Sabah gözümüzü açtığımız andan geceye kadar gün boyunca bir sürü şey yapıyoruz. Bunlardan özellikle rutin olanlar günlük yaşamımızın iskeletini oluşturuyor. Bu iskeleti güçlendirmek ise daha verimli, daha bilge ve daha sağlıklı bir yaşam demek oluyor. Bunun için ne yapmalıyız? Cevap: her gün yaptığımız şeyleri kendimiz için daha faydalı hale getirmek!
1) Müzik yerine Podcast
Spor yaparken, yürürken ya da bunlar gibi beyninizin daha az meşgul olduğu aktivitelerin içindeyken müzik dinlemek yerine Podcast dinleyebilirsiniz. Bilgiyi işitsel yöntemlerle edinmek de zihninizde yeni güç noktaları keşfetmenizi sağlayabilir.
2) YouTube’da daha iyi şeyler var
Neredeyse hepimiz her gün YouTube’da zaman geçiriyoruz. Bazen bilgi içermeyen, faydasız ve boş içerikler arasında bulabiliyoruz kendimizi. Elbette deşarj olmaya ihtiyacımız var fakat öğretirken ve yeni ufuklar açarken bir yandan da eğlendiren harika kanallar da var. Bu kanallar sayesinde burada geçirdiğimiz zamanı biraz daha verimli hale getirebiliriz.
3) Nasıl diziler izliyorsunuz?
Diziler çok eğlencelidir, evet katılıyorum. Fakat dizilere de fazla zaman ayırıyoruz ve burasıyla ilgili de harika bir iyileştirme yapmamız gerekiyor. Bu iyileştirme de doğrudan dizi konuları ile ilgili.
Yeni bir diziye başlamayı düşünüyorsanız kişiler ve olaylar üzerinden ilerleyen diziler yerine biraz daha yaratıcılığınızı kışkırtan ve üretkenliğinizi tetikleyen dizileri tercih edebilirsiniz. Dizi tadındaki belgeseller de tercih edilebilir.
4) Yolda geçirdiğiniz zamanı küçümsemeyin
İşe ya da okula giderken geçirdiğiniz zaman hiç de küçümsenecek bir zaman değildir. Genelde sosyal medya ile boşa geçirdiğimiz bu zaman günün koşuşturmacasında bulunmaz bir nimettir aslında. Kalabalık toplu taşıma araçlarında kitap okumanın zor olduğunu düşünüyorsanız akıllı telefonlar üzerinden E-book okuyabilir ya da faydalı dökümanlara göz atabilirsiniz.
5) Öğle yemeklerini yalnız yemeyin
Günün ortalama 1 saatini yemeğe ayırıyoruz. Bu zamanı nasıl daha verimli hale getirebiliriz?
Yemek yemek insanların yalnız yapmaktan hoşlanmadığı ve sosyalleşerek gerçekleştirmekten keyif aldığı eylemlerdendir. Öğle yemeği de günün en çok dışarıda tükettiğimiz öğünüdür. Dolayısıyla en azından öğle yemeğini başka biriyle ya da birileriyle geçirmek yeni dostluklar, yeni işbirlikleri, yeni fırsatlar için harika bir ortam yaratır. Kendinizi bu güzel şeylerden alıkoymayın.
6) Günün ilk dakikaları için rutin oluşturun
Uyandığımız andaki ilk 5 dakika o kadar değerli ve önemli ki bu zaman aralığında ne yaptığımızın etkisini gün boyunca hissediyoruz. Bu zamanı da ne yazık ki genelde sosyal medyaya bakarak geçiriyoruz. Bundan kurtulmak adına bu 5 dakika için faydalı bir rutin belirleyin ve bu rutine sadık kalın. Mesela uyanır uyanmaz yataktan çıkın ve mutfağa gidip bir bardak su içmeye başlayın. Bunu yaparken de camdan dışarıyı izleyin. Bu konuyla ilgili şu içerik de ilginizi çekebilir:
7) Daha önce izlediğiniz bir filmi ya da diziyi tekrar izliyorsanız…
Bu kez orijinal İngilizce sesiyle ve İngilizce alt yazısıyla izleyin. Olay örgüsünü, konuşmaları zaten biliyorsunuz dolayısıyla bu yöntem yabancı dilinizi harika bir şekilde geliştirecektir. Üstelik bunu yaparken küçük notlar almak da edindiğiniz faydayı arttıracaktır. Bu konuyla ilgili şu içerik ilginizi çekebilir:
8) Sadece zaman öldüren mobil oyunlardan uzaklaşın
Mobil oyunlar da zamanımızı çokça öldüren ve elde var sıfır sonucuyla karşılaştığımız günlük aktivitelerden. Bu mobil oyunlar yerine zekayı ve hafızayı güçlendiren mobil oyunları tercih edebilirsiniz. Uygulama mağazanızda bu tür oyunlarla ilgili kategorilere gözatabilirsiniz.
9) Her gün yaptığınız sıkıcı işler için pratik çözümler olabilir mi?
Hepimizin işimizle ya da okulumuzla alakalı her gün yapmamız gereken birtakım sıkıcı işler olabilir. Burada genelde daha angarya olan ve yetkinlik gerektirmeyen işlerden bahsediyorum. Zamanınızı alan ve motivasyonunuzu düşüren bu işler için pratik çözüm sunan bir dijital araç olabilir. Bunu hiç düşündünüz mü? Araştırdınız mı? Ya da çok düşük maliyetlere Freelancer platformlarında bu işleri başkalarına yaptırabilirsiniz.
10) Her gün aklınıza gelen kötü düşüncelere karşı kendinize hatırlattığınız cümleler ya da alıntılar olsun
Sizi kaygılandıran, strese sokan, kötü hissettiren düşüncelere karşı argüman olarak sunabileceğiniz cümleler ya da alıntılar olsun. Başkalarının söylediği, filmlerde duyduğumuz, kitaplarda okuduğumuz ya da kendimizin ürettiği cümleler kötü hissetmek üzere olduğumuz bu anlarda harika birer kurtarıcı olabilir. Bununla ilgili şu içeriğe göz atabilirsiniz:
CEOtudent’taki alıntılara ise şuradan⇗ ulaşabilirsiniz.
Yorumlar (0) Yorum Yap