Neden Sürekli Meşgul Olmayı Bırakmalısınız?

Elif Özçakmak

Elif Özçakmak

İTÜ - İşletme Mühendisliği | Editör @ceotudent

Zamanın göz açıp kapayıncaya kadar geçtiğini fark etmeyecek derecede meşgul olmak ne demek, biliyor musunuz? Darius Foroux, yayınladığı blog yazısında, neden sürekli bir şeylerle meşgul olmamanız gerektiğini anlatıyor:
Her türlü şeyle çok meşgulüz – iş, arkadaşlar, dışarı çıkmak, tatiller, vb. Ancak meşgul olmak hiç de iyi bir şey değil.
Özellikle zamanımızın çoğunu boş şeylere harcadığımız için. Meşgul olduğumuzu söylüyoruz, ancak aslında, zamanımızı saçma şeylerle dolduruyoruz.
Günlerce televizyon izliyoruz, hizmetlerini bize satmaya çalışan tuhaf insanlarla network etkinliklerine gidiyoruz, aslında hiç de sevmediğimiz insanları etkilemek için yeni kıyafetler bulmaya saatler harcıyoruz.
Gereksiz şeylerle meşgulüz. Birkaç yıl öncesine kadar, bunu anlamıyordum. İnsanlar bana “Nasılsın?” diye sorduğunda, “Meşgul.” diye cevap veriyordum.
Bizim neyimiz var? Neden önemsiz şeylerle kendimizi bu kadar meşgul ediyoruz?
Meşgul olma durumumuzu önemli şeyler için bir bahane olarak bile kullanıyoruz. Bu gerçekten üzücü. Hayatımı kontrol edemediğimi fark ettiğimde, meşgul olmayı bırakmaya karar verdim.
Meşgul olmak, kaybedenlerin kullandığı bir ifadedir. Bunu söylüyorum çünkü “meşgul” ifadesini her şey için bir bahane olarak kullanabilirsiniz.
Yıldönümünü unuttunuz: “Evet ama ne kadar meşgul olduğumu biliyorsun değil mi? Bunu telafi edeceğim.”
Altı aydır annenizi aramadınız: “Anne, çoook meşgulüm.”Spor salonuna gitmediniz: “Antrenman yapmak için fazla meşgulüm.”
Ve en kötüsü: “Beni mutlu eden şeyleri üzerinde çalışmak için çok meşgulüm.” Bu müzik, iş, tren maketi yapmak ya da herhangi bir şey olabilir.
Ben bütün bu bahaneleri kullandım. Ancak bir noktada, kendime şunu söyledim: Senin için önemli birini arayamayacak kadar nasıl meşgul olabilirsin? Bu çok saçma.
Meşgul olduğunuzu söylediğinizde, aslında hayatınızda ona öncelik veremeyeceğinizi söylüyorsunuz.
Çoğu insan meşgul olmayı başarılı olmakla tanımlar. Ancak tanıdığım kişilerin % 95’inin aksine, meşgul olmanın başarılı olmak anlamına geldiğini düşünmüyorum.
İnsanlarla tanıştığınızda, sık sık meşgul bir hayatları olduğunu göstermek isterler. “Dolu bir takvim, bir şeyleri doğru yaptığım anlamına geliyor, değil mi?”
Gerçek şu ki: Meşgulseniz, hiç yaşamıyorsunuzdur. Sadece varlığınız oradadır.
Anything You Want (Ne İstersen) kitabının yazarı ve en sevdiğim düşünürlerden Derek Sivers şöyle diyor:

“Bana göre, ‘meşgul olmak’ kişinin hayatını kontrol edemediğini gösteriyor.”

“Ama meşgul değilsem, ne yapmalıyım?”

Biraz yavaşla. Bir adım geri git ve hayatında nelerin anlamsız bir meşguliyet olduğunu düşün.
Seneca bunu en iyi şekilde açıklıyor:

“İyi bir insan kaba ve itibarsız işler yüzünden kendini israf etmez ya da sadece meşgul olmak için meşgul olmaz.”

Peki bunu nasıl uygularız?
Haftasonu bir planınızın olmaması sorun değil. İnsanların Pazartesi günü en sevdiği soru: “Haftasonu ne yaptın?”
Birilerine bir şeyler anlatmak için bir şey yapmak zorunda değilsiniz. İnsanlar bana sorduğunda ben “Hiçbir şey.” diyorum.
Ya da, “Yazı yazdım, spor salonuna gittim, ve ailemle akşam yemeği yedim.”
Ve bazen soruyorlar: “Hepsi bu mu?”
Ne? Dünyayı gezip, aborijinlerle akşam yemeği yiyip, jumbo jetime atlayıp geri dönmediğim için hiç havalı değil miyim?

Başka bir şey: Çok fazla “HAYIR” diyorum.

Bütün gün kahve taşımak ister misiniz? Para karşılığı bir makale yazmak ister misiniz? Bizimle çalışmak ister misiniz? Bunu yapmak ister misiniz, ya da bunu?
Hayır, şimdi değil – meşgul olmak istemiyorum.
Meşgul olduğunuzda zaman hızlı geçer ve ben zamanın yavaş geçmesini istiyorum. Bu yüzden sadece benim için önemli olan şeylere evet diyorum.
Bazı günler sonsuza dek sürecek gibi görünür ve yıllar sonra, o gün nasıl hissettiğinizi hala hatırlarsınız. Bu hissi biliyor musunuz? Hemen hemen her gün böyle hissetmelisiniz.
Yapmanız gereken tek şey yavaşlamak, meşgul olmayı bırakmak, önemli şeyleri unutmamak ve bilinçli bir hayat yaşamak.
O kadar da zor değil, değil mi? Şimdi başlayabilirsiniz.
Kategoriler: Kariyer

Yorumlar (0) Yorum Yap

/