Hep duyuyoruz “Y Kuşağı”, “Z Kuşağı” diye. Tam olarak biliyor muyuz acaba, kim bunlar? Bu yazımızda, bu kuşakları detaylı bir şekilde tanıyarak, sosyal medya ile etkileşimlerini göreceğiz.
Linkedin üzerinde denk geldiğimiz Ekin Servi’nin bir yazısını, kendisinden izin alarak burada, sizlerle paylaşmak istedik.
Gelişen teknolojiyle birlikte iletişim araçları da değişiyor, hayatımıza yeni kavramlar giriyor ve eski alışkanlıklarımız yerini yenilerine bırakıyor. Burada akıllara şöyle bir soru geliyor: İnsan, yaşamını doğduğu dönemdeki gelişmelere bağlı kalarak mı devam ettiriyor yoksa gelişen ve değişen teknolojiye ayak mı uyduruyor?
İnternet artık çift yönlü iletişim kurmaya elverişli, tüketicilere içerik ekleme ve yönetme şansı veren bir noktaya geldi. Sosyal medyanın da bir iletişim aracı olarak bireyler tarafından çabuk benimsendiğini görüyoruz. Sosyal medya, her ne kadar “Milenyum Kuşağı” ile hayatımıza girmiş olsa da hemen hemen her yaşta insan tarafından kullanıyor. Ancak kuşakların sosyal medyaya ayak uydurma hızı ve kullanım amacı farklılık gösteriyor.
Bu noktada, genel hatlarıyla kuşak çeşitlerinden ve sosyal medyayı kullanım amaçlarından bahsetmek yerinde olacaktır.
21. yüzyıl itibariyle bahsedebileceğimiz 5 farklı kuşak bulunuyor:
- The Silent Generation (Sessiz Kuşak): 1925 – 1945,
- Baby Boomer(BB) Kuşağı: 1946 – 1964,
- X Kuşağı: 1965 – 1979,
- Y (Milenyum) Kuşağı: 1980 – 1999
- Z Kuşağı: 2000 yılı ve sonrasında doğanlar.
- Konumuz internet ve sosyal medya olduğu için, bu mecraları aktif kullanan X, Y ve Z kuşaklarının birbirleri ile karşılaştırmalarını yapalım.
Z Kuşağı
“İnternet kuşağı” da denen bu çağın çocuklarının, diğer nesillerden farklı olarak internet ve teknoloji ile doğdukları söylenebilir. Özellikle internet aracılığıyla sosyalleşmeyi tercih eden Z kuşağı için sosyal medya, sosyal hayatın ta kendisi çünkü onlar için sanal alem hiç olmadığı kadar gerçek ve ulaşılabilir.
Y Kuşağı
Y kuşağı bireyleri, günlerinin çok büyük bir bölümünü medya ve iletişim teknolojileri ile etkileşim içinde geçiriyor. Televizyona, basılı medyaya daha az ilgi duyuyorlar ve internet, hayatlarındaki temel sosyalleşme aracı. Sosyal medyada olmaktan ve sıkça paylaşım yapmaktan korkmuyorlar.
Y kuşağı için sosyal medya bir kendini var etme, kimlik oluşturma alanı haline gelirken, Z kuşağı için sosyal medya tıpkı cep telefonu gibi kanıksanmış bir teknolojiye dönüşmekte.
Çünkü Z kuşağı zaten internetin içine doğmuş olduğu için internet ayrı bir gerçeklik değil, hayatın kendisi.
Z kuşağı için sosyal medyanın tek farklılığı ise bilgiyi aynı anda daha fazla kişi ile paylaşmasına imkan vermesi. Bunu hesaplarında kullandıkları fotoğraflarla da örneklemek mümkün. Y kuşağı profil resmi adı altında, aslında pek kendisine benzemeyen ama havalı ve güzel fotoğraflar kullanırken, Z kuşağı gündelik, olduğu gibi ve çoğu zaman filtresiz fotoğraflar kullanıyor. Yani Z kuşağı, sosyal medyayı kendi gerçekliğini yansıtmak için kullanıyor.
X Kuşağı
X kuşağı internetin fikren doğuşundan oluşumuna ve sonrasında kullanımına kadar geçen süreye tanıklık etmiş bir kuşak ve X kuşağı için internetin kendisi, başlı başına bir devrim, sınırları ve mesafeleri anlamsızlaştıran sıradışı bir keşif.
X kuşağının en çok zaman geçirdiği sosyal medya platformu Facebook. Ancak Y ve Z kuşaklarında Facebook bu yoğunluğu diğer sosyal ağlarla da paylaşıyor. Ayrıca Facebook, 1.5 milyar kullanıcısıyla bütün kuşakların akif yer aldığı bir platform.
Y jenerasyonunun önemli bir çoğunluğu ve Z jenerasyonu, Facebook’un artık daha yaşlı kişiler tarafından kullanıldığını ve kullanabilecekleri farklı sosyal ağlar varken Facebook’u kullanmanın gereksiz olduğunu düşünüyor. Facebook kullanan Y kuşağının %70’i ise bu platformu haber ve bilgi akışı için kullanıyor.
Peki Diğer Sosyal Medya Platformlarının Demografik Yapısı Nasıl?
Instagram, 400 milyon aktif kullanıcısıyla sosyal medyanın en fazla kullanılan platformlarından biri. 35 yaşından küçük kullanıcıların oranı %90. Bu yüksek orandan da anlayabileceğimiz gibi Instagram X kuşağından ziyade Y ve Z kuşağına hitap ediyor.
320 milyon kullanıcısı olan Twitter’ın en aktif kullanıcıları ise 18 – 29 yaş arasındaki gençler. Bu grubu sırasıyla 30 – 49 ve 50 – 64 yaş grupları takip ediyor.
Bilindiği gibi Linkedin iş dünyasındaki insanların birbirleriyle iletişim kurdukları bir sosyal ağ. Linkedin, sosyal medya platformları arasında özel bir yere sahip.
Sebebi ise; 30 – 49 yaş arası kullanıcı sayısının, 18 – 29 yaş arası kullanıcı sayısından fazla olduğu tek platform olması. 30 – 49 yaş grubunu sırasıyla 50 – 64 ve 18 – 29 yaş grupları takip ediyor.
Yorumlar (0) Yorum Yap