Multitasking eylemi, aynı anda birden fazla işi yapmaya çalışmaktır. Bir diğer tabiri ise çoklu görevlilik olarak geçiyor. Multitasking ile aslında aynı anda yapmaya çalıştığımız birçok işi yapamıyoruz desek yeridir. Çünkü beyin odaklanması gerekenden fazlasına odaklanıyor ve hiçbirinden tam anlamıyla verim alamıyor. Bu durum hem kişisel, hem sosyal hem de iş hayatımızı ciddi anlamda etkiliyor ve beynimizde biz farkında olmadan hasara yol açıyor.
Stanford Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, çoklu görevliliği yerine getirenlerden ziyade tek bir işe yoğunlaşanlar çok daha üretken ve başarılılar. Araştırmaya katılan katılımcılardan gözlemlendi ki, aynı anda birçok işi yapmaya çalışanlar hızlı ve atik olduğunu düşünseler de beyinlerinde yapılacak işleri organize etme konusunda diğerlerinden daha iyi değiller. Ayrıca beyinlerine birden fazla görev vererek kapasitesini baskıladıkları ve zarara yol açtıkları gözlemlendi.
Londra Üniversitesi de aynı konu hakkında çalışmalar yaptı. Çalışmalar sonucunda benzer bulgulara ulaşıldı. Birden fazla iş yapamaya çalışanların IQ seviyesinde düşüş gözlemlenmekle beraber multitasking eylemine devam edenlerin IQ puanlarının madde bağımlılarıyla hemen hemen aynı seviyelerde olduğu sonucuna varıldı. İngiltere’de Sussex Üniversitesi’nde yapılan çalışmalarda ise çoklu görevliliğin beyne verdiği zararın geçici değil kalıcı olduğu bulgusuna ulaşıldı.
Bu noktada, araştırmayı yapan nörobiyologlar beyninize zarar vermek yerine tek bir işe yoğunlaşmaya çalışmanın en etkili çözüm olduğunu söylüyorlar. Bunun için yapmanız gerekenler ise şu şekilde:
1) Öncelikli ve temel sorumluluklarınızı belirlemelisiniz.
2) Sakin ve stressiz ortamlarda olmaya özen göstermelisiniz.
3) Meditasyon yaparak dikkatinizi ve ruhsal enerjinizi sabitlemelisiniz.
Yorumlar (0) Yorum Yap