Japonların ne kadar işkolik olduğunu biliyorsunuzdur.
Japon doktor Shigeaki Hinohara da, uzun ömürlü olmanın anahtarının “çalışmak” olduğunu söylüyor.
Uzun bir yaşam için, sonsuza dek çalışın. İşte Japonya’nın önde gelen doktorlarından biri, buna inanıyordu ve kendisi de bunun kanıtı oldu.
18 Temmuz’daki ölümünden önce, 105 yaşındaki Dr. Shigeaki Hinohora, bir pratisyen hekim, St. Luke’s International University’nin başkanı ve St.Luke’s International Hospital’ın da fahri başkanıydı. Ölümünden birkaç ay öncesine kadar Hinohara, tıp camiasında aktifti ve hastaları tedavi ediyor, yeni randevular alıyor ve günde 18 saate kadar çalışıyordu.
Japon tıbbına ve Japonya’nın ortalama yaşam süresinde dünyada lider olmasına sık sık katkıda bulunmuş olan Hinohara, sağlıklı yaşam ve uzun ömür için birtakım inançlara sahipti ve bunlardan en önemlisini de Japan Times’a verdiği röportajda söylemiştir: “Emekli olmayın, eğer olmanız gerekliyse 65 yaşından sonra olun.”
Belki de, Japonların ortalama yaşam süresinin 2015 itibariyle 84 yıla ulaşmasının sebebinin bu olduğuna inanan Hinohara’nın bu bilge sözlerine inanmalı ve emeklilik yaşını ileri çekmeliyiz çünkü iş, insanların “ilerlemeye devam etmesine” yardımcı oluyor. En azından, bir bakıma kariyerinin onu hayatta tuttuğunu söyleyebileceğimiz Hinohara için durum buydu.
Hinohara’yı akıl hocası olarak gören Janit Kawaguchi onun için: “Yaşamın tamamen ‘katkıda bulunmak’la ilgili olduğuna inanırdı. Bu yüzden insanlara yardım etmek, erken kalkmak ve diğer insanlar için harika bir şeyler yapmak için bu inanılmaz güce sahipti. İşte bu, onun devam etmesini sağlayan, onu yaşatan şeydi.” demiştir.
Hinohara, olabildiğince uzun çalışmanın ötesinde, uzun bir yaşam için eğlenmeyi, merdiven çıkmayı, doktorunuza soru sormayı ve tabii ki fazla kilo almaktan kaçınmayı da öğütlemiştir.
Hem uzun ömürlü olmak hem de mutlu bir yaşam sürmek istiyorsanız, Hinohara’nın bu tavsiyesini aklınızın bir köşesine kaydederken, Konfüçyüs’ün şu sözünü de aklınızdan çıkarmayın:
“Sevdiğiniz işi yaparsanız, bir gün bile çalışmış sayılmazsınız.”
Ve unutmayın; Hayatınızı çalışmaya adamak yerine, çalışma hayatınızı sahip olmak istediğiniz yaşam tarzına adapte edebilirsiniz.
Yorumlar (0) Yorum Yap