Günümüzde pek çok kişi yaşadığı ilçede, ilde veya ülkede alınan kararlardan memnun olmayabiliyor. “Keşke şöyle olsa, keşke böyle olsa” diye dert yakınıyor. Peki, size bir fırsat verilse yaşadığınız bölgede söz sahibi olmak ve fikirlerinizin uygulanması için bir adım atmak ister misiniz? Bu fırsatın bize 13 senedir Türkiye’nin birçok noktasında verildiğinin farkında mısınız?
2006 yılında 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 76. Maddesi ile belediyelere, Kent Konseyi kurma ve destekleme görevi verildi. Kent Konseyleri, belediyeler tarafından kurulmasına rağmen siyaset üstü bir kuruluş olarak nitelendirildi.
Peki, nedir bu Kent Konseyi?
Kent Konseyi; kent yaşamında, kent vizyonunun ve hemşerilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım, yönetişim ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmeye çalışan yapılardır. Kamu kurum ve kuruluşlarının, STK ların, merkezi yönetimin, yerel yönetimin, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının ve sivil toplumun ortaklık anlayışıyla, hemşerilik hukuku çerçevesinde buluştuğu; kentin kalkınma önceliklerinin, sorunlarının, vizyonlarının sürdürülebilir kalkınma ilkeleri temelinde belirlendiği, tartışıldığı, çözümlerin geliştirildiği ortak aklın ve uzlaşmanın esas olduğu demokratik yapılar ile yönetişim mekanizmalarıdır. Kısaca yaşadığınız kentin ve kentlinin geleceğine yönelik her türlü karar alma süreçlerine orada yaşayan yurttaşların tamamının katılmasını sağlayan yapılardır.
Kent Konseyi’ne nasıl katılım sağlanır?
Kent Konseyleri bünyelerinde; Çocuk Meclisi, Engelliler Meclisi, Gençlik Meclisi, Kadın Meclisi, Yaşlılar Meclisi gibi farklı ilgi alanları ve ihtisas alanlarında meclisler ve/veya çalışma grupları oluşturmaktadır. Herhangi bir kurum veya kuruluşu temsil etmeyen vatandaşlarda bu meclislerde gönüllülük esası ile görev alabilirler. Bu meclis veya çalışma gruplarına katılımda katı kurallar olmaz. Örneğin; bir genç engelli olmayabilir ama engellilere yardım etmek istiyorsa Engelliler Meclisi’nde görev alabilir. Tüm bunları yapmak için ilk yapmanız gereken bulunduğunuz bölgede bir Kent Konseyi var mı bunu öğrenmek. Bunun için bulunduğunuz yerin belediyesini arayarak bilgi alabilirsiniz. Daha sonra kent konseyi ile irtibata geçip aktif olarak katkı sunabilirsiniz.
…
Umarım bu ilkyazım sizler için faydalı olur ve umarım 2019 yılı gençlerin toplumsal hayata daha aktif katılım sağladığı bir yıl olur.
Yorumlar (0) Yorum Yap