Sizi ekrana bağlayacak bir dizi arıyorsanız, Fringe tam size göre. Dünya çapında nasıl olduğu açıklanamayan olayların sebeplerini araştırmak üzere görevlendirilen ana ekibimizin hikayelerini konu edinen bu dizi, izleyicilerinden tam not almıştır! Hadi gelin hep birlikte bu dizinin konusuna, oyuncularına, puanına ve eleştirilerine bakalım!
Fringe dizisinin konusu nedir?
Bu dizide dünya üzerinde açıklanamamış ve sebebi çözülememiş sıra dışı olayların arkasında yatanları öğrenmek için görevlendirilmiş bir ekip konu edilmiştir. Fringe isimli bir departmanda görev alan Olivia Dunham’ın ve metafizikle alanı ile ilgilenen bilim insanı Walter Bishop ile birlikte oğlu Peter Bishop’ın başına gelenler ustalıkla kurgulanmıştır.
Dizinin konusunu anlatırken herhangi bir şekilde spoiler vermek tüm keyfi kaçıracak. Ama şunu söylemeden geçemeyeceğim: Hikâyenin gidişatıyla, oyunculuklarla ve final bölümüyle yerine başka bir dizi koymakta zorlanacaksınız!
Dizi ilk bölümden itibaren sizi ekrana kilitleyecek; inanmıyor musunuz? O zaman dizinin ilk bölümünün konusunu anlatalım.
Almanya’dan kalkan bir uçaktaki bütün insanlar et yiyen bir virüs sebebiyle ölmüştür. Ana karakterimiz Olivia Dunham, bunu araştırmak üzere görevlendirilir.
Fringe dizisi kaç sezon ve kaç bölümdür?
Fringe’in ilk gösterimi 9 Eylül 2008 tarihidir. Dizi, o günden yayınlandığı son tarih olan 2013’e kadar, seyirciler tarafından çok fazla beğenilerek takip edilmiştir. Fringe 5 sezondan ve 100 bölümden oluşmaktadır. Her bölüm yaklaşık 50 dakika kadar sürmektedir.
Fringe dizisinin oyuncuları kimlerdir?
- Anna Torv – Olivia Dunham
- Joshua Jackson – Peter Bishop
- John Noble – Walter Bishop
- Jasika Nicole – Astrid Farnsworth
- Lance Reddick – Phillip Broyles
- Blair Brown – Nina Sharp
- Kirk Acevedo – Charlie Francis
- Mark Valley – John Scott
- Seth Gabel – Lincoln Lee
- Leonard Nimoy – Dr. William Bell
- Ari Graynor – Rachel Dunham
- Jared Harris – David Robert Jones
- Ryan A. McDonald – Brandon Fayette
- Chance Kelly – Mitchell Loeb
Fringe’in IMDB Puanı Kaçtır?
Dizinin yıllar boyunca devam etmesinden de anlaşılacağı üzere izleyicilerin dikkatini epey çekmiş olan dizinin IMDB puanı 8,4’tür.
Dizi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
1) Dizinin adı olan “Fringe” kelimesi, İngilizce’de “sınır, kenar, marjinal” anlamlarına gelmektedir.
Günümüzde de geleneksel bilim ile bilim dışı alanların buluştuğu ortak paydaya “fringe science” adı verilmektedir. Dizinin konusu ile olan uyumu anlaşıldığında daha da hayran olmamak elde değil.
2) Fringe’in kurgusu The X Files’tan etkilense de Fringe’in konusu uzaylılar değildir.
Dizide karakterler üstün körü anlatılarak geçilmez. Karakterlerin derinliği son derece ağır ve ilmek ilmek işlenmektedir. Bu sebeple dizi bittiğinde kendi arkadaşlarınızla görüşmeyi kesmişsiniz gibi hissetmeniz doğaldır.
3) Dizinin bölümlerinde göndermelere sıklıkla rastlamak mümkündür.
Fringe’de Jules Verne’nin eserlerine, Back to the Future filmine, Aldous Huxley’e, Asimov’a hatta Stephen King’e bile göndermeler bulunmaktadır. Bilimkurgu dışında, bilimin de aşığı olan izleyicilerin gözünden kaçmayan birçok detay diziyi efsaneleştirmektedir.
4) Fringe dizisinin izleyicileri, dizi süresince sahne aralarında tekrar eden kimi gizemli şekiller fark etmişlerdir.
Paralel evreni sembolize eden, çekirdek kısımlarında fetüs bulunan bir elmadan, Fibonacci ve Mandelbrot dizilerini sembolize eden bir çiçeğe kadar çeşitli şifreler bulunmaktadır. Bu şifrelerin hepsi birer harfe tekabül etmektedir.
5) Dizinin oldukça uzun süren pilot bölümü, yaklaşık 10 milyon dolara mal oldu!
Karakterleri tanıtmak, gelecekte nelerin beklediğini anlatmak ve bunu yaparken izleyiciyi bağlamak için oldukça emek harcamışlar. E para da tabii!
6) Dizi bittikten sonra bile en çok hatırlananlardan olan “The Observer” Fox’un başka yapımlarında da kendisini gösterdi!
NFL liginde oynanan Amerikan futbolu maçlarında kenarda durandan tutun da American Idol’de görünene kadar, The Observer birçok yapımda gizlenmiş bir şekilde gösterilmişti.
This post is also available in: English Français Español Deutsch
Yorumlar (0) Yorum Yap