Zorlu Holding ve Zorlu PSM’nin hayata geçirdiği, Türkiye’nin yaratıcı endüstrileri ve teknolojiyi odağına alan ilk interaktif platformu Digi.logue, Gelecek Anlatıcıları (Future Tellers) temasıyla bugün gerçekleşiyor.
…
09:45 | Levent Erden’in moderatörlüğünde açılış konuşmaları başlıyor.
Leven Erden: Geleceğin içinde yaşıyoruz. Artık hiçbir şey bizi şaşırtmıyor.
Ömer Yüngül (Zorlu Holding CEO’su): Ben bu platformu, Medici ailesinin Rönesans’a hazırladığı ortam gibi, bir fırsat olarak görüyorum.
Ömer Yüngül (Zorlu Holding CEO’su): Ülkeler orta gelir tuzağından ancak yeni fikirleri hayata geçirerek kurtulabilecekler.
Lalin Akalan (Digi.logue Artistik Direktörü): Gelecek “orada” duran bir varlık mı, yoksa onu biz mi inşa ediyoruz?
…
10:00 | Stanford Üniversitesi’nde Makina Mühendisliği Tasarımı Öğretim Üyesi ve The Crucible Kurucusu olan Michael Sturtz sahnede!
Michael Sturtz: Çevremizdeki dünyayı anlamakta atılan ilk adım, öncelikle kendi sesimizi duyabilmektir.
Michael Sturtz: Bana sorarsanız, kendinizi ifade etmekteki asıl itici güç yaratıcılıktır.
Michael Sturtz: Tasarım için öncelikle empati kurulmalıdır. Mühendisler, pazarlamacılar dünyanın neyi seveceklerine karar veriyorlar.
Michael Sturtz: Tasarım da ister istemez hep göz ardı edilir, bu psikolojik bir süreçtir. Umutları, rüyaları anlamak ve sorun çözmek yerine ihtiyacı belirlemek tasarımı tümden değiştirmiştir.
Michael Sturtz: Autodesk CEO’su Carl Besk der ki “Bizi inovasyona sürükleyen asıl şey insandır”.
Michael Sturtz: Çocukların yaratıcılıkları 8-10 yaşlarına kadar hızla artarken, sonra yavaşlıyor ve 25 yaşından sonra ise yaratıcılık tamamen duruyor.
…
10:30 | “Geleceğin Ödemesi: Adil bir Finansal gelecek mümkün mü?” isimli panel başlıyor.
Dr. Soner Canko (Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü): Bitcoini seviyorum çünkü dünyaya Blockchain’i armağan etti.
Cemil Şinasi Türün (Blockchain Evangelist, Defterhane Kurucu Ortağı): Şimdinin çocuklarının postanelerin yolunu bilmedikleri gibi, geleceğin çocukları da bankaların ne olduğunu bilmeyecekler.
Cemil Şinasi Türün: Türkiye’de dünyadakinin on katı kdar Bitcoin dönüyor, ancak kimse bunu bilmiyor. Çünkü ilk bitcoinin “vadeli çek” olduğunu yalnızca biz biliyoruz.
Soner Canko: Güç bir yerden “her yere” doğru el değiştiriyor. Artık güç merkezden çevreye doğru dağılıyor.
…
11:00 | Eğitmen, Sanatçı, İskele 47 Ortak Yaratıcısı olan Bager Akbay “Otonom Varlıklar” isimli sunumuyla sahnede.
Bager Akbay: Bir dağın, bir nehrin var olma hakkı var. İşimize geldiğinde onları yok etmekle, işimize geldiğinde bir yaşlıyı yok etmek aynı şeyler.
…
11:15 | Yine Levent Erden’in moderatörlüğünde, önemli isimlerin katıldığı 4 kişilik bir panel başlıyor. Panelin adı: “Geleceği Geliştirmek: Akademik ve Sektörel Ar-Ge projelerinin sahne arkası keşfi ve gündelik hayatlarımıza etkileri”.
Prof. Dr. Zehra Çataltepe (tazi.io Kurucu Ortağı, İTÜ Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi Öğretim Üyesi): Öğrenme, parametrelerin en uygun şekilde optimize edilmesidir. Dlayısıyla makineler de bu şekilde optimize edilebiliyor ve öğrenebiliyorlar.
Prof. Dr. Zehra Çataltepe: Makinelerin dünyayı ele geçireceği senaryolardan oldukça uzağız ancak makinelerin öğrenmesi dünyayı oldukça değiştirecek.
Prof. Çağatay Başdoğan (Koç Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Robotik ve Mekatronik Laboratuvarı Direktörü): Gelecekte telefondan alışveriş yaparken ürünü yalnızca görmeyecek, dokunarak hissedebileceksiniz.
Deniz Karaşahin (Osteoid Sağlık Teknolojileri Kurucusu): 3D yazıcılar hepimizin hayatının içinde olacak. Beş sene sonra bir şeylerin gözümüzün önünde var olduğunu göreceğiz. Var oluşuna tanık olacağız.
Metin Salt (Vestel Ventures Genel Müdürü): Biz dünyayı CPU ile öğrendik, siz GPU ile öğreniyorsunuz, gelecek nesil ise TPU ile öğrenecek. Gelecek, nereye götürüyorsa biz de oraya savruluyoruz.
Metin Salt: Türkiyede girişimcilik ekosistemi çok gelişti.
Prof. Dr. Zehra Çataltepe: Girişimcilerin yaptığı en faydalı şeylerden birisi, start-up’larını birbirleriyle tanıştırmalarıdır.
Prof. Çağatay Başdoğan: Biz ülke olarak planlarımızı zaten ortaya çıkmış veya yakın zamanda ortaya çıkacak şeyler üzerine kuruyoruz. Ancak fark yaratacaksak 15-20 yıl sonrasını hayal edip yatırımlarımızı o yönde gerçekleştirmeliyiz.
…
13:00 | “Sanat + Teknoloji / Karmaşıklık” isimli sunumuyla TodaysArt Festivali Kurucu ve Direktörü Olof van Winden sahnede.
Olof van Winden: 2023’te bir insan kadar güçlü bilgisayarlar üretebileceğimizi, ondan 20 yıl sonra ise tüm insanlar kadar güçlü bilgisayarlara erişmiş olacağımızı düşünüyorum.
Olof van Winden: Teknolojinin olumsuz yönleri de yok değil. Onu savaşta kullanmamız ama doğayı değiştirme gücünü kendimizde görmemiz gibi.
Olof van Winden: Dünyanın oluşumunda önce Geosfer vardı. Daha sonra Biyosfer oluştu ve insanlık ile birlikte bu “teknosfer”e dönüştü.
Olof van Winden: Bilime inanırım ancak sadece bilim yeterli değildir. Kültür ve yaratıcılık oldukça önemlidir. Biz ekonomimizi iyileştirmek için değil, insanlığımızı iyileştirmek için çabalamalıyız.
…
13:20 | Yeni bir panel başlıyor!
Refik Anadol (Medya Sanatçısı, Araştırmacı): Blade Runner filminin Los Angeles’ı çok da uzak değil. Silikon Vadisi’nde uçan arabaların kullanımına yavaş yavaş başlanıyor.
Refik Anadol: Boston Dynamics robotları en zor hareketlerden olan tutma, yerleştirme ve dönme hareketlerini gerçekleştirmeye başladılar.
Damien Henry (Google Arts & Culture Lab Başkanı): Bir sanat eseri karşısında ne kadar zaman geçirirseniz öğrenmeyi o kadar kolaylaştırırsınız. Biz de size bu verileri daha kolay analiz edebilmeniz için yardımcı olmaya çalışıyoruz.
Damien Henry: Zekanın ne olduğunu bilmiyoruz, o yüzden makineleri anlamak daha kolay. Ya bilgisayara ne yapacağını uzun uzun anlatırsınız ya da bir kod yazarsınız.
Ersinhan Ersin (Sanatçı, Yönetmen, Marshmallow Laser Feast): Arttırılmış gerçekliğin hayatımızın her alanına etki ettiğinin farkına varmalıyız.
Ersinhan Ersin: Etrafımızdaki çoğu logoyu tanıyabilirken, doğada bildiğimiz kaç yaprak çeşidi var?
Pınar Yoldaş (Mimar, Sanatçı, Araştırmacı): Bir veri oluşur oluşmaz algoritması yaratılıyor ve bu sayede bir güç kazanıyor. Veriler sayesinde daha trafiğe çıkmadan trafiği görebiliyoruz.
Yorumlar (0) Yorum Yap