Sanatın Birçok Alanında Başarılı Olan Can Bonomo’dan Başarıya Dair Neler Öğrenebiliriz?

Elif Özçakmak

Elif Özçakmak

İTÜ - İşletme Mühendisliği | Editör @ceotudent

Yaptığınız işlerde başarılı olmak, diğerlerinin arasından sıyrılıp öne çıkmak istiyorsanız, diğerlerinden farklı bir şeyler yapmalısınız. Günümüzde de birçok başarılı insan, birden fazla unvana sahip. Steve Jobs’ın kendini geliştirmek için üzerinde durduğu yöntemlerden biri de, farklı ilgi alanlarına sahip olmaktı. Bakış açınızı genişletmek, kendinizi geliştirmek istiyorsanız, kutunun dışına çıkıp ilgi duyduğunuz alanlara dahil olmalısınız.

Farklı olun, farklı düşünün: Sıradan işler yapmaktansa aykırı işler ortaya koymak size farklılığı getirecektir. -Steve Jobs

Daha çok müzisyen kimliğiyle tanınan Can Bonomo, albümleri, şiir kitapları, resim sergisi, radyo, TV sunuculuğu gibi birçok alanda işler yapan, çok şey üreten ve üretmeyi seven çok yönlü bir sanatçı. Annesi ressam olan Bonomo, sanatla ve edebiyatla ilgilenmeye annesi sayesinde başlıyor, bugünlere birçok alanda yaptığı başarılı işleri getiriyor ve hala üretmeye devam ediyor.


Peki, neler yapıyor?

Dokuz yaşındayken gitar çalmaya başlayan Bonomo, üniversite için İstanbul’a geldiğinde ses prodüksiyonculuğu yapmaya başladı. Bilgi Üniversitesi’nde Sinema-Televizyon eğitimi alırken Radyo Klas, Number One FM ve Radio N101’de radyoculuk yaptı.
 2011’de ilk albümü Meczup’u yayınladı ve 2019’da 5. albümü Ruhum Bela’yı çıkardı. Zaman zaman tiyatro yazan Can Bonomo, bir dönem senaryo doktorluğu yaptı. Bazı dizilerde rol alarak oyunculuk da yapan Bonomo, ileride yönetmenlik yapmayı istiyor ve bu alanda da kendini geliştiriyor.
Bunların yanında, çocukluğundan beri okumayı çok seviyor. Çocukluğunda kitap kurdu olan Bonomo, aynı zamanda şiir okumayı da çok seviyor. Bu alanda edindiği birikim ve sanatsal ruhunun da buna eklenmesiyle “Delirmek Belirmektir”, “Şu Sevdalar Tevatürü” ve “Parya Koma” isimli şiir kitabını çıkardı.
Aynı zamanda şiirleriyle ödüller de alıyor. Sanatın birçok dalında işler yapan Bonomo, grafik tasarım eğitimi almış ve illüstrasyon yapıyor. Hatta ilk sergisi “Anachronismus”u 2015 yılında açtı, hala illüstrasyon yapmaya devam ediyor.
 Bunun yanında, podcast ile de ilgileniyor. Türkiye’de en çok dinlenen iki podcast O Tarz Mı ve Podcastia Maceraları’nda yer alıyor. Dinleyicilerden gelen sorulara eğlenceli tavsiyeler verdikleri O Tarz Mı ve şu sıralar oldukça popüler bir tür olan rol yapma oyunu (RPG) oynadıkları Podcastia ile oldukça geniş bir kitleye ulaştılar ve hatta 3 kez canlı bir etkinlik olarak dinleyicilerle aynı ortamda yayın yaptılar ve bütün biletler tükenmişti.


Hayal gücünü kullanarak kendini farklı alanlarda, farklı şekillerde ifade etmeyi başarabilen Can Bonomo ve onun gibi çok yönlü insanlar, bu kadar farklı disiplinle nasıl uğraşıyor ve onlardan neler öğrenebiliriz?

Çok yönlü olacaksanız veya çok yönlü biriyseniz, birden fazla şeyle uğraşırken bunların gerçekten istediğiniz şeyler olmasına da dikkat etmelisiniz.
Çok yönlü insanlar, donanımlı oldukları için dünyayı algılama biçimleri gelişir. Böylece daha çok yönlü düşünmeye başlarlar ve olayları daha gelişmiş bir bakış açısıyla değerlendirebilirler. Bununla birlikte, eylemlerini de daha kapsamlı bir düşünme biçimiyle gerçekleştirirler.
Bu kişilerin uğraştığı farklı disiplinler birbiriyle ilişkilendirilebilir ve bundan başarılı sonuçlara ulaşabilirler. Farklı alanlardan edindikleri bilgiler birbirine katkı sağlayabilir. Can Bonomo’nun yazdığı şarkı sözlerinde, şiirlerinin etkisini görebilirsiniz. Bu da şarkılarına daha sanatsal bir doku katıyor.
Elbette çok yönlü olmak, disiplinli olmayı da gerektiriyor. Zamanı iyi yönetmek ve planlı olmak birden fazla alanla ilgilenebilmek için çok önemli. Röportajlarında anlattığı üzere Can Bonomo, işlerini kendi yazıhanesinde yapıyor. Sabah işe gider gibi evden çıkıyor, o gün neler yapacağına karar veriyor ve bir şeyler üretmeye koyuluyor. Aynı zamanda stüdyo kayıtlarını, röportajları, gitmesi gereken etkinlikleri ve arkadaşlarıyla buluşmalarını da iyi planlıyor.

“Kendinizi üretmeye adarsanız tükenirsiniz. Yaşamaya adayanların tükettiği gibi. Bir orta yol bulmak lazım.” – İstanbul Life Röportajı

Bonomo, çalışmaya koyulduğunda ilham gelmesini beklemiyor. Çok yönlü bir sanatçı olarak, çok çalışmanın başarıyı getireceğine inanıyor. Yaptığı her iş üzerinde kendisi çok emek harcıyor ve farklı alanlara emek harcamak, yaratıcılığını da geliştiriyor. Birden fazla işle, yarım yarım uğraşmıyor. Her şeyi planlı bir şekilde, özenle hazırlıyor ve içine sindiğinde yayınlıyor.
Çok yönlü olmak, yalnızca kendinizi geliştirmek adına beceriler edinmek anlamına gelmiyor. Birden fazla alanda işler yapan insanlar, bu tercihleri genellikle keyif aldıkları aktivitelere göre seçiyorlar. Çalışırken bir spor ya da sanat dalı öğrenmek, yeni bir dil öğrenmek de çok yönlü kişiliğinize katkı sağlayabilir. Can Bonomo da tercihlerini bu şekilde yapıyor ve ilgi duyduğu, yeteneklerini geliştirebileceği alanlarda beceri ve deneyim kazanıyor.
Bir röportajında, sanatında kalıcı olmayı nasıl başardığı sorulduğunda şöyle açıklıyor:

“Çalışmayı hiç bırakmadım en önemli etken bu. Kendi sözlerimi, kendi bestelerimi yapıyorum, üretiyorum. Böyle olunca, yani kendin ürettiğin zaman daha avantajlı oluyorsun bence. İşin sancısı da kaygısı da, eğrisi de doğrusu da senin içinde halloluyor.” – Redbull Röportajı

Birbirinden farklı işlerle uğraşmak, düşünme biçiminizi de geliştiriyor. Farklı düşünmeyi öğrendiğinizde, zihninizin analitik düşünme yapısı da gelişiyor. Böylece problem çözme yeteneği gelişiyor ve meslek hayatında yükselmek daha kolay hale geliyor.
Farklı olmak, aynı zamanda özgün olmak demektir diyebiliriz. Olaylara bakış açınızı geliştirerek özgün olabilmek sizi mülakatlarda, iş hayatında, hayatınızın birçok alanında öne çıkaracaktır. “İstanbul müziği” olarak adlandırdığı özgün müziği, farklı alanlardaki yetenekleri ve kendine özgü tarzıyla Can Bonomo da hitap ettiği kitle tarafından oldukça sevilen, yaptığı işlerle kendinden söz ettiren ve farklı kitlelerin ilgisini çeken bir sanatçı.
Çok yönlü olmak, aynı zamanda meraklı olmanın da bir getirisidir. Merak ettikçe yeni bir şeyler denemek istersiniz. Ayşe Arman’a verdiği röportajda Can Bonomo, bütün bu yaptığı işlerin hep devam eden kendini arama ve bulma yolculuğu olduğunu söylüyor. Bunu da merakı sayesinde sağlıyor.

“Ben hep meraklıydım. Müziğe, sanata, taklide çok meraklıydım. Zaten sanat da, doğanın taklidi gibi bir şey biraz…” – Ayşe Arman Röportajı


Birbirinden farklı birden fazla işle uğraşmanın hem şu anki hayatınızda hem de gelecekte size sağlayacağı katkılarla hayallerinize ulaşan basamakları keyif alarak tırmanabilirsiniz. Can Bonomo, sevdiği, ilgi duyduğu alanları deneyimleyerek, kendini geliştirerek birçok farklı başarıya imza atmış. Kendisi, ileride şair olarak anılmak istiyor ama hangi alanda olursa olsun, merakı, çalışkanlığı, enerjisi ve üretkenliğiyle de çok güzel işlere imza atacak gibi görünüyor. Kendini sürekli geliştiriyor ve bunu yaparken hayatı kaçırmıyor.
Kategoriler: Başarı

Yorumlar (0) Yorum Yap

/