Dünya’nın En Büyük 9 Sorunu Hakkında Şaşırarak Okuyacağınız Bilgiler

Dilara Avlupınar

Dilara Avlupınar

Boğaziçi Ekonomi

Dünya gün geçtikçe kötü bir hal alıyor. Küresel ısınma, savaşlar, artan eşitsizlik şuan sahip olduğumuz sorunlardan sadece birkaçı. Geçenlerde Netflix’te denk geldiğim “The Fix” isimli program bu gerçeklere biraz iğneleyici bir şekilde değiniyor. Programı seyrederken duyduğum, deyim yerindeyse, ağzımı açık bırakan istatistikleri sizin için derledim.


1) Sosyal Medya Bağımlılığı

Sosyal Medya kullananların %50’si ilişkilerinin olumsuz yönde etkilendiğini söylüyor.
Dünya genelinde insanların sosyal medyada vakit geçirme süresi günde 135 dakikayken bu süre yeme-içme için yalnızca 75 dakika. Sevdiklerimizle günde 39 dakika zaman geçirdiğimiz gerçeğini hesaba katarsak çevrimiçi hayatlarımızı dışarıdaki dünyaya tercih ediyor gibi görünüyoruz.

2) Göç

Birinci nesil göçmenler, ülke vatandaşlarının ortalama suç oranından daha düşük bir suç oranına sahip ve vatandaşlardan çok daha az para kazanıyorlar. İkinci nesil göçmenler, yani ilk göçenlerin çocukları, ise ülke vatandaşları ile aynı oranda suç işliyor ve neredeyse aynı maaşı alıyorlar.
İkinci nesil göçmenler, ebeveynlerine ve ülkenin vatandaşlarına göre daha fazla eğitim alıyorlar.

3) Yapay Zeka

2030 yılına kadar, işlerin neredeyse yarısının makineler tarafından yapılması bekleniyor.
Tamamen makineler tarafından ele geçirilmesi beklenen mesleklerden birkaçı; %99 ihtimalle Telepazarlamacılık, %98 ihtimalle hakemlik ve %92 ihtimalle perakende satış işleri makineler tarafından yapılıyor olacak.
Makinelerin ele geçirme ihtimalinin en düşük olduğu mesleklerden birkaçı; %0.4 ihtimalle koreograflık, dişçilik, ilkokul öğretmenliği. Terapistlerin işlerinin ellerinden alınma ihtimali ise %0.28.

4) Yaşlı Nüfusun Artması

2045 yılında kadar ABD’de çocuk sayısından daha fazla 75 yaş ve üzeri insan olması bekleniyor.
Dünya ortalamasına göre, kadınlar erkeklerden 3 yıl daha fazla yaşıyor. Ancak Bahreyn, Bhutan ve Kuveyt’de kadın haklarının azlığından kaynaklı olsa gerek erkekler kadınlardan daha uzun yaşıyor.

5) Gelir Adaletsizliği

ABD’de bir erkek 14 Kasım’da çalışmayı bıraktığında yıl sonuna kadar çalışan bir kadın ile aynı ücreti alıyor.
Beyaz bir erkek 64 yaşında emekli olduğunda toplam kazandığı parayı kazanabilmek için Hispanik erkeklerin 83, siyahi erkeklerin 85, asyalı ve beyaz kadınların 93, siyahi kadınların 105, hispanik kadınların ise 118 yaşına kadar çalışması gerekiyor.

6) Küresel Isınma

Bir çizburgerin üretiminde 6.1 kilogramlık karbondioksit emisyonu oluyor.
ABD’de ölen insanların vücudunun yakılmasıyla her yıl 250,000 ton karbondioksit açığa çıkıyor. Bu miktar, 41,000 arabanın verdiği zarar ile aynı.
Küresel ısınmaya en çok sebep olan ülkeler Çin, ABD, Hindistan ve Rusya olsa da kişi başına üretilen kirlilik göze alındığında işler değişebiliyor. Kişi başı karbon üretim miktarına göre doğayı en çok kirleten ülkeler; Katar, Kuveyt ve Bahreyn gibi enerji ihracatı yapan küçük ülkeler ve Trinidad ve Tobago gibi turistik küçük adalar. Çevreye en az zarar veren ülke ise Tuvalu adında 26 metrekarelik bir Okyanusya ülkesi.

7) Silahlanma

Son 50 yılda silahla öldürülen Amerikalıların sayısı, tüm Amerika tarihindeki savaşlarda ölenlerden daha fazla.
Amerika’da silah ile öldürülme riski, trafik kazasında ölme riskine eşitken Japonya’da bu oran yıldırım çarpması ile ölme riskine eşit. Avustralya’da ise birinin silahla öldürülme riski o kişinin yataktan düşerek ölme riski ile aynı.
2000 yılından bu yana silah satışları %63 artarken silahı olan insan sayısı azalıyor.
Amerika’da silah satışları en çok av sezonunun açıldığı Şubat ve yılbaşı hediyelerinin alındığı Aralık ayında artış gösteriyor.

8) Uyuşturucu Kullanımı

Dünya nüfusunun %5’ini oluşturan bir kesim tüm dünyadaki Opioid uyuşturucuların %80’ini tüketiyor.
Avustralya %32 ve İngiltere’de %29. Opioid uyuşturucu bağımlılığının en yüksek olduğu ülkeler ise ağrının en çok hissedildiği, ABD, Avustralya ve İngiltere.

9) Orta Sınıfın Giderek Yok Olması

Dünyadaki en zengin 8 kişinin serveti insanlığın en fakir %50’sinin servetlerinin toplamına eşit.
Servet farklılığına en çok sebep olan şey ise işçiler ve üst düzey yöneticiler arasındaki maaş farkı; Wal-Mart CEO’su işçilerinden 1188 kat daha fazla maaş alıyor, GAP CEO’su 2900 kat, McDonalds CEO’su 3101 kat fazla maaş alıyor. Farkın bu kadar büyük olmadığı şirketler de yok değil: FitBit CEO’su çalışanlarının kazandığı her 1 dolar için yalnızca 23 dolar kazanıyor, Tesla CEO’su Elon Musk ise asgari ücret alıyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Kategoriler: Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version