Ünlü CEO’lara, adını tarihe yazdırmış devlet adamlarına, bilim insanlarına ve daha nice önemli isme baktığımız zaman günlük hayatlarında çeşitli alışkanlıklar, rutinler olduğunu görürüz. Bu alışkanlıklar, çoğu zaman başarıya yardım eden ve günlük hayatı düzenleyen küçük aktivitelerdir. Yaşamınızda yaptığınız küçük değişikliklerle daha kaliteli zamana ve enerjiye sahip olabilirsiniz. O zaman başlayalım.
1) Günün ilk sözünü tutun.
Her birimiz gece yatmadan önce, ertesi gün için kendimize bir söz veririz. Ve bu sözümüzü tek başımıza vermeyiz çoğu zaman. Bir şahitimiz ve destekçimiz olur bu sözü tutmak için. Biz ona “alarm” diyoruz. Çoğu geceler “Yarın şu saatte kalkacağım.” diyoruz ve öyle uyuyoruz. Sabah o saat olup da destekçimiz alarm çalmaya başladığında eğer onu susturup tatlı uykunuza devam edersiniz günün ilk sözünü tutmayarak güne başlangıç yapmış oluyorsunuz.
Kendinize belirli saatlerde uyanmayı alışkanlık haline getirin ve bu düzene uyun. Günün ilk sözü uyanmakla ilgili, kendinize verdiğiniz sözü tutun.
2) Başarı için giyinin.
Aslında çok basit, iyi görün – iyi hisset.
Sabah uyandığınızda hissettiğiniz enerjiyi somutlaştırmak adına kendinizi iyi hissettiğiniz kıyafetleri giyin. Bu size pozitif bir enerji yükleyecektir ve pozitif enerji gün boyunca yanınızda olmasını istediğiniz şeylerden birisi. İyi giyinmek, enerjik olmak da diyebiliriz.
3) Biraz rahatlatıcı zaman.
Günün karmaşası başlamadan, kendinize biraz zaman ayırın. Kimisi bu zaman diliminde meditasyon yaparken kimisi çayını demleyip gazetesini okumayı seçer. Her ne olursa olsun kendinizi sakinleştiren bir an yaratın. Bu sakin an, sizi günün içindeki kaosa hazırlayacak ve gün içerisinde kendinizi daha rahat hissedeceksiniz.
4) Öğle yemeği yiyin.
Birçok insan öğle yemeğinin değerini küçümsemektedir. Bir sandviçle de olsa bir öğle arası yapın ve işinize ara verin. Hem işinize biraz ara vermek zihninize iyi gelecektir hem de vücudunuza öğle yemeğinin büyük faydası olacaktır. Eğer çok yoğun bir gün yaşıyorsanız ve öğle yemeğini atlıyorsanız gün içerisinde bazı şeylerin dengesi bozulacaktır, sizi temin ederiz.
5) Kendinize öğleden sonra zamanı yaratın.
Biliyoruz gün içerisinde yoğun tempoda iş yapıyorsunuz. Teslim tarihi yaklaşan projeler, yapılması gereken onlarca iş arasında nasıl kendime zaman ayırayım diyorsunuz. Haklısınız ama genel olarak işler bittikten sonra evinize geldiğinizde akşam sekiz, dokuz gibi “Bugün çok yoruldum.” diyenlerden misiniz? Gün içerisinde kendimize vakit ayıramadığımız ve sürekli işlerle uğraştığımız için zihnimiz doğal olarak gün bitmeden yorgun düşmüş oluyor.
Hayat bir hız koşusu değildir. Hayat bir maratondur.
Gün içerisinde kendinize ayıracağınız beş dakikanın etkilerini göreceksiniz. Daha iyi odaklanabilecek ve akşama da enerjinizin kaldığını hissedeceksiniz. “Yoğun bir tempodayım ve beş dakika kaçacak yerim yok.” diyorsanız lavabolar ne güne duruyor?
6) Paranızı siz yönetin, o sizi yönetmesin.
Para yönetmek epey stresli bir iş. Tüm suç paranın mı? Yoksa aramızdaki ilişki mi biraz sorunlu?
Finans öğrenmek biraz sıkıntılı bir iş kabul ediyoruz ama hesabınızı bildiğiniz zaman o kadar da zor değil. Emeklilik sigortanız varsa oraya yatırımınızı yapın, para biriktiriyorsanız (ki biriktirmelisiniz) oralara yeteri kadar parayı yatırdıktan sonra elinizde kalan para ile mantıklı alışveriş yapmaya çalışın. Mali konularda kendinize kriterler belirleyin ve bunlara sıkı sıkı uyun. Ne kadar uyarsanız geleceğiniz için o kadar yararlı bir iş yapmış olursunuz.
7) Keşfedin.
Rutin dediğimiz şey illa sıkıcı olmak zorunda değildir. Düzen, iyidir. Keşfetmeyi de kendinize alışkanlık haline getirirseniz hayatta bilmediğiniz ne kadar çok şeyin olduğunu göreceksiniz ve bu sizde yeni şeyler görme, yeni şeyler yaşama isteği uyandıracaktır. Bu bir nevi enerji arttırma yöntemi olacaktır sizin için.
Yolda gelirken gördüğünüz yeni kahve dükkanın kahvesi nasıl acaba? Bu denemeden öğrenemezsiniz. Gidin, tadın, görün. Belki de oranın kahvesini daha çok seveceksiniz. Denemekten zarar gelmez.
8) Günlük tutun öyle uyuyun.
Dünya genelinde hafife alınan iki alışkanlık: günlük tutmak ve gerçekten uyumak.
Yatmadan önce gününüzü gözden geçirmek, neler yaşadığınızı hatırlamanıza ve gününüzü değerlendirmenize yardımcı olacaktır. Nerelerde zorlandınız, nerelerde hata yaptınız veya nerelerde çok iyi performans sergilediniz ve yarın daha iyi verim alabilmek için neler yapmalısınız, bunları düşünmek, kendinizi geliştirmenize büyük katkıda bulunacaktır. Bu işlemlerin bir diğer avantajı ise bilinçaltınıza, kendinizi nasıl geliştireceğinizi yükleyerek bir nevi gelişim programına gireceksiniz uyurken. Bunu gerçekten alışkanlık haline getirirseniz ertesi gün için verimli bir uyku çekmiş olacaksınız.
Yorumlar (0) Yorum Yap