Ambivalans nedir? Yaşamınızda yer alan bir kişi ya da bir nesne için, hem sevgi hem de nefret duyduğunuz oldu mu hiç? Sempati ve antipati aynı noktalarda birleşti mi? birini hem sevmek hem sevmemek ve hem sevip hem nefret etmek mümkün müdür?Cevap evet ise ambivalansı yaşıyor olabilirsiniz. Ambivalans ne demek gelin birlikte bakalım.
Ambivalans Nedir?
Ambivalans ilk kez Dr. Eugen Bleuler tarafından bahsedilmiş, günümüzde ise bipolar bozukluk, obsesif-kompulsif, şizofreni bozukluk gibi hastalıkların belirtileri arasında yer almaktadır. Ambivalans, bir insan, bir nesne ya da durumla ilgili olarak zıt duyguların, fikirlerin ve isteklerin aynı anda oluşmasına durumuna verilen isimdir. Yani bir yandan bir şeyi severken diğer yandan o şeyden nefret ediyor oluşumuzdur. Örneğin yaptığımız işi ya da sevdiğimiz kişiyi bir an gelir ve ondan nefret ettiğimizi söyleriz. Ama diğer yandan da acaba seviyor muyum diye düşüncelere dalarken buluruz kendimizi. İş hayatımızda en iyisi olmak isterken diğer yandan çalışmak acı verici gelir.
Tüm bu zihnimizde yer alan zıt sesler ve binlerce çelişki bizi giderek kendi içimize hapseder. Tüm bunların temelinde ise binlerce karışıklık hatta daha da geriye gidecek olursak aile ilişkileri, çocuklukta yaşanan travmalar olabilir. Bu olaylar birbirine zıt ikili düşünceleri tetikliyor olabilir. Her yaşanan durum ambivalans tanısını beraberinde getirmez. Arabamızı bir yandan çok severken diğer yandan satmak isteyebiliriz bu oldukça normal bir kararsızlık durumudur. Bu şekilde belki birçok çelişkimiz normal sınırlarda olabilir. Her ne kadar bipolar bozukluk, obsesif-kompulsif, şizofreni bozukluğu gibi duygudurum bozukluklarının belirtileri arasında sayılsa da bir tanı için tek başına yeterli değildir.
Kişi endişelenmemeli ve yaşanan durumlar bir uzman tarafından daha detaylı incelenmeli ve o şekilde tanı koyulmalıdır. Bir fikri savunurken o fikre antitez üretmeniz de örnek olarak gösterilebilir. Bir ilişkide partnerlerden biri ambivalans yaşamaktaysa o partner ilişkiden mutsuz ancak ilişkiyi sonlandırmakta zorlanan, bağımlı hale gelen ve öfke duymanın yanı sıra aynı anda aşkı da hisseden kişi haline dönüşür. .Eğer sık sık ambivalansı yaşıyorsanız bir uzmandan destek alabilir, kendinizi daha iyi hissetmek için bir adım atabilirsiniz. Çok sık yaşamıyorsanız eğer, yaşadığınız duyguların derininde yatan nedeni öğrenmek ilişkilerinizin çok daha iyi bir hal almasını sağlayacaktır.
This post is also available in: English
Yorumlar (0) Yorum Yap