Sirke Çeşitleri ve Yararları Nelerdir?

Sirke çeşitleri nelerdir? En yararlı sirke hangisidir? Temizlikten gıdaya her alanda kullanılan bu fermente ürüne dair her şey yazımızda…

sirke çeşitleri


Sofraların En Eski Konuklarından Biri: Sirke

Sirkenin tarihi, şarabın var olduğu zamanlar kadar eski. İlk çağ dönemlerine dek izleri görüldüğü gibi Eski Yunan ve Eski Mısır uygarlıklarında da üretildiği biliniyor. Yalnızca besin olarak değil, tedavi amacıyla da kullanılmış.

Ferahlatıcı bir içecek isteyenlerin seçimi de yine sirkeden yana olmuş. Nasıl yapıldığı tam bilinmese de tahmin etmek zor değil. Oksijene uzun süre maruz kalan şarap sirkeleşeceği için deneyim yoluyla bulduklarını kuşkusuz. Günümüzde hijyenik amaçlarla da kullanılır ve pek çok türü bulunur. Sirke çeşitlerine bakacak olursak en çok bilinenleriyle başlayabiliriz…


Sirke Çeşitleri

1) Üzüm Sirkesi

sirke çeşitleri

Üzüm sirkesi, A ve C vitamini içerir. Potasyum, demir, magnezyumu bolca barındırır. Tokluk hissi yaratarak açlığı bastırır. Diyet için müthiş bir seçenek olduğundan yağ yakımı için kullanılır. Kalp sağlığına da iyi gelir ve kandaki glukoz seviyesini dengelemeye yardımcı olur. Bağışıklık sisteminin güçlü kalmasına da yarayan üzüm sirkesi, sindirimi kolaylaştırabilir. Saçlar doğal bir ışıltı verir ve parlak bir görünüm kazandırır.


2) Elma Sirkesi

sirke çeşitleri

Tıpkı üzüm sirkesi gibi elma sirkesi de kilo vermeye yardımcı olur. Probiyotik içerir ve kötü kolesterolün iyileşmesini destekler. Kepekli saçlarda, doğal bir şampuan görevi görür. Mikropları öldüren asitli yapısıyla cilt enfeksiyonlarına da savaş açar. Bağırsakların düzgün çalışmasında etkilidir ve sindirime de iyi gelir. Yoğun miktarda tüketimi, diş sağlığını kötü etkileyebilir. Bu yüzden yemeklere lezzet ekleyecek miktarda alınmalıdır.


3) Beyaz Sirke

sirke çeşitleri

Temizliğin her türünde kullanılan beyaz sirke, oldukça başarılı bir dezenfektan. Mısır veya şeker pancarından üretilir. Oldukça sert bir tada sahiptir ve kullanılmadığı yer yok demek yanlış olmaz. Diyabetik bireylerde, kandaki glukoz düzeyini dengelemeye yardımcı olur. Kalp ve beyin sağlığı açısından yararlıdır. Bilişsel yetilerin güçlü kalmasına destek verir. Bu nedenle beyin için faydalı gıdalar arasında yer alır.

Beyaz sirke, osteoporoz riskini de azaltır. Kalsiyum alımını güçlendirdiği için kemiklerin bütünlüğünü korumada önerilir. Mineraller bakımından zengindir ve bileşenleriyle kanseri engellemeye katkı sağlar. Ürtiker ve yara gibi dermatolojik problemlerin çözümünde etkilidir. Tıpkı karbonat gibi dişleri daha beyaz hale getirmek için kullanılabilir. Saçlardaki kepeği gidererek hacimli ve sağlıklı bir görünüm sunar.


4) Balzamik Sirke

sirke çeşitleri

Üzümden elde edilen balzamik sirke, oldukça yoğun bir kıvama sahiptir. Meyvedeki mineralleri tamamen koruyacak şekilde üretilir. Besin değerinden ötürü tercih sebebi bir sirke türüdür. Demir ve magnezyumdan zengindir. Akut gastrit ve diğer mide problemlerini iyileştirmeye yardımcı olur. Diyabetik bireylerde, kandaki glukoz seviyesini dengelemeye katkıda bulunur. 

Cilt sağlığını korumada etkin rol oynar. Sivilce ve diğer dermatolojik sorunların yatışması için de kullanılır. Bağışıklık sisteminin normal işleyişine devam etmesinde etkili olabilir. Aynı şekilde, enzimlerin aktive olmasında destekçi bir unsur olarak işlev görebilir. Genel vücut sağlığının dengeli kalması için değerli minerallere sahiptir. Total kolesterolü azalttığı ve hormonlar üzerinde olumlu tesirleri olduğu gözlenmiştir.

Kökeni İtalya olan bu tür, şifacı özelliğiyle nam salarak günümüze dek gelmeyi başaran sirke türlerinden biri. Üretiminde çok fazla çaba sarf edildiği için diğer çeşitlerden daha pahalı.


5) Sirke Çeşitleri İçin Farklı Bir Alternatif: Beyaz Şarap Sirkesi

vinegar

Alkolün dönüştürülerek sirke haline getirilmesiyle oluşturulur. Beyaz üzümlerden üretilir ve şarabın işlem görmesiyle elde edilir. Metabolizmanın hızlanmasına katkı sağlar. Kan şekerini kontrol altına almaya destek olur. Kilo kontrolü ve kolesterol dengelenmesi için tercih edilir.


6) Nar Sirkesi

nar sirkesi

Pek bilmediğimiz bir sirke türü de nar suyundan elde ediliyor. Başlı başına bir antioksidan olan nar sirkesi, kalp sağlığını korumak için tüketilir. Bununla sınırlı kalmayıp kan basıncını dengelemede de yardımcı bir bileşen. Metabolizma hızını artırmaya olan katkısından ötürü diyet yapanların kullanması önerilir. Spor yapanların özellikle tercih ettiği nar sirkesi, kas büyümesini de destekleyebilir.


7) Ayva Sirkesi

ayva sirkesi

Ekşimsi kış meyvesi ayvanın yararları saymakla bitmez. İşin içine sirke de girince sağladığı fayda da artıyor. Pek çok sirke türü gibi evde de yapılabilir ve salatalara eklenebilir. Bağışıklık sisteminin güçlü kalmasına yardımcı olan bu probiyotik, kalsiyumdan zengindir. Üst solunum yollarındaki sorunların çözülmesine katkı sağlar. 

Sindirim sisteminin düzgün çalışmasına destek olur. Aynı zamanda, bağırsaklar üzerinde rahatlatıcı bir etkisi bulunur. Genel sağlık durumunun korunmasını sağlamak için kullanılabilir. Eski çağlarda yanıkları iyileştirmek için tercih edilse de günümüzde bu uygulama tavsiye edilmez.


8) Çilek Sirkesi

çilek sirkesi

Yazın vazgeçilmezi çileğin bir de sirkesi var. Az bilinen çeşitlerden biri ve tadı diğerlerine göre biraz tatlı. Bağışıklık sisteminin normal işleyişine katkıda bulunarak genel sağlığı olumlu etkileyebilir. İçerdiği mineral ve vitaminler aynı zamanda cilt dostudur. Cildin elastik yapısının korunmasını sağlar, aknelerin azalması için de kullanılabilir. Saçların baş düşmanı olan kepek sorununu çözmeye yardımcı olur. Varislerin sayısını azaltmada kompres yaparak uygulanır.


9) Alıç Sirkesi

alıç sirkesi

Sirkesi kadar kendisine de biraz yabancı olduğumuz sirke çeşitlerinden biri. Alıç meyvesi; kırmızı, sarımtırak, pembe gibi pek çok renge sahip. Bu yenilebilir yabani meyve, sonbaharda yapraklarını süslemeye başlıyor.

Sirke haline getirildiğinde de yararları oldukça büyük. Diyabetik bireylerin kullanımı için uygun ve kolesterol açısından faydalı. Anemiyi iyileştirmede sıklıkla kullanılır. Bununla birlikte kan değerlerini dengelemede olumlu sonuçlar görülebilir. Ağrılı bir yakınmaya sebep olan renal kolik yani böbrek taşı tedavisinde, sancıyı hafifletmek için de tüketilir. Bolca C vitamini, magnezyum ve potasyum içeriğiyle aynı zamanda vitamin deposudur.


10) Kiraz Sirkesi

sirke çeşitleri

Yine bir yaz meyvesi ve yine ilginç bir sirke. Yüksek antioksidan barındıran kirazın, vücuttaki zararlı maddelerin atılmasında büyük payı bulunur. Kalp sağlığına iyi gelen bu tür, sirke çeşitleri arasında en leziz olanlardan biridir. Selülit tedavisinde de kullanılır, saçlara doğal bir parlaklık kazandırır.


11) Bal Sirkesi

bal sirkesi

Organik balla yapılan bu sirke, diğerlerinden daha farklı bir mayhoş tada sahip. Fermantasyon yoluyla elde edilir ve evde de yapılabilir. Cilt bakımında normal şartlarda da kullanılan bal, yaşlanmanın önlenmesine yardımcı olur. Sirke haline geldiğinde de ideal bir yaşlanma karşıtı görevi görür. Boğaz enfeksiyonlarının daha hızlı iyileşmesine katkıda bulunur. Yüksek tansiyon sorununu dengeleyerek kötü kolesterolün de önüne geçmede etkili olabilir.


12) Kayısı Sirkesi

kayısı sirkesi

Turuncumsu bir renge sahiptir ve tadı biraz serttir. Yaz meyvesi olan kayısının sirkesi, az bilinse de Türkiye dışında yaygındır. Bol miktarda demir bulundurur ve yine adını sıkça duymadığımız P vitamini içerir. İştahsızlık problemini çözmede rol oynar. Baş ağrısını azaltmaya yardımcı olur. Pek çok kanser türünün oluşumunun engellenmesine destek olur. Göz sağlığı için de faydalı olan kayısı sirkesi, vücudun genel sağlığını korumak için de kullanılır.


13) Dut Sirkesi

sirke çeşitleri

Şahane bir meyvenin sirkesi de ismini duttan alıyor. Kendimiz de yapabileceğimiz gibi satın da alabiliriz. Yararları oldukça fazla olan dut sirkesi, kara veya beyaz dutla hazırlanabilir. Bağışıklık sisteminin normal işleyişine destekçidir. Karaciğere detoks etkisi yaratmak için tüketilebilir. Böbrek sağlığında da önem taşıdığı gibi ciltle ilgili problemlerin giderilmesinde de tercih edilir.

Üst solunum yolları hastalıklarında, balgam sökücü bir özelliği bulunur. Anemi açısından olumlu etkilerine ek olarak kan dolaşımı üzerinde de iyileştirici bir özellik barındırır.

Gördüğümüz gibi sandığımızdan çok daha fazla sirke çeşidi bulunuyor. Ev temizliğinden yiyeceklere, marine işlemlerinden turşu yapımına dek pek çok kullanım alanı mevcut. Evde de hazırlayabileceğiniz türlerinden birini seçerek katkısız bir sirke elde edebilirsiniz. Şifa deposu olan bu fermente ürünle sofralarınıza farklı lezzetler katmanız mümkün.

Sağlıklı günler…

This post is also available in: English

Kategoriler: Fayda

Yorumlar (0) Yorum Yap

/