Öğrenciyseniz bitirme projelerinin sunumu ile geçecek yoğun günler sizleri bekliyor. Beyaz yakalıysanız, tabii ki olmazsa olmazımız toplantılar…
Hayır yine mi aynı sıkıcı sunumlar! Daha kaç tane sıkıcı sunum izlemeye tahammül edebileceksiniz ki? Daha eğlenceli ve dikkat çekici sunumlar hazırlamanız mümkün. Belki müdürünüzde güzel bir etki bırakacaksınız, belki de bitirme tezi sunumuzda size güzel artılar katacak kim bilir.
İşte sizin için 10 harika ipucu.
…
1) Bir senaryo yazın.
Küçük bir planlama uzunca yol almanızı sağlar. Çoğu PowerPoint sunumu genelde tekdüze ve sıradandır, bu da yapılan sunumu daha da zorlaştırır. Unutmayın, slaytlarınızın asıl amacı izleyicinize söyleyeceğiniz şeyleri göstermek ve detaylandırarak anlatmaktır. Eğer doğaçlama konusunda bir uzman değilseniz slaytları hazırlamadan önce genel hatları ile sunumu özetlemek işinizi kolaylaştıracaktır. Yazacağınız hikayenin kurallara uygun olmasına dikkat edin. Giriş, gelişme ve sonuç üçlemesine dikkat edin.
…
2) Tek seferde yalnızca bir şey anlatın.
Konuşmanız boyunca ekranda gözükmesi gereken şey konuştuğunuz şey hakkında olmalıdır. Dinleyiciler neredeyse anında ekrandakileri okuyacaktır. Örnek vermek gerekirse tek bir slaytta dört önemli konudan bahsedecekseniz ve hepsi aynı anda ekranda gösterilirse dinleyiciler çoktan diğer konuları görüp okuyacak ve sizin önünüze geçecektir.
Demek istediğim şu ki, bir konu hakkında konuşup ardından rakamlarla örnek vereceğiniz sırada slaytta tabloların ve verilerin gözükmesi sizin için her zaman bir artıdır.
…
3) Paragraflara yer yok!
Çoğu sunumun başarısız olma sebeplerinden biri de bir yazar edasıyla her bir slayta birbirinden alakasız belgeler, yazılar ve metin blokları yerleştirerek yazmak istedikleri şeyi slayta işlediklerine inandırmalarıdır.
Tebrikler. Bir oda dolusu insanın ölmesine neden oldunuz. Ölüm nedeni: ölümcül dozda can sıkıntısı.
Slaytlar sununun kendisi değil, sunumunuz için resimlerden ibaret olmalıdır. PowerPoint ve bir çok sunum programı, sunum esnasında sadece sizin görebildiğiniz ekranda gözüken not kartları özelliğine sahip. Bunu kullanmayı ihmal etmeyin.
…
4) Tasarıma önem verin.
PowerPoint ve türevleri uygulamalar slaytlarınıza görsel efekt ekleyebileceğiniz bir çok çeşitli araçlarla birlikte gelmekte. Slaytlar arası geçişler, metinlerin ekrana zıplayarak gelmesi gibi bir çok aşina olduğumuz efektleri biliyoruz.
Bunların haricinde deneyebileceğiniz şeylerden birkaç tane söz etmek gerekirse;
Ana başlıklarda Sans Serif yazı tiplerini kullanın. Bunlara da örnek vermek gerekirse Arial ,Helvetica, ya da Calibri. Hem okuması en rahat yazı tipleridir hem de görseli.
Eğer okunaklı olduğunu düşünüyorsanız slayt başlıklarında dekoratif yazı tipleri de kullanabilirsiniz. El yazısı, Kaligrafi gibi.
Koyu renkli metni, aydınlık bir arka plan üzerine koyun. Okumayı kolaylaştıran önemli faktörlerden biri de bu.
Metninizi sola ya da sağa hizalayın.
Dağınıklıktan kaçının. Bir başlık, birkaç ana hat ve belki de ufak bir görüntü. Daha fazlası dinleyicinin dikkatini dağıtacaktır.
…
5) Görselleri dikkatli kullanın.
Sunumda kullanılan görseller hakkında iki ana düşünce hakim. Kimilerine göre görseller dinleyicileri etkilemeli ve onları meşgul etmek için kullanılmalı, kimilerine göre ise görsellerin tamamen dikkat dağınıklığına sebep olduğu için kimi zaman gerek bile duyulmamalı.
Her iki hipotezin de kendinine has doğru noktaları mevcut. En iyisi farkı anlamaktan geçiyor. Görselleri yalnızca çok önemli bir bilgi vereceğiniz zaman kullanarak o noktaya odaklanmalarını sağlayın.
Ufak bir hatırlatma, görselleri kullanırken Office 2003 ve daha eski sürümlerdeki standart taslakları sık kullanmamaya çalışın. Dünya üzerinde bunları görmeyen hemen hemen kalmadı.
Eğer standart sunumlardan sıkıldıysanız bir başka içeriğimiz sizin için faydalı olabilir;
…
6) Ekranın dışından düşünün.
Ekrandaki slaytların sunumun bütününün değil, yalnızca bir parçası olduğunu unutmayın. Sunum şeklinize biraz özen gösterin. Ne giydiğiniz, odanın etrafında nasıl hareket ettiğiniz sunumunuzu tamamlayan diğer öğelerdir. Unutmayın, sunumlarınız her ne kadar ilgi çekici olursa olsun asıl ilgi odağı sizsiniz.
…
7) Dinleyicileri kendinize bağlayın.
Şaşırtıcı ya da merak uyandıran bir konu ile başlayın. Dinleyicilerin fark etmesini, sandalyede dik oturup dinlemeye başladığını fark edin. En güçlü bağlama yolu, dinleyicinin duygularına hitap etmektir. Bir öneri sunun, şaşırtın ya da korkutun. Böylece sunumunuzun geri kalanı tahmin ettiğinizden de güzel geçecek.
…
8) Soru sorun.
Sorular dinleyicilerde merak uyandırır ve onları meşgul eder. O yüzden soru sormaktan çekinmeyin. Bir sonraki slayta geçmeden önce soru sorarak merak duygularını arttırın. Eğer sunumunuz uygunsa da o sırada küçük bir soru-cevap bile yapabilirsiniz.
…
9) Sesinizin ayarlayın.
Hepimiz mutlaka tek düze ses tonuyla dakikalarca saatlerce süren sıkıcı bir sunum dinlemişizdir. Bu hatayı yapmayın! Bir arkadaşınızla konuşurmuşçasına sunum yapın, elinizdeki hazır kartları okuyor gibi değil.
…
10) Kuralları çiğneyin!
Diğer her şeyde olduğu gibi kimi zaman bazı kurallar işlemez. Bir kuralı çiğnemek için iyi bir nedeniniz olduğunu düşünüyorsanız, devam edin ve yapın. Kural kırmak kabul edilebilir bir davranıştır. Ama siz gene çok da agresif bir şekilde bunu gerçekleştirmeyin. 🙂
Yorumlar (0) Yorum Yap