3 Adımda İş ve Eğitim Hayatında Kaizen Felsefesi Nasıl Kullanılır?

Sürekli bir iyileştirme ve gelişim olarak adlandırılan Kaizen hayatımızın hemen her yerinde rahatlıkla görebileceğimiz bir olgudur. Genel anlamda herkesi, her olayı, her anı kapsayan ve sürekli daha iyiye ulaşmayı hedefleyen bir iyileştirme tekniğidir.
Kaizen’in temel yapı taşı işlevselliktir. Günlük yaşantımızda birçok problemle ve birbirinden karmaşık birçok olayla karşılaştığımız durumlarda her şeyi tartışmaya açmalı ve iyileştirme için yollar aramaktayız. Mevcut koşullardan daha iyisine ulaşmayı düşündüğümüz bu durumlardaki temel düşünce akışına Kaizen felsefesi ile yaklaşılmaktadır. Örneğin; bir çalışma masası dayanaklılık üzerine tasarlanmıştır. Ancak bununla yetinmeyerek bu masa tasarlanırken ne gibi özellikler eklenebilir, neresi nasıl yapılırsa daha estetik durabilir, daha kullanışlı nasıl olabilir veya müşteri daha çok etkilenmesi için ne eklenebilir gibi düşünceler bizi bu felsefeye yaklaştırmaktadır. Temel hedef bu soruların cevaplanmasından ziyade düşüncenin daha da geliştirilmesi ve bu düşüncenin kişiye ilham vererek aslında masayı düzenlemektense sıradaki masanın daha iyi tasarlanmasına yardımcı olmaktır. Yani gelişim sınırsızdır ve süreklidir dolayısıyla birçok işveren için de yaşam biçimi haline gelmiştir.
Kaizen için temel olan problemlerdir. Çünkü problemin olmadığı yerde gelişim olmaz. Hem mevcut durumu koruma hem de gelişme hedeflenmektedir. Dolayısıyla hayatımızın vazgeçilmez bir ilkesi yapmaktadır

Neleri Kapsar?

Genel olarak iş piyasasını ele alırsak bu maddeler üzerinden özetleyebiliriz:
Öneri sistemi
Toplam kalite kontrolü
Müşteri yönelimi
Kalite çemberleri
Otomasyon
Kalite iyileştirme
Sıfır veya minimum hata çalışma prensibi
Verimliliğin maksimum seviyede tutma
Anında çözüm ve gelişim
Küçük grup faaliyetleri

Nasıl Uygulanır?

1) Problemi kabul edin.
2) Masrafı minimuma indirgeyin.
3) Öncelikle mevcut projelere bakın sonra diğerlerine geçin.
4) Ekonomik çıkar düşüncesini terk edin.
5) Önceliğinizi iyi saptayın. Projeyi kalite, maliyet, dağıtım vb. ilkelerine dayalı yürütün.
6) Planlarınızı uygularken kontrollü olun ve önleminizi alın.
7) Doğru çözüm araçlarını kullanın.

This post is also available in: English

Kategoriler: Strateji, Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version