Daha Akıllı Olmak İsteyenlerin Başvurduğu 7 Hobi

Geçmişten günümüze varılan tüm yargılarda insanların kendilerine yetecek kadar var olan bir potansiyelle doğduğuna inanılıyordu. Son birkaç senede bilim adamları var olan potansiyelin artabileceğini ve bunu arttırmanın insanlık için keyifli bir süreç olduğunu kanıtladılar. Şimdilerde bizler ise, yeni beceriler kazanarak beynimizin hızını arttırıyor ve öğrenme yolculuğunda kendimize yeni nöral yollar ekliyoruz.

Bilimin de dediğine göre bizi daha akıllı kılacak 7 hobinin listesini inceleyebiliriz.

1) Bir enstrüman çalın.

Müzik aletlerine olan ilgi ve çalma yetisi; yaratıcılık, analitik beceri, dil, matematik ve ince motor becerilerin gelişmesinde önemli bir yardımcı rol oynuyor. Bununla birlikte başka herhangi bir egzersizde olduğu gibi, enstrüman çalmaya disiplinli çalışma programı eklendiği an beyin bu işlevlerini güçlendiriyor ve sahip olduğu güçle beraber başka aktivitelere de başvurmamızı sağlıyor.


2) Mutlaka bir şeyler okuyun.


Sizi keyiflendirecek ne buluyorsanız okuyun. Bu Game of Thrones da olabilir Harry Potter da The Economist de… Okuma konusunda kendinize sınırlar çizmemeyi öğrenin. Okumak kendizi daha iyi hissetmenizi sağlayacak ve sizi stresten uzaklaştıracaktır. Bu sizin 3 tip zekanızı arttıracaktır: kristalize, sıvı ve duygusal. 3 tip zekanızın birden yükselmesi tespit süreçlerini daha iyi anlamanızı, doğru yorumlar getirmenizi, diğer insanların duygularına karşılık vermenizi, farklı bilgi parçalarını bir araya getirerek problem çözme yetinizi arttıracaktır.


3) Düzenli egzersiz yapın.


Ara sıra egzersiz yapmak kendinizi kandırmak ve hile yapmaktan başka bir şey değildir. Düzenli egzersizin çok daha etkili olduğu kanıtlanmış bir gerçektir çünkü düzenli çalışan hücrelerin egzersiz anında kullandıkları protein ile hafıza, öğrenme, odaklanma, konsantrasyon ve anlayışı arttırdıkları görülmüştür. Bu özellikler zihninizin keskinliği olarak adlandırılırlar. Bunun yanında bilim adamları sürekli oturarak çalışmanın beynimizi engellediğini söylemektedir.


4) Yeni bir dil öğrenin.


Hafızanızı geliştirmek ve bunun yanında yeni bir dil öğrenmek için en iyi yol bulmaca çözmektir. Araştırmalar ise iki dil bilen insanların tek dil bilen insanlara göre bulmacayı daha kolay çözdüklerini göstermektedir. Yeni bir dil öğrenmek beyninizin, zihinsel ve zorlu görevlerin altından daha rahat kalkmasını sağlar. Bu da planlama ve problem çözme gibi tipik genel yeteneklerinizin gelişmesine katkıda bulunacaktır.

Buna ek olarak en az iki dil konuşan kişilerin ortak beceri ortamlarının daha geniş olduğu görülmüştür. Çevrenizdekilere karşı üstün gelmek istiyorsanız İspanyolca ve Fransızca gibi dünya dilleri ile beceri ortamlarınızı büyük tutmanız gerekir. Aksi takdirde güçlü insanların yanında zayıf halka olmayı kabul etmek zorunda kalırsınız.


5) Kümülatif öğrenme yeteneğinizi test edin.


Son zamanların en büyük problemi olan geçici öğrenme sistemi kümülatif öğrenme yeteneğimizi neredeyse sıfıra indiriyor. Sadece anı kurtarmak için öğrendiğimiz bilgilerin gelişimimiz için değeri yok denecek kadar az. Bu doğrultuda kişisel gelişim programınıza kümülatif öğrenmeyi entegre ederek başlamak zorundasınız. Geldiğimiz noktada yabancı dil öğrenmek, kümülatif öğrenme yeteneğimizi geliştirmek için çok önemli. Sayısız kez tekrar edilen grammer kuralları ve kelimeler; gerçek öğrenme şeklinin nasıl olduğunu beynimize göstermek için en büyük yardımcı rolünde.

Günlük yaşamınızda da kümülatif öğrenme kavramını rutininizin içine sokmak çok önemli. Örneğin önemli bir sempozyum sırasında dikkatinizi çeken bilgileri küçük bir günlükte toplamak, daha sonra bu bilgilerin üzerinden geçmek için en efektif yol olacaktır.


6) Beyninizin sınırlarının dışında çalıştırın.


Sudoku, bulmaca, bilmece, kart oyunları, video ve masa oyunları gibi benzeri faaliyetler nöroplastisiteyi arttıracaktır. Bu özellik, temelde kendini yeniden organize eden beynin belli nöral yolların dışına çıkması ve yelpazesini genişletmesi demektir. Sinir hücreleri ise yeni yollarla beraber farklı noktalardan bakış açıları ve görme yeteneği sağlayarak nöroplastisiteyi arttıracaktır.

Yüksek plastisiteye sahip insanların anksiyete ve depresyona olan yatkınlıklarının çok daha az olduğu görülmüştür.


7) Meditasyon yapın.


Dalay Lama ve diğer rahipler meditasyonun şefkate odaklanmak olduğunu söylemişlerdir. Onların beyin dalgalarında yapılan araştırmaya göre ise zihnin derin bir şefkate bağlı olduğu kanıtlanmış bir gerçektir. Meditasyon genel bir fikir ile beyni daha da geliştiren ve bunu kişiye bilerek yaptıran bir aktivite olarak görülmüştür. Bahsettiğimiz meditasyon gibi farklı aktiviteler, beynin farklı dalgalarını uyararak kişinin kendisini daha güçlü ve rakipsiz hissetmesini sağlamanın yanında zayıf yönlerini iyileştirdiği de doğrudur.

Özellikle mesleki zirvesinde olan profesyoneller ve girişimciler için meditasyon; günlük rutinlerini kırıp zihinlerine rahatlatıcı bir boşluk sağlamak demektir.

Facebook'ta Paylaş new-twitter-paylas

Kategoriler: Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/