2016 yılı boyunca Mark Zuckerberg’ın Snapchat’e açtığı savaşı sizlere anlattık. Mark Zuckerberg, Snapchat’ten çekindiğini açık bir şekilde dile getirmese de yaptıklarıyla bize bunu anlatıyor. Sürekli ona karşı hamleler yapıyor ve artık bir sosyal medya sitesi olmaktan çok daha öteye geçen Facebook’u geliştirdikçe geliştiriyor. Örneğin, burada ve burada, Facebook’un Snapchat’e karşı yaptıklarının sadece iki tane örneğini görüyoruz.
Zuckerberg’in Snapchat korkusu boşuna değil. Her ne kadar Instagram Stories ile Snapchat’in tahtını sallamış olsa da genç kullanıcıların büyük bir çoğunluğu hala Snapchat tarafında. Buradaki yazımızda, istatistiklerle bu konuya değinmiştik. Zuckerberg’in 2012 yılında Snapchat’i satın almak için götürdüğü 3 milyar dolarlık teklif bu korkunun çok da yeni olmadığını gösteriyor. O zamanlardan itibaren Snapchat, Facebook’un rakibi konumundaydı.
2016 itibariyle Facebook strateji değiştirmeye başladı. Snapchat’te görmüş olduğumuz farklılıkları teker teker Facebook ve ürünleri olan Instagram ve Messenger’a dahil etmeye başladı. Agresif bir tutum sergileyen Zuckerberg, Snapchat’e açık bir savaş ilan etti diyebiliriz.
Facebook’un Snapchat tehdidine karşı aldığı önlemlerin bir kısmını sizler için sıraladık.
- Facebook, bir fotoğraf filtre uygulaması olan MSQRD’yi Mart 2016’da sayın aldı. Bu teknolojiyi, Messenger ve Facebook’a entegre etti.
- Messenger’da anlık fotoğraf paylaşımı amacıyla sohbet esnasında hızlı fotoğraf gönderme özelliği aktif edildi.
- Snapchat’in neredeyse bir kopyası olduğunu iddia edebileceğimiz kadar benzeyen Flash’i piyasaya sürdü.
- Instagram Stories’i saymazsak olmaz.
- Instagram’a anlık fotoğraf gönderme özelliği geldi.
Facebook, Flash gibi uygulamalarıyla, gelişmekte olan pazarlarda (Hindistan, Brezilya gibi) güçlü olmak istiyor. Snapchat’in genç kitlesine ulaşmak için elinden geleni yapıyor. Snapchat, en son, günlük 150 milyon kullanıcısı olduğunu açıklamıştı. Facebook tarafında ise bu rakam 1.18 milyar kullanıcı.
Yorumlar (0) Yorum Yap