Günümüzde üniversitenin sonuna yaklaştıkça birçok genci işsizlik ve kariyer korkusu bürüyor. Sadece gençleri değil, hali hazırda işi bulunan insanların birçoğu dahi alternatif iş imkanları kovalamakta. Doğru işi doğru yerde bulabilmek gittikçe daha da zorlaşıyor ama her şeyden önce kendimize birkaç soru sormalıyız. Kurumsal ve büyük bir yapıda çalışmayı mı istiyorum, yoksa küçük ama yaratıcı bir ekip tam da istediğim yer mi? Eğer ikincisi ise istediğiniz, belki de bu ekip çok da uzakta değildir.
Kendinize yakın hissettiğiniz ve birlikte çalışmak isteyeceğiniz insanlarla şu an aynı masada oturduğunuzu düşünün. Derin bir sohbete daldınız ve saatlerce sohbet ediyorsunuz. Daha sohbet edebilecek de saatlerce zamanınız var. Bu sırada ortaya bir iş fikri atıldığını düşünün. Aynı masada hayal ettiğimiz insanlarla bir iş için ekip oluşturabilir miyiz? Gelin aklımıza gelen şu sorulara cevap vererek, arkadaş ortamımızdan etkili bir ekibi nasıl kurabiliriz bakalım.
…
1) Bir fikir üzerine beyin fırtınaları yapıyor musunuz?
Öncelikle arkadaşlarımızla sohbet ettiğimiz konuların ne kadar geniş bir yelpazeye sahip olduğunu düşünelim. Rutin bir buluşma sırasında sadece birkaç gündelik konu üzerine mi dönüyor muhabbetler, yoksa başlanılan ve bitirilen konu arasında uçurumlar mı var? Eğer ikincisi ise ne mutlu sizlere.
Arkadaşlarımızla farklı konular üzerine konuşabiliyor olmak ya da bir fikir üzerine beyin fırtınaları yapabiliyor olmak masada oturan herkese çok şey katacağı gibi gelecekte oluşturabileceğimiz bir ekibin tohumlarını da yeşertiyor olabilir.
…
2) Kariyer hedefleriniz, ortak payda yaratabilir mi?
Günümüzde özellikle üniversite öğrencilerinin gün geçtikçe kurumsal yapılardan özgür ekiplere yöneldikleri su götürmez bir gerçek. Bu noktada ekip oluşturmak istediğiniz arkadaşlarınızla birlikte kariyer hedefleriniz bunun için uygun mu?
Eğer hedefiniz özgür bir ekip ise çok da uzakları düşünmeden, ilk olarak yakınınızdaki insanları bu ekip için değerlendirmek yararlı olacaktır.
…
3) Arkadaş ortamınız tamamlayıcı mı, tekrarlayıcı mı?
Varsayalım ki arkadaşlarımızla birlikte bir ekip oluşturduk. Bu ekip arkadaşlarımızla sadece omuz omuza değil, yeri geldiğinde sırt sırta da sorunları çözmeyi başarabilecek miyiz, bu çok önemlidir. Eğer ekibimiz, aynı bakış açılarına sahip ve fikirleri tekrarlayıcı insanlardan oluşuyor ise bu bizim için ileride sorun teşkil edebilir. Oysa farklı konulardan anlayabilen ve farklı deneyimleri olan insanlar birçok yönden gelecek sorunu ortak paylaşımlarla rahatça çözebilirler.
…
4) Anlaşabildiğiniz için mi samimisiniz, tartışabildiğiniz için mi?
Birçok insanın yaptığı en büyük hata; dostlarını, sadece anlaşabildiği insanlardan kurmaktır. Anlaşabildikleri ve destekleyici buldukları için onlarla samimi olurlar. Oysa dost, acı söyleyendir. Yeri geldiğinde sizi eleştirebilen, yeri geldiğinde de bir fikir üzerine tartışabildiğiniz insanlardır.
Eğer ortada ortak kariyer hedefleri olan bir ekipten bahsediyorsak, bu ekibin sadece anlaşıyor olması birçok noktayı göz önünde bulundurmadığına işaret olabilir. Tartışabiliyor olmak, konuya bakış açılarını arttırır ve hatalı kararlar verme ihtimalini en aza indirir.
…
5) Herkes sorumluluk bilincine sahip mi?
Hayatın her noktasında olduğu gibi sorumluluk bilinci burada da en önemli noktalardan bir tanesidir. Burada özellikle dikkat edilmesi gereken nokta ise insanların yakın hissettikleri kişilere karşı samimiyeti suiistimal ederek sorumluluk bilincini zayıflatmalarıdır. Bu noktada herkesin kendi özeleştirisini yapması ve sıkıntıların ekip içerisinde açık açık konuşulabiliyor olması gerekir.
…
6) Ortak mısınız, ekip mi?
Bir ekipten bahsediyoruz, ortaklıktan değil! Arkadaşlarınızla oluşturduğunuz ortamda yapılan işe ortaklık gözü ile bakılırsa, bu durum sıkıntılar yaratabilir. Ortaklıkta, bir işin ve minimum iki insanın çıkarları vardır. Ekipte ise bir işin ve bir ekibin çıkarları vardır. Ekip elde ettiği maddi-manevi kazanımları, işi hallettikten sonra arasında paylaşabilir. Ortaklar ise işi yaparken bu kazanımları elde etmeyi arzular. Bu da birçok yakın ortağın arasında, sıkıntılara ve ayrılıklara yol açabilir.
…
7) Birleştirici bir insan olabilir misiniz?
Son olarak eğer her şey yolunda ise bu ekibin bir araya gelmesi için kuyuya bir taş atılması gerekir. Bu taşı atmak için neden bekliyorsunuz?!
Yorumlar (0) Yorum Yap