Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü Nedir? Mezunları Ne İş Yapar?

Tercih 2021

Tercih 2021

Tercih Yapacak Adaylar İçin Faydalı, Bilgilendirici ve İlham Dolu İçerikler

Alman Dili ve Edebiyatı bölümü Almanca eğitim veren bir lisans programıdır. Almanca, öğrenmesi zor ama bir o kadar da eğlenceli bir dildir. Ülkenin de aynı zamanda zengin bir tarihi vardır. Buna destek çıkan edebiyatı da bulunur. Oldukça eski zamanlardan başlayıp yıllar içinde değişime uğramış edebiyat tarihi, Johann Wolfgang von Goethe, Friedrich Schiller, Franz Kafka gibi birçok yazarı içinde barındırır. Bu kişileri ve mensup oldukları edebi dönemleri incelemek oldukça ilginç olsa gerek.
Üniversite tercihinizi yaparken Alman Dili ve Edebiyatı bölümü hakkında merak edebileceğiniz her şeyi bu içerikte bir araya getirdik.

Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü Nedir?

alman dili ve edebiyatı
Alman Dili ve Edebiyatı, “Germanistik” olarak da adlandırılır ve Alman dilini, kültürünü, tarihini hem geçmişte hem de günümüzde inceler. Amacı, edebiyatı ve kültürü, yazın kuramları ile dilbilim alanlarında öğrenim verip araştırmalar yürütüp, öğrencilerin farklı edebiyat türlerini dönemleri ile beraber anlatabilmesidir. Yazılı metinler üstüne eleştirel bir halde tartışmayı ve yazmayı öğrenmelerini sağlar.

Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Programın eğitim süresi 4 yıldır. Üniversitelerde Edebiyat Fakültesi kapsamında ders verir ve yalnızca dil puan türüyle öğrenci alımı yapar.

Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü Dersleri Nelerdir?

Bölümde yer alan bazı dersleri şu şekilde sıralamak mümkündür:
● Gramer (Dilbilgisi)
● Edebiyat Bilimi Temel Kavramları
● Hollanda Dili ve Grameri
● Söz Varlığı Alıştırmaları
● Edebi Metinler
● Alman Sanat Tarihi
● Alman Kültür Tarihi
● Çeviri Teknikleri
● Yeni Alman Edebiyatı Tarihi
● Çağdaş Alman Edebiyatı Tarihi
240 AKTS gerekliliğini başarıyla yerine getiren öğrenciler, bu programdan filolog ünvanıyla mezun olacaktır.

Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü Hangi Üniversitelerde Bulunur?

● Akdeniz Üniversitesi
● Ankara Üniversitesi
● Atatürk Üniversitesi
● Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
● Ege Üniversitesi
● Fırat Üniversitesi
● Hacettepe Üniversitesi
● İstanbul Üniversitesi
● Marmara Üniversitesi
● Sakarya Üniversitesi
● Selçuk Üniversitesi
● Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
● Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi

Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Bölüm mezunları öncelikli olarak öğretmen, editör, araştırmacı yazar, dil uzmanı ve edebiyat eleştirmeni gibi alanlar için yetiştirilir. Bölüm mezunları pedagojik formasyon alarak Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı devlet okullarında öğretmen olarak çalışabilir. Ayrıca özel okullarda ve özel eğitim kurumlarında da öğretmen ya da eğitmen olarak görev alabilirler. Bunlar dışında çeviri bürolarında tercüman olarak çalışabilirler. Medyanın çeşitli alanlarında editör ve benzeri pozisyonlarda görev alabilirler. Bunlara ek olarak Turizm ve Kültür Bakanlığı’nın çeşitli birimlerinde, havayolu şirketlerinde, konsolosluklarda çalışabilirler.

Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü Mezunları Ne Kadar Maaş Alır?

Bu konu hakkında, çalışma olanaklarının genişliği ve sektör farklılıklarından dolayı kesin bilgi vermek zordur. Devlet kurumlarında belirlenen maaş ile özel sektörde çalışılan kurumun belirlediği maaş arasında farklılıklar olacaktır. Fakat Almanca öğretmeni olarak çalışacak olan bölüm mezunlarının maaş bilgisi hakkında bilgi verebiliyoruz. Yeni atanan Almanca öğretmenleri yaklaşık olarak 4100 TL civarında maaş alır. Kıdem arttıkça ve öğretmenlikte ilerledikçe maaşlar da aynı şekilde yükselir. 10 yıllık hizmet süresini tamamlayan Almanca öğretmenleri 5000 TL maaş alır.

Alman Dili ve Edebiyatı Bölümünün Zorlukları Nelerdir?

Şu an bölüm için en büyük zorluk, formasyon eğitimi konusundaki belirsizliktir. Sistem son yıllardır bir temele oturtulmadığı için kesin bilgi alımı oldukça zorlaştı. Bunun dışında bölüm içi zorluklar için şunlar söylenilebilir; ortaöğretim kurumlarında ikinci yabancı dil dersi olarak Almanca verilir. Bundan dolayı ilköğretimden itibaren öğrenciler bütün vakitlerini İngilizce öğrenmeye ayırır. Belirli bir yaşa geldikten sonra da yepyeni bir dil öğrenmeye çalışmak, ekstra çalışma ve motivasyon gerektirir. Fakat İngilizce ve Almanca aynı dil ailelerinden geldiğinden ötürü, İngilizce dilini bilmenin getirdiklerini kendiniz için avantaja çevirebilirsiniz.

Kimler Alman Dili ve Edebiyatı Bölümünde Başarılı Olabilir?

Bu bölümü tercih edecek kişilerin yabancı dile yatkınlığı bulunması büyük bir avantaj olacaktır. Yazılı ve sözlü iletişim becerileri yüksek olmalıdır. Okumayı seven ve okuduğu metne farklı bakış açılarıyla bakıp eleştirebilen öğrenciler tercih etmelidir. Takım çalışmasını sevmelidir. Alman kültürüne ayrıca ilgi duyan öğrencilerin, eğitim sırasında ve sonrası çalışacakları işlerde başarılı olma ihtimalleri artacaktır. Öğretmenlik yapacak kişilerin de sabırlı, sakin ve iletişim becerisi yüksek olmalıdır.

Alman Dili ve Edebiyatı Bölümünün Yurt Dışı İmkanları Nasıldır?

Alman dili ile ilgili herhangi bir bölümün en büyük avantajının DAAD (Alman Akademik Değişim Servisi) olduğu söylenebilir. Bu örgüt, 1925 yılında dünyanın her yerindeki öğrencilere ve araştırmacılara burs olanakları sunar, ülkeler arası akademik iş birliklerini destekler. Bunun dışında hali hazırda bulunan Erasmus, Mevlana, Farabi gibi değişim programlarına katılabilirsiniz. İngiliz, Fransız dil ve edebiyatı gibi bölümlerde de çift ana dal ve yan dal yapabilirler.

Alman Dili ve Edebiyatı Bölümünün Geleceği Nedir?

Çalışma alanları çok farklı sektörlere yayılan bu bölümün geleceği, genel olarak bakıldığında çok açıktır. Kendinizi daha da geliştirmek adına farklı sektörler hakkında ekstra eğitimler de alırsanız, yapabileceğiniz işler daha da artacaktır. Bu bölümü tercih edecek öğrenciler, kendilerine büyük bir kapı açıyor!
Diğer tüm üniversite bölümlerine buradan ulaşabilirsiniz.

This post is also available in: English

Kategoriler: Eğitim

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version