Rekabetçi İş Dünyası, Kadınları Erkeklere Oranla Daha Acımasız Hale mi Getiriyor?

Harvard İşletme profesörü ve “Şirketin Erkekleri ve Kadınları” kitabının yazarı olan Rosabeth Moss Kanter, yaptığı araştırmalar sonucunda kadınların iş hayatında daha acımasız olduğu gerçeğiyle bizi yüzleştiriyor. İşletmelerin kariyer basamaklarında önüne koyduğu zorluklar karşısında daha da hırslanan kadınlar, erkeklere oranla daha acımasız olabiliyorlar.

Bu konuda Columbia Üniversitesi Kurumsal Yönetim Profesörü olan Katherine W. Philips şöyle söylüyor:

“Kadınların liderlik seviyesine gelmeleri onların hayat savaşlarına neden olan bir durum ve bu pozisyonda yaptıkları hamleler erkeklerin yaptıkları hamlelere kıyasla daha sevimsiz.”

Çalışma hayatı acımasız bir rekabet ortamı içeriyor. Bu ortamda doğal olarak kadınlar da aktif olarak rol alıyor. Üst düzey mevkilerde yer alan kadınların rekabet ortamını bildiklerinden daha sert tavırlara sahip olduğu söyleniyor. Durumu tabii ki basite indirgeyemeyiz ama kadınların zorlu iş dünyasında acımasız olmalarının altında yatan nedenleri de göz ardı etmemeliyiz. Sorunun nedenlerini belirleyerek, bunlara getirebilecek çözümlerle durumu daha iyi bir hale getirebiliriz. Peki, iş dünyasında kadınları daha acımasız hale getiren nedenler neler?

1) Maddi Eşitsizlik

Kadınların erkeklere oranla birçok sektörde daha düşük maaş aldıkları çeşitli araştırmalarla ortaya koyulmuş durumda. Bu eşitsizlik kadınların kendi işlerine verdikleri değerin de düşmesine sebep olurken iş hayatında daha sert bir tavır takınmalarına da neden olabiliyor. Kadınları, ‘nasıl olsa yaptığım işin değeri yok’ bakış açısına zorlayan bu durum acımasızlığa yol açabiliyor.

2) Sosyal Denge

İster liderlik rolünde olsun ister sıradan bir çalışan olsun, kadınlardan iş ve özel hayatları arasında bir seçim yapmaları gerektiğine dair baskı yapıldığı araştırmalarda büyük oranda ortaya çıktı. Pew Araştırma Merkezi’nin 2014 yılında yaptığı araştırma sonucunda, bu baskının özellikle ‘anne’ olan çalışanlar için kendilerini yetersiz hissetmelerine neden olduğu ve bu durumun motivasyonlarını etkilememesi adına işe daha hırslı başladıkları belirtiliyor.

3) Cinsiyet Ayrımcılığı

Ulusal Kadın İşletme Sahipleri Birliği’nden 2015 yılı verilerine göre, yasalar ve çalışma kuralları eşit olarak hazırlansa da kadınlar çalışma ortamlarında ayrımcılığa maruz kalmaya devam ediyor. Bu sebeple kadınların iş hayatında kendi yerini ve değerini göstermesi için girişken bir yapıya büründüğü dile getiriliyor.


Kategoriler: İş

Yorumlar (0) Yorum Yap

/