“Sizi şirketimizde neden işe alalım? Bizimle neden çalışmanızı isteyelim?”
Bu soru iş görüşmelerindeki hem en kötü hem de en iyi sorudur. Genelde İnsan kaynakları yetkilileri ya da işe alacak kişi tarafından bu soru direkt olarak sorulmaz, ancak görüşmeyi çok uzatmayıp konuya hemen giriş yapmak isteyen kişiler bu soruyu mutlaka iş görüşmesi sırasında sorarlar.
Öncelikle kötü bir sorudur çünkü şirkete ve özellikle talip olduğunuz pozisyona görüşmeye gitmeden önce çalışmadıysanız eveleyip gevelersiniz.
“Sizi neden işe alalım ?”
– “E şeyy ben çok iyi bir insanım, çok tecrübeliyim – çok çalışırım ben.”
Nasıl cevap nefis değil mi? – cevaba göre görüşmenin sonucunu kestirmek çok zor değil aslında.
Öte yandan çok iyi bir sorudur. İyi çalıştıysanız hem görüşmecinin vaktini almaz hem de kendinizi en iyi şekilde anlatırsınız. Unutmayın iş görüşmeleri aslında sahneye çıkıp kendinizi anlattığınız ya da anlatabileceğiniz ortamlardır, tabi yapabiliyorsanız.
“Sizi neden işe alalım ?”
– “İlanınızda 7 yıl tecrübe yazmışsınız, ben 10 yıllık tecrübeye sahibim, bu süre içerisinde x bütçe yönettim ve x kişi ile çalıştım, ayrıca şirkete katma değer yarattığım konular şunlar oldu…”
Nasıl aradaki fark iyice belirginleşti değil mi. Tavsiyem bir iş görüşmesine gitmeden önce şirketi ve pozisyonu olabildiğince çalışın. Bunun yanında yapmanız gereken iyi özelliklerinizi bir kağıda listeleyin, ama bunu yaparken dürüst olun, doğru olmayan bir şey yazarda bununla ilgili bir soruya denk gelirseniz çuvallayabilirsiniz.
Benim en çok sevdiğim şey Amerika’lıların asansör konuşması dediği tarzda paragraflar hazırlayın ve bunu ezberleyin.Ne demek Asansör konuşması; düşünün işe girmek istediğiniz şirketin yetkilisi ile asansöre bindiniz, bir kaç kat çıkacaksınız çok kısıtlı bir süreniz var. Kendinizi ona en iyi şekilde anlatıp onu nasıl etkilerdiniz ve nasıl aklında kalırdınız ?
Kısa bir paragraf ile hem kişisel hem de iş ile ilgili özelliklerinizi sıralamalı bunu yaparken dürüst olmalı ve karşının ilgisini çekebiliyor olmalısınız.
Unutmayın iş aramakta aslında başlı başlına bir iştir.
[divider]KONUK YAZAR[/divider]
Yorumlar (0) Yorum Yap