Sfenks kedisi, tüysüz olmasıyla bilinen bir kedi ırkıdır. Bazı türlerinde, görülmese de dokunulduğunda hissedilen kısa tüyleri vardır. Bazı türleri ise, tamamen kürksüzdür.
Sfenks kedisinin anavatanı Kanada’dır. 1966’da Toronto, Ontario’da, tüysüz bir yavru olarak dünyaya gelen Prune, seçilim yoluyla bu ırkın devamlılığına önder olmuştur.
Sfenks Kedisinin Fiziksel Özellikleri
Sfenks kedisi, ağırlığı ve boyutu göz önüne alındığında, orta boy ve büyük boy arasında bir kedi ırkıdır. Yarasa kanatlarını andıran kulakları, kafasının boyutuna oranla büyüktür. Gözleri aralıklı, büyük ve yuvarlaktır. Değişkenlik göstermesi nedeniyle, belli bir göz rengi yoktur. Sfenks kedisinin kuyrukları incedir.
Sfenks kedisi Kanada kökenli olmasına rağmen, kürkten yoksun olmaları nedeniyle, soğuklara karşı korunmasızdır.
Tüysüz olması, kırışıklıkları ile tanınmasına yol açar. Omuzlarının etrafı, kulaklarının arası ve yüzünde belirgin kırışıklıklar bulunur.
Ortalama ömrü 9-10 yıl olmasına rağmen, iyi bir bakım ile bu ömür 14-15 yıla kadar çıkabilir. Yetişkin bir Sfenks kedisinin ağırlığı, 3,5 ilâ 7 kilogram arasında değişkenlik gösterebilir.
Sfenks Kedisinin Karakteri ve Mizacı
Sert ve ciddi görüntüsünün altında oldukça oyuncu ve sevecen kedilerdir. Diğer evcil hayvanlarla ve çocuklarla anlaşabilmesi nedeniyle, aileler tarafından tercih edilir.
Yaşadığı ortamdaki canlılara sevgi ve hoşgörü besler. İlgi beklemesi kaçınılmazdır.
Sfenks kedisi, oldukça enerjiktir. Bu nedenle eğlenme amacıyla yüksek yerlere atlayabilir, evin içinde koşabilir.
Tırmalama, hırlama gibi huyları yoktur.
Oyuncu bir yapıda olması, evdeki her şeyi oyuncak olarak görmesine yol açacaktır. Bu yüzden, oyuncak konusunda net olunmalıdır. Çocukluktan itibaren, oyuncaklar belirlenmeli ve oyun zamanları bu oyuncaklarla oynanmalıdır. Evde yalnız kaldığı zamanlarda ve sıkıldığında mobilya, kitap gibi eşyaların tek parça kalması için önemli bir husustur.
Sfenks Kedisi Bakımı
Bir çok canlıda, insan saçında olduğu gibi yağ oluşur. Kürklü kedilerde bu yağ, tüyleri tarafından emilir. Fakat Sfenks kedisinin tüysüz olması nedeniyle, bu yağ vücudunda birikir. Yağın dengelenmesi için, haftada bir yıkanması gerekir. Yıkanmadığı takdirde oluşan yağ, mobilyalara ve giysilere bulaşabilir. Banyoya küçüklükten itibaren alıştırıldığı zaman, yıkanması kolay olacaktır.
Tüysüz olması, bu ırkın dezavantajıdır. Zira derisi dış etkenlere oldukça açık haldedir. Güneş ışığına uzun süre maruz kalmaması gerekir. Bu, derisinde kızarıklıklara ve yanıklara neden olacaktır.
Derisi kurumaya oldukça meyillidir. Veteriner hekim tarafından önerilen losyon ve yağlarla bunun önüne geçilebilir.
Kulaklarının büyük olması, kir birikmesine neden olabilir. Su ve pamuk ile bu kirler temizlenmelidir. Kulak pamuğu kesinlikle kullanılmamalıdır.
Bu ırkın bilinen kronik ve genetik hastalığı bulunmamaktadır.
Habeş Kedisi: En Zeki Kedi Türü
This post is also available in: English
Yorumlar (0) Yorum Yap