Vücudumuzun Uyku Sinyali Verdiği 4 Durum

Çağatay Gültekin

Çağatay Gültekin

CEOtudent - reklamcı kafası

Uyku, her gün ihtiyaç duyduğumuz ve bazılarımızın çok sevdiği bir aktivite. Zihnimizin, bedenimizin yorgun olduğunda, yeniden başlatma butonu olan uyku sayesinde kendimizi daha dinç ve göreve hazır hissediyoruz. Zaman zaman projelerin yoğunluğundan, stresten veya diğer bin bir türlü sebepten yeterince uyuyamıyoruz ve vücudumuzu uykuya muhtaç bırakıyoruz. Uykumuzu tam alamadığımızı vücudumuz bazı sinyallerle bize hatırlatır. O sinyallere birlikte bakalım.




1) Kendini daha fazla tartışmanın ortasında buluyorsan…

Normalde hoşumuza gitmeyen durumlara bir nebze de olsa göz yumuyoruz hepimiz. Çok fazla karışmamak adına, yorum veya eleştiri yapmadan geçiyoruz konuyu. Uykusuz olduğunda, kibarlığı bir kenara bırakarak çok sert eleştirilerde bulunabiliyor, küçük konuları büyüterek tartışma çıkarabiliyorsun. Uykusuz kaldığında, sakinliğini koruman oldukça zor olabiliyor.




2) Kararların sık sık sorgulanıyorsa…

Performansın veya işe kendini adamışlığın azalmadı, yalnızca uykun var, bu kadar basit aslında. Mantıklı kararlar vermen, kararlarının gerekçelerini açıklaman, uykun olduğunda oldukça zor olabiliyor. Uyku ihtiyacın arttıkça bir konuda yargıya varırken hata yapma ihtimalin de artıyor. Kendinden ve zekandan şüphe etme, git biraz uyu…




3) Sakarlığın biraz arttıysa…

Vücudunun koordinasyonunu sağlaman, bir enerji, zihinsel işlem ve beyninin karar alma süreçlerini içeriyor. Elini kolunu düzgün hareket ettirebilmen için bu işlemleri yerine getirmen gerekiyor. Eğer bunlarda eksik varsa vücudun kontrolün dışında hareket etmeye başlayıp sağa sola çarpmaya, elindekileri devirmeye başlayabilir. Kaslarını kontrol etmen için uyku şart.




4) Kısa süren işleri tamamlama süren uzadıysa…

Vücudun kendiyken çok kısa sürede çözdüğün işin süresi uzamaya mı başladı? Dalgınlıklar, unutkanlıklar, başka işe atlamalar arttıysa vücudun iyi bir uykuyu hak ediyordur. Kısa süreli işlerin süresi uzamaya başladığında, işler birikecek, işler biriktiğinde mesai süren artacak, mesai süren artınca kendini ayırdığın süre azalacak ve bu yine az uyumana yol açacak. Buna izin vermeden uyku düzenini oturtmalısın.
Kategoriler: Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/