunda olduğu gibi yine ilk oyunuyla seviliyor. İlk olarak 2007 yılında yayınlanan, ardından kısa aralıklarla devam oyunları çıkartılan oyun, hem otoriteler hem de oyun severler tarafından ilk oyunuyla anılmakta.

Oyunda uzaylı bir robotun başka bir gezegene ışınlanması konu alınıyor. Bu gezegende hayatta kalmaya çalışan robot elbette ki yalnız değil. Gezegende koloniler kuran başka gruplar ve bu gruplar arasında geçen yoğun savaşlar var. Biz de tüm bu kaos içinde taktik, öngörü ve birtakım strateji becerilerimizi kullanarak ilerleme kaydetmeye çalışıyoruz.


15) Battletech

battletech strateji oyunları

Strateji oyunları listemizin en yeni üyelerinden biri olan Battletech, 2018 yılında piyasaya sürüldü. Robotların başrolde olduğu bir evrende geçen oyun, özellikle bilim kurgu temalı strateji oyunlarını sevenler için bulunmaz bir nimet. Oyuncuların kendi robotlarını tasarlayıp, özelleştirebiliyor ve bu robotlarla savaşlara katılıyorlar.

Sıra tabanlı bir oynanış mekaniğine sahip. Bunun yanı sıra, hikâyenin oldukça yavaş ilerlediğini ve çok zor bir oyun olduğunu söylemekte fayda var. O yüzden gerek hikâye anlamında kısa süren gerek de direkt olarak savaşa yönlendiren strateji oyunlarını seviyorsanız, Battletech sizin için doğru bir seçim olmayacaktır.


16) Northgard

Northgard strateji oyunları

Rotamızı bu sefer kuzeye çeviriyoruz ve Viking diyarına gidiyoruz. Strateji oyunları listemizin bir diğer yakın tarihli oyunu olan Northgard, son yılların en dikkat çeken yapımlarından biri. 2017 yılında piyasaya sürülen oyun, yeni keşfedilen ve gizemli bir kıtanın kontrolünü sağlamaya çalışan bir Viking klanını konu alıyor.

Northgard, tamamen İskandinav mitolojisine dayanan bir strateji oyunu. Bu yüzden de özellikle İskandinav mitolojisine merak duyan oyun severler için unutulmaz bir deneyim sunmakta. Kaynak toplama, savaşçı yetiştirme, toprak keşfetme, temel dinamikler olarak karşımıza çıkmakta.

Son olarak şunu da söyleyelim; başta detaylı modellemelere sahip gerçekçi grafikler olmak üzere İskandinav mitolojisinin atmosferini yansıtan ortamlar, oyunu başka bir seviyeye taşıyor.


17) Command & Conquer

command and conquer

Strateji oyunları listemizde 90’lı yıllara geri dönüyoruz. Tıpkı Age of Empires ve Civilization gibi döneme damga vurmuş olan Command and Conquer, ilk olarak 1995 yılında yayınlandı. O günden bugüne çeşitli ek paketlerle ve yeni oyunlarla serisini devam ettiren yapım, çoğu oyun sever için efsane niteliğini taşıyor.

Dönemin imkânlarına göre oldukça devrimsel bir oyun olduğunu söylemeden geçmeyelim. Verilen görevler arasında ekrana gelen video görüntüler hem TV kalitesinde hem de gerçek insanlar tarafından canlandırılıyor. Bu görüntüler, gerek oyunun öyküsünü geliştirme gerek de bir sonraki görev hakkında bilgi verme bakımından oldukça değerli.




18) Dota 2

dota 2 strateji oyunları

Son yılların ortalığı kasıp kavuran oyunu Dota, strateji oyunları dendiği zaman hiç şüphe yok ki akla gelen ilk oyunlardan. İlk olarak 2003 yılında Warcraft III: Reign of Chaos ve Warcraft III: The Frozen Throne oyunlarının bir nevi genişleme modu olarak oyuncular tarafından geliştirildi. MOBA (Çevrimiçi çok oyunculu savaş arenası) türünün ikonik oyunlarından biri konumuna geldi ve 2013 yılında ilk defa bağımsız olarak Dota 2 ismiyle yayınlandı.

2013 yılından bu yana ortalığı kasıp kavurması ve her geçen gün artan oyuncu sayısıyla oyun dünyasının en popüler yapımlarından biri konumuna geldi. Günümüzde özellikle e-spor alanında büyük talep gören oyun, kendisinden sonraki pek çok strateji ve MOBA türü oyuna da ilham oldu.


19) Crusader Kings III

crusader kings iii

Serinin ilk oyunu 2005, ikinci oyunu 2012, listemizde kendine yer bulan üçüncü ve son oyunu ise 2020 yılında piyasaya sürüldü. İlk iki oyundaki Orta Çağ teması bu oyunda da sürüyor. Viking Çağı’ndan Bizans’ın yıkılışına kadar olan tarihsel süreç konu alınmakta. Crusader Kings III ile özellikle 3 boyutlu tasarlanan karakterler dikkat çekiyor. Zaten oyunun büyük oranda karakter odaklı bir yapıya sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Her karakterin kendine özel yetenekleri mevcut. Eğer karakterlerinizi sahip oldukları yetenekler haricinde işler yapmaya zorlarsanız, karakterinize strese sokabilir ve başarısız olmasına yol açabilirsiniz. Yanı sıra, oyunda bir genetik sistemi yer alıyor. Yani, karakterlerin birtakım özellikleri çocuklarına, torunlarına aktarılıyor.


20) World in Conflict

world in conflict

Sıra geldi strateji oyunları listemizin son oyununa: World in Conflict. 2007 yılında piyasaya sürülen oyun, 3. Dünya Savaşı’nı tasvir eden bir hikâye sunuyor. Sovyetler ve Amerika arasındaki savaşta dilerseniz Sovyetler, dilerseniz de Amerika tarafını seçebiliyorsunuz.

Hem tek oyunculu hem de çok oyunculu modu bulunan oyun, gerçek zamanlı strateji denildiği zaman son 15 yılın en başarılı oyunlarından biri olarak göze çarpıyor. Özellikle dünya savaşı temalı oyunları seviyorsanız, World in Conflict gerek senaryosu gerek de beceri ve strateji odaklı oynanışıyla mutlaka denemeniz gereken bir oyun.


İnternet Kafe Oyunları

Açık Dünya Oyunları

This post is also available in: English

Kategoriler: Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version