Fazla Değil, Akıllıca Öğren: Çevik Bir Öğrenme İçin 5 Adımlık Kılavuz

Arzu Dokuzoğlu

Arzu Dokuzoğlu

İTÜ-Kimya Müh.

Rekabetçi olabilmek için girişimciler sürekli değişen bir pazarda uyum sağlayabilmek ve ilerleyebilmek için çeviklikle öğrenebilmelidir. Araştırmalar öğrenme çevikliğinin iş performansından daha önemli olduğunu bulmuştur.
Çevikliği öğrenmek gereksiz bilgileri unutup en değerli bilgileri zihninizde bıraktığınız daha dinamik ve daha akıllı bir yaklaşımdır. Yani anahtarlarınızı unuttuğunuz on üçüncü zamanı düşündüğünüzde bu belki de kötü bir şey değildir. Belki de sadece daha faydalı bilgiler için zihninizde yer açıyorsunuzdur.
Çevik öğrenme kapasitenizi geliştirmek için derlenmiş 5 strateji:

1) Varsayılan modunuzu “okuma modu” yapın.

“Tüm okuyucular lider değildir ancak tüm liderler okuyucudur.” -Harry Truman

Öğrenme çevikliğinin temel direği sürekli olarak bilgi tüketmektir ve okumak bunu yapmanın en iyi yoludur. Kelime dağarcığınızı genişletmek ve yeni konular ile tanıştırmakla kalmaz, aynı zamanda yeni düşünme biçimlerini keşfetmenize de yardımcı olur.



Zamanınız olmadığından şikayet edebilirsiniz, herkes meşgul. Ancak okuma zamanını kendiniz yaratabilirsiniz, örneğin “ara” zamanlarda. Mesela toplantı arası, ders arası, metroda, kahvaltıda ve hatta öğle yemeği ve yürüyüş sırasında sesli kitap dinleyerek. Bu şekilde zaman bulmanız gerek kalmaz, o zamanlar zaten vardır.
Bill Gates haftada bir kitap bitirebiliyorsa, siz de yapabilirsiniz!


2) İsteyerek öğrenin.

Üç tür öğrenme şekli vardır: tesadüfi, bilinçli ve isteyerek. İlk tür hepimize olur, mesela sokakta yürürken yeni bir şirketin açılış reklamını görürsünüz. İkinci tür, bilgiyi öğreniriz ancak isteyerek değil. Bir gazete okumak veya akşam haberlerini izlemek gibi.



Üçüncü tür ise isteyerek öğrenme. Aktif olarak yeni bilgi edinmeye çalıştığımız zamandır. Tamamen odaklanmış ve keskin bir düşünceyle. Sonuç olarak, bu bilgiyi mevcut çerçevemize dahil etmeyi ve daha sonra o bilgiye erişebilmeyi amaçlıyoruz. Çevik bir öğrenci olmak için, isteyerek öğrenme alışkanlığı kazanmak önemlidir. Ve hangi derslerin işinizle ve geleceğinizle en alakalı olduğunu yalnızca siz bildiğiniz için, her bireyin otodidaktik yolu benzersiz olacaktır.


3) Kısa ve düzenli aralıklarla öğrenin.

Her gün bilinçli öğrenme için zaman ayırmak çok önemlidir ve özellikle bunu düzenli bir alışkanlık haline getirirseniz uzun bir yol kat edersiniz. Yapılan araştırmalara göre insanlar, günde ortalama beş dakikalarını öğrenmeye harcıyorlar ancak uzmanlar günde 30 dakika ile bir saat arasında bir öğrenme yapılmasını öneriyorlar.
Çalışma oturumunuzdan en iyi şekilde yararlanmak için, girişimciler ve Harvard Business Review yazarları Josh Bersin ve Marc Zao-Sanders şunları öneriyor:



“Keşfetmek istediğiniz kavramların, düşüncelerin, uygulamaların ve kelimelerin bir listesini yapın. Okumak istediğiniz kitapları listenize ekleyin. Daha sonra öğrenmeye vakit ayırdığınızda onları keşfedebilirsiniz.”

Kısa ama düzenli zaman aralıklarında öğrenmek etkilidir çünkü kısadır ve bu nedenle sürdürülebilir olmakla birlikte aynı zamanda tutarlıdır ve yakın zamanda edinilen bilgileri sürekli olarak sağlamlaştırmaya yardımcı olur.


4) Başkalarının deneyimlerinden faydalanın.

Daha hızlı bir şeyler öğrenmek istiyorsanız, o konuda kişisel deneyime sahip biriyle iletişime geçerek başlayın.

“Hayattaki herhangi bir beceri, strateji veya hedefe hakim olmanın en hızlı yolu, yolunu hazırlamış olanları modellemektir. İstediğiniz sonuçları zaten alan birisini bulabilir ve onun yaptığı aynı işlemleri gerçekleştirirseniz, aynı sonuçları alabilirsiniz. Yaşınızın, cinsiyetinizin veya arka planınızın ne olduğu önemli değil. Modelleme, hayallerinizi hızlı bir şekilde takip etme ve çok daha kısa sürede daha fazlasını gerçekleştirme kapasitesi sunar.” –Tony Robbins



Robbins’in dediği gibi bu “modelleme” tekniği, hatalar da dahil olmak üzere başkalarının deneyimlerinden öğrenmemizi ve kendi yolculuğumuzda zaman kazanmamızı sağlar.


5) Uygulama yapın.

Son olarak, her beceri gibi, çevik öğrenme kapasiteniz de pratikle artacaktır. Bazı insanların daha iyi öğrenenler olarak doğdukları fikrini unutun. Birkaç istisna dışında (örneğin, yükseklik ve basketbol oynama yeteneği), performansımızı belirleyen faktörlerin çoğu genetik olarak reçete edilmemiştir. Uzman insanlar ve normal yetişkinler arasındaki farklar, belirli bir alandaki performansı iyileştirmek için ömür boyu süren bilinçli bir çabayı yansıtır.



Benzer şekilde, öğrenme karşısındaki çabanız da istekli olmalıdır. Ancak bunun rutininize eklemenin başka bir görev olduğunu düşünmeyin. Bunun yerine, çevik öğrenmeyi, işinizi geliştirecek ve umarım hayatınızı zenginleştirecek bir yaşam tarzı olarak görün.
Kategoriler: Gelişim

Yorumlar (0) Yorum Yap

/