Ne Kadar Erken O Kadar Başarılı: Genç Yaşta Girişimciliğe Atılmanız için 4 Neden

Eğer ki kendi işinizi kurmayı düşündüyseniz, kesinlikle yalnız değilsiniz. Teknoloji dünyasının sıradaki ‘”iPhone’undan”, daha hızlı yemek sipariş teslimatını sağlayacak bir iş planına kadar, fırsatlar sonsuz.
Bir şeyleri başarmış girişimcileri diğerlerinden ayıran şey ise, tahmin edebileceğiniz gibi, aksiyon almaları – fikirlerini hayata geçirmek için yüzleştikleri zorluklardır. Kusursuz bile olsa bir fikrin, uygulamaya konmadığı sürece hiçbir değeri yoktur.

“Benim için fikirlerin uygulamaya konmadığı sürece bir değeri yoktur. Fikirler sadece çarpan değerindedir. Uygulama ise milyonlar değerindedir.”  —Steve Jobs

Peki kendi işinizi kurmanız için en iyi zaman nedir? Yıllarca şirket deneyimi edindikten sonra mı? Ailenizi kurduktan sonra mı? Doğrusunu söylemek gerekirse, ne zaman böyle bir yola girişmeniz gerektiği hakkında bir altın kural yok. Ancak kendi işinizi hayatınızın erken bir evresinde kurmanın birçok avantajı olabilir.
İşte erken yaşta kendi işinizi kurmayı düşünmeniz için 4 neden:

1) Erken Batır, Bol Bol Çuvalla, Erken Başarısız Ol

İlham konuşmalarında bu alıntı sıklıkla kullanılır. Defalarca, başarılı olmak için öncelikle başarısız olunması gerektiğini duymuşsunuzdur. Her ilham konuşmasına olduğu gibi, buna da şüpheyle yaklaşmak gerekir. Tabii ki büyük kazanımlar elde etmek için birçok kez başarısızlıkla karşılaşılması muhtemeldir, ancak doğru şekilde başarısız olmayı da öğrenmek gerekir.



Dünyanın en büyük serbest fon (hedge-fund) yöneticisi Ray Dalio ise, başarısızlıkların tekrarlanan belirli davranışların neticesinde meydana geldiğini, dolayısıyla bunların tespit edilip, çözülmesiyle başarısızlıkların aşılacağını söyler. İlk büyük başarısızlığınızdan sonra, bir sonrakinin daha kolay olacağını da unutmamak gerekir.


2) Kaybedecek Çok Şeyin Yokken Kaybet

Gençlik yıllarında herkesin çok daha az sorumlulukları vardır. Yeni kurmuş olduğunuz bir aileniz yoktur, kredi ödemiyorsunuzdur veya şanslıysanız hala ailenizin sağlık sigortasından yararlanıyorsunuzdur.



Yeni bir iş kurmak sizi birçok risk altına sokacaktır. Paranızın ve finansman kaynaklarınızın dışında zamanınızın da %110’unu adıyor olacaksınız. Ortağınız ile aynı odayı paylaşıp bir yılı böyle geçirmekle, ailenize bakmanız gereken bir yıl arasında oldukça büyük bir fark olduğunu söylemeye bile gerek yok.


3) Uzun Dönemli Varlıklar

Eğer doğru yapılırsa, kurduğunuz işiniz, sahip olabileceğiniz en iyi uzun vadeli varlığınız olabilir. Gençlik yıllarınızda harcayanız birkaç kilit yıl, hayatınızın geri kalanına etki edecek pasif gelir kaynakları yaratmanızda anahtar rol oynayabilir.
Dürüst olmak gerekirse, zamanınızı para ile takas ederek alacağınız bir maaş ile hayatta çok fazla mesafe katedemeyebilirsiniz. Zorlu olsa da uzun dönemli varlıklara sahip olmanız buna kesinlikle değecektir. Bununla beraber mümkün olduğunca erken başlamanız gerekir.




4) Gerçek Dünyayı Deneyimle

İşinizi kurmak size gerçek dünya deneyimini kesinlikle yaşatacaktır. Size ne yapılması gerektiğini söyleyen bir hocanız veya müdürünüz olmayacak. Kendi fikirlerinizle, pazarlama planlarınızla, fonlama hedeflerinizle öne çıkmanız lazım. Bu da bir hata yaptığınız da sizin için örtbas edecek birilerinin olmaması anlamına geliyor. Ancak bunlardan çıkaracağınız derslere bir değer biçilemez ve onları yalnızca deneyimleme yoluyla öğrenebilirsiniz.



Bir işe başlamak için hiçbir zaman geç değildir. Ancak gençlik yıllarınız bunun için en uygun zamanlar olabilir. Eski bir Çin atasözünün dediği gibi: Bir ağaç dikmek için en iyi zaman 20 yıl öncesiydi. İkinci en iyi zaman ise şimdi.


Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Genç Yaşta Deneyimlemeniz Gereken 18 Şey

This post is also available in: English

Kategoriler: Girişimcilik

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version