1000 Gerçek Hayran

Bu makale, şimdi popüler olan ancak o zamanlar fikrin embriyonik ve düzensiz olduğu 2008 yılında yazdığım bir makalenin düzenlenmiş, güncellenmiş bir versiyonudur.
Temel fikirleri güncel olmayan fikirlerden arındırarak tekrar yazdım.*
*Bu tekrar yazılan makaleyi Tim Ferris yeni kitabı “Tools of Titans”ta alıntıladı.
“1000 True Fans” konseptinin bir şeyler yapan ya da gerçekleştiren herkese faydalı olacağına inanıyorum.
Hala daha uzun orijinali okumak istiyorsanız 2008 kompozisyonunu, bu makalenin sonunda link olarak bulabilirsiniz. — KK — Kevin Kelly

1000 True Fans Türkçe Çeviri:
Başarılı bir içerik üreticisi olmanız için milyonlara ihtiyacınız yok. Milyonlarca dolara, milyonlarca müşteriye veya milyonlarca hayrana ihtiyacınız yok. Bir zanaatkar, fotoğrafçı, müzisyen, tasarımcı, yazar, animatör, uygulama üreticisi, girişimci veya mucit olarak geçinmek için sadece bin gerçek hayrana “true fans” ihtiyacınız var.
Gerçek bir hayran, ürettiğiniz her şeyi alacak bir hayran olarak tanımlanır. Bu ölümüne hayranlar şarkınıza eşlik etmek için 360 kilometre araba sürecek; kitabınızın ciltli, ciltsiz ve sesli sürümlerini satın alacaklar; görünmeyen bir sonraki niş minik biblolarınızı satın alacaklar; ücretsiz youtube kanalınızın “en iyi” DVD versiyonu için ödeme yapacaklar; ayda bir kez şefin masasına gelecekler. Eğer kabaca bunun gibi bin gerçek hayranınız varsa (aynı zamanda süper hayranlar olarak da bilinir), yaşamınızı kolayca idame ettirebilirsiniz tabii hedefiniz servet elde etmek değilse.
İşin matematiği ise şöyle işler ; İki kritere uymanız gerekiyor. Öncelikle, her yıl her gerçek hayrandan ortalama 100 dolar(çevirmen notu : 100 para birimi) kar edebilecek kadar para kazanmalısınız. Bu, bazı sanatlarda ve işletmelerde diğerlerine göre daha kolaydır, ancak her alanda yaratıcı ve iyi bir “challenge”tır çünkü mevcut müşterilerinize daha fazla içerik vs üretmek yeni hayranlar bulmaktan daha kolay ve iyidir.
İkincisi, hayranlarınızla doğrudan bir ilişkiniz olmalı. Yani, doğrudan size ödeme yapmak zorundadırlar. Bir müzik yapımcısından, yayıncıdan, stüdyodan, perakendeciden veya başka bir komisyoncudan alabileceğiniz ücretlerin küçük bir yüzdesinin aksine, hayranlarınızın verdikleri desteğin tümünü alıyorsunuz. Yılda 100.000$ için her hayranınınızdan 100$ aldığınızı varsayarak sadece 1000 hayrana ihtiyacınız olur. Bu çoğu insan için yeterli bir geçim kaynağı.
1000 müşteriyi hedeflemek milyonlarca hayranı hedeflemekten çok daha mümkün ve ulaşılabilir. Milyonlarca size para ödeyen hayran elde etmek gerçekçi bir hedef değildir özellikle de yeni başlayan birisi için. Ancak 1000 hayran gayet yapılabilir. Hatta bir insan binlerce ismi hatırlayabilir. Eğer her gün birkaç hayran kazanabilirseniz 1000 gerçek hayrana ulaşmanız sadece birkaç yılınızı alır.
1000 sayısı mutlaka 1000 olmak zorunda değil. Gerçek sayı her hayran için ayarlanmalıdır. Eğer her hayrandan yılda 50$ kazanıyorsanız o zaman 2000 gerçek hayrana ihtiyacınız vardır. (200$ ise 500 hayrana ihtiyacınız olur.) Veya sizin senelik 75K$’a ihtiyacınız var ise ona göre ayarlayabilirsiniz. Bir takım iseniz o zaman toplam gelirinizi takımdaki kişi sayısı ile çarpmanız gerekmektedir. Burada iyi haber ise şu ; gerçek hayran kitlenizin büyüklüğündeki artış, ekibin büyüklüğü ile geometrik ve lineer olarak orantılıdır. Takımı %33 büyütürseniz, hayran kitlenizi sadece %33 büyütmeniz gerekir.
Gerçek hayranlarınızın desteğini hesaplamanın bir diğer yolu ise onlardan bir günlük maaş almayı hedeflemektir. Bir günlük emeği kazanmak için onları yeterince heyecanlandırabilir veya memnun edebilir misiniz? Bu yüksek bir hedef ancak dünya çapında 1000 kişi için imkansız değil.
Ve tabii her hayran süper olmak zorunda olmayacak. 1000 gerçek hayran hayatınızı kazanmanızda yeterli olsa da, her bir “gerçek hayran” için iki veya üç normal hayranınız olabilir. Merkezinde gerçek hayranlar olan ve çevresinde normal fanların bulunduğu daha geniş bir daire içeren eş merkezli daireler düşünün. Bu normal hayranlar kreasyonlarınızı veya içeriklerinizi zaman zaman satın alabilir veya yalnızca bir kez satın almış olabilir. Tabii normal hayranların alelade satın alımları toplam gelirinizi artırır. Belki de ekstra %50 katkıları olabilir. Yine de, süper ve gerçek hayranlara odaklanmak istersiniz çünkü gerçek hayranların coşkusu normal fanların desteğini arttırabilir. Gerçek taraftarlar yalnızca gelirinizin doğrudan kaynağı değil, aynı zamanda normal hayranlarınız için baş pazarlama gücünüzdür.
Hayranlar, müşteriler , destekleyiciler her zaman varlardı burada yeni olan ne diye sorabilirsiniz. Birkaç şey. Müşterilerle doğrudan ilişki eski zamanlarda gayet normal olsa da, modern perakendeciliğin yararları, geçen yüzyıldaki çoğu üreticinin tüketicilerle doğrudan temas kuramadığı anlamına geliyordu. Genellikle yayıncılar, stüdyolar, yapımcılar ve üreticiler bile müşterilerinin adı kadar önemli bir bilgiye sahip değildi. Örneğin, yüzlerce yıldır iş dünyasında olmasına rağmen, hiçbir New York kitap yayıncısı çekirdek ve sadık okuyucularının isimlerini bilmiyordu. Eski zamanlardaki içerik üreticiler için bu aracılar veya komisyoncular (ve genelde birden fazla vardı), başarılı olmak için daha büyük kitlelere ihtiyaç duydukları anlamına geliyordu. Peer to peer iletişim ve ödeme sistemlerinin gelişmesi ile -web gibi- herkes, dünyanın herhangi bir yerindeki herhangi birine direkt satış yapma imkanına sahip oldu. Böylece Bend,Oregon’daki bir içerik üretici, New York’taki bir müzik yapımcısı kadar kolay bir şekilde Nepal,Katmandu’daki birine şarkı satabiliyor veya sunabiliyor. Bu yeni teknoloji, içerik oluşturucuların hayranları ile ilişkilerini sürdürmesine izin verir, böylece bir müşteri hayrana dönüşebilir ve içerik yaratıcısı toplam ödeme tutarını korur, sonuç olarak ihtiyaç duyulan hayran sayısını azalır.
Yaratıcının tüm geliri elinde tutması devrimseldir, ancak ikinci bir teknolojik yenilik bu gücü daha da artırır. Eşler arası ağın (P2P) (web gibi) temel bir meziyeti de, en belirsiz düğümün en popüler düğümden sadece bir tık veya click ötede olmasıdır. Başka bir deyişle, en ücra ve satılmayan kitap, şarkı veya fikir en çok satan veya popüler olanlardan sadece bir tık uzaklıktadır. İnternetin yükselişinin başlarında, eBay, Amazon ve Netflix vb gibi içerik ve ürünlerin büyük toplayıcıları, gözlerden uzak belli ürünlerin toplam satışlarının *hepsinin*, en çok satan popüler ürünlerin satışına eşit olduğunu veya bazı durumlarda aştığını fark etti. Chris Anderson(Wired’daki halefim) satış etkisi eğrisinin görsel olarak çizilen şekli için bu etkiyi “Uzun Kuyruk” olarak adlandırdı. En popüler ürünler dışında bir o kadar da çok daha az popüler niş ancak sayıca çok daha fazla ürün mevcuttur. Bu daha az popüler ürünlerden oluşmuş sonsuz bir kuyruk gibi gözükür. Anlatılmak isteneni aşağıdaki görselde görebilirsiniz. Kuyruk alanı kafa kadar büyüktür. Bu bilgi ışığında toplayıcılar(aggregators) kitlelerini bu kuyruk kısmındaki daha az popüler bir çok ürüne yönlendirmek için makul bir teşvik elde ettiler. “Uzun Kuyruk”daki nadir ve dikkat çekmemiş kreasyonlara dikkat çekmek için öneri motorları gibi çeşitli algoritmalar icat ettiler. Google, Bing, Baidu gibi web arama şirketleri bile, “Uzun kuyruk” ürünlerine reklam satabildikleri için arama yapanları bu daha az popüler ürünlere yönlendirmeyi kendi çıkarlarına uygun bulmuşlardır. Sonuç ise niş ürünlerin yani “Uzun Kuyruk”daki ürünlerin (daha az popüler ürünlerin) daha popüler hale gelmesi ile sonuçlandı.

Eğer dünyadaki 2 milyon küçük kasabadan birinde yaşıyorsanız, kasabanızda death metal seven ya da solak bir olta makarası isteyen tek kişi siz olabilirsiniz. Web’den önce bu arzuyu asla tatmin edemezdiniz. Kendi isteğinizde yalnız olacaktınız. Ama şimdi memnuniyet ve tatmin sadece bir tık uzağınızda. Bir kreatör olarak ilgi alanlarınız ne olursa olsun, 1.000 gerçek hayranınız sizden bir tık uzakta. Anlayabildiğim kadarıyla internette her şeyin (ürün, fikir, istek) bir hayran kitlesi var. Yapılan veya düşünülen her şey milyonda en az bir kişiyi ilgilendirebilir — alçak bir bar. Yine de milyonlarca insandan sadece biri bile ilgiliyse, bu potansiyel olarak gezegende 7.000 kişidir. Bu, “milyonda bir” fikri ise 1000 gerçek hayran bulunabileceği anlamına gelir. İşin püf noktası, bu hayranları pratikte bulmak ya da daha doğrusu sizi bulmalarıdır.
Ve şimdi; büyük şirketler, ara ürünler, ticari üreticiler, bu 1000 gerçek hayranla bağlantı kurmak için yeterli donanıma sahip değiller. Kurumsal olarak niş kitleleri ve tüketicileri bulamıyor ve ürünlerini iletemiyorlar. Bu bir kreatör olarak size, “uzun kuyruk”un kapılarının tamamen açık olduğu anlamına geliyor. “Milyonda bir kişi” fikri ile hayranlarınıza sahip olacaksınız. Ve sosyal medyadaki son yenilikler de dahil olmak üzere her türlü bağlantı ve iletişim aracı da iyileşmeye devam ediyor. Bir içerik oluşturucunun etrafında 1.000 gerçek hayranı toplamak hiç bu kadar kolay olmamıştı ve onları yakın tutmakta hiç bu kadar kolay olmamıştı.
Gerçek hayran sahiplerine hizmet eden birçok yenilikten biri de kitle fonlamasıdır. Hayranlarınızın bir sonraki ürününüzü onlar için finanse etmesini sağlamak dahicedir. Tamamen kazan-kazan. Dünya çapında, çoğu belirli alanlarda : “bilim deneyleri, gruplar veya belgeseller için para toplamak gibi” uzmanlaşmış yaklaşık 2.000 farklı crowdfunding platformu vardır. Her birinin özel ilgi alanları olmalarına ek olarak kendi gereksinimleri ve farklı bir finansman modeli vardır. Bazı platformlar “ya hep ya hiç” finansman hedefleri ile çalışır, diğerleri kısmi finansmana izin verir, Patreon gibi bazıları ise tamamlanmış projeler için para toplar, devam eden projeleri finanse eder. Patreon destekleyicileri aylık bir dergiye, video dizisine destek olabilir veya sadece içerik üreticinin maaşını karşılayabilir. Bunların içinde en büyüğü Kickstarter 100.000 proje için toplam 2.5 milyar dolar toplamıştır. Başarılı bir Kickstarter projesi için ortalama destekçi sayısı 241 foncu — yani binden bayağı bir az. Bu, 1.000 gerçek hayranınız varsa kitle fonlaması kampanyası yapabilirsiniz anlamına gelir, çünkü tanım gereği “gerçek bir hayran” Kickstarter projenize fon sağlayacaktır. (Kampanyanızın başarısı, hayranlarınızdan ne istediğinize bağlı olsa da).
İşin doğrusu şu ki, 1000 gerçek hayranı yetiştirmek zaman alıcı, bazen sinir bozucu, ve en önemlisi herkes için değil. Başarılı olunur ise tam zamanlı bir iş haline gelebilir. En iyi ihtimalle, sürekli beceriler gerektiren, zaman tüketen ve zorlu bir yarı zamanlı bir iş olacaktır. Hayranlarla uğraşmak istemeyen bir çok içerik oluşturucu var ve zorunda da değiller. Bu içerik oluşturucular işine odaklanmalı müzik yapmalı, resim çizmelidir. Süper hayranları ile uğraşmak ve başa çıkmak için ise birini işe almalıdırlar. Ve tabii birini bu mesele için işe alırsanız kazanmanız gereken gelir de artacaktır. Yine de bu iyi bir çözüm olacaktır. Bu iş için stüdyo veya yayıncılar ile de çalışabilrisiniz ancak bilin ki çoğu durumda bu işi yönetmekte sizden bile kötü olacaklar.
1.000 gerçek taraftarın matematiği ikili bir seçim değildir. İlla ki doğrudan veya aracılar ile veya crowdfunding ile çalışmak zorunda değilsiniz. Kendim de dahil olmak üzere birçok içerik oluşturucu, ana aracılara ek olarak kendileri de süper hayranlarla doğrudan ilişkiler kuracak. Mesela ben birkaç büyük New York yayıncısı tarafından yayınlandım. Kendi kendime yayınladım. Kickstarter’ı kullandım. İçeriğe ve amacıma bağlı olarak her yolu kullandım. Ama her durumda, gerçek hayranlarımı arttırmak ve zenginleştirmek, seçtiğim rotayı zenginleştiriyor.
Al-Götür Bilgi : 1.000 gerçek taraftar, yıldızlık haricinde başarıya giden alternatif bir yoldur. En zirveyi, gişe rekorlarını veya ünlülerin statüsünü hedeflemek yerine 1000 gerçek hayran ile doğrudan bağlantı kurmayı amaçlayabilirsiniz. Yolda, kaç hayran kazanmayı başarırsanız başarın, elde edeceğiniz çılgınca bir aşk ve sevgiden ziyade hakiki ve gerçek bir takdir elde edeceksiniz. Bu umut etmek için çok daha makul bir kader. Ve bu kaderi elde etmeniz çok daha muhtemel.

— — — — — — — — — — — —Bu makale Kevin Kelly’nin 2008 yılında yazdığı bir makalenin kendi tarafından güncellenmiş halidir. Farklı dillerde çevirilerini linkte bulabilirsiniz.Link : https://kk.org/thetechnium/1000-true-fans/
Kategoriler: Girişimcilik

Yorumlar (0) Yorum Yap

/